Sistemul de Directie

Imagine preview
(8/10 din 21 de voturi)

Acest proiect trateaza Sistemul de Directie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 23 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Barbu Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

1. Destina si conditiile impuse sistemului de directie pag. 4
2. Stabilizarea rotilor de directie 5
3. Tipuri constructive de sisteme de directie 9
4. Întretinerea sistemului de directie 21
5. Defecte în exploatare ale sistemului de directie 22
6. Repararea sistemului de directie 25
Masuri de protectie a muncii la întretinerea si repararea sistemului
de frânare 31
Prevenirea si stingerea incendiilor 32

Extras din document

Destinatia sistemului de directie. Sistemul de directie serveste la modificarea directiei de deplasare a autormobilului . schimbarea directiei de mers se obtine prin schimbarea planului ( bracarea) rotilor de directie în raport cu planul longitudinal al autovehicului .

Conditiile impuse sistemului de directie sunt :

- sa permita stabilizarea miscarii rectilinii (rotile de directie , dupa ce virajul s-a efectuat, sa aiba tendinta de a reveni în pozitia mersului în liniu dreapta= :

- sa permita stabilizarea miscarii rectilinii (rotile de directie , dupa ce virajul s-a efectuat, sa aiba tendinta de a reveni în pozitia mersului în liniu dreapta= :

- efortul necesar pentru manevrarea directiei sa fie cât mai redus ;

- randamentul sa fie cât mai ridicat ;

- socurile provenite din regularitatile caii sa nu fie transmise la volan ;

- sa permita reglarea si întretinerea usoare ;

- sa nu prezinte uzuri excesive care pot duce la jocuri mari si prin aceasta la micsorarea conducerii ;

- sa aiba o constructie simpla si sa prezinte o durabilitate cât mai mare ;

În figur nr. 1 este prezentaa schema virajului unui automobil cu doua punti.

Fig.1 Schema virajului automobilului.

Virajul automobilului este corect , adica rotile ruleaza fara alunecare , când toate descriu cercuri concentrice în centrul de viraj O. Acest centru trebuie sa se gaseasca la intersectia dintre prelungirea axei , rotile de directie nu sunt paralel ci înclinate (bracate) cu unghiuri diferite . Astfel unghiul de bracare al rotii interioare este mai mare decât unghiul de bracare al rotii exterioare .

2. STABILIZAREA ROTILOR DE DIRECTIE

În scopul asigurarii unei bune tinute de drum a automobilului , rotile de directie se stabilizeaza. Prin stabilirea rotilor de directie se întelege capacitatea lor de a-si mentine directia la mersul în linie dreapta si de a reveni în aceasta pozitie , dupa ce au fost brocate sau deviate sub influenta unor forte perturbatoare .

Dintre masurile constructive , care dau nastere la momentele de stabilizare , unghiurile de asezare a rotilor si pivotilor rotilor fuzetelor de directie prezinta anumite unghiuri în raport cu planul longitudinal si transversal al automobilului

( fig.2)

Fig. 2 a Fig.2.b

Fig. 2 . Unghiurile de asezare ale rotilor si pivotilor .

La pivotii fuzetelor se deosebesc doua unghiuri: unghiul de înclinare longitudinala b si unghiul de înclinare transversala d.

Rotile directie, ca si pivotii, prezinta doua unghiuri: unghiul de cadere sau de carosaj a si unghiul de convergenta p.

Unghiul de înclinare longitudinala a pivotului b( sau unghiul de fuga),

( fig.2.a.)reprezinta înclinarea longitudinala a pivotului si se obtine prin înclinarea pivotului în asa fel încât prelungirea axei lui sa întâlneasca calea într-un punct A, situat înaintea punctului B de contact al rotii.

Unghiul de înclinare longitudinala a pivotului face ca, dupa bracare, rotile de directie sa aiba tendinta de revenire la pozitia de mers în linie dreapta.

În timpul virajului automobilului ( fig.3), forta centrifuga Fc, aplicata în centrul de masa, provoaca aparitie între roti si cale a reactiunilor Y 1. Si Y 2, care se considera ca actioneaza în centrul suprafetei de contact a pneului . Datorita faptului ca pivotul pneului este înclinat cu unghiul b, reactiunea Y1, a unei roti da nastere la un moment stabilizator dat de relatia :

Fisiere in arhiva (2):

  • Sistemul de Directie.doc
  • C U P R I N S.doc

Alte informatii

1. Destina si conditiile impuse sistemului de directie pag. 4 2. Stabilizarea rotilor de directie 5 3. Tipuri constructive de sisteme de directie 9 4. Întretinerea sistemului de directie 21 5. Defecte în exploatare ale sistemului de directie 22 6. Repararea sistemului de directie 25 Masuri de protectie a muncii la întretinerea si repararea sistemului de frânare 31 Prevenirea si stingerea incendiilor 32