Sistemul de Racire la Autoturismul Dacia

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Sistemul de Racire la Autoturismul Dacia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 9 fisiere doc de 11 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Chiujdea Mihai

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

I. Intretinerea sistemului de racire.pag: 4
1.1.Completarea lichidului de racire.pag: 5
1.2.Verificarea gradului de congelare a lichidului de racire .pag: 5
1.3.Inlocuirea lichidului de racire .pag: 6
II. Defectele si remedierile instalaţiei de răcire .pag: 8
III. NTSM si PSI.pag:10

Extras din document

Argument

Asigurarea temperaturii normale de functionare a pieselor autoturismului Skoda se realizeaza prin evacuarea controlata a caldurii de catre fluidul de racire, care circula in exteriorul pieselor.La un regim termic normal al motorului temperatura lichidului de racire este de 80 – 90 grade celsius.Temperatura aerului la iesirea din motor atinge 90 – 120 grade celsius.

Sistemul de racire la automobile se poate obtine,in principal, pe doua cai: prin racire directa (cu aer) si prin racire indirecta (cu lichid).

In afara de aceste sisteme, motorul se mai raceste prin:

- racirea interna a peretilor camerelor de ardere prin vaporizarea partiala a stropilor de benzina in timpii de admisie si compresie si prin primenirea amestecului carburant

realizata datorita incrucisari supapelor la PMI(punctual mort interior)

- racirea lagarelor si a partii de jos a motorului pe care o realizeaza uleiul din baie

-racirea prin radiatie in aerul din interiorul si exteriorul motorului

Toate aceste raciri secundare elimina insa mai putin de 10% din caldura, care trebuie sa se evacueze prin sistemul de racire principal.

In prezent, la majoritatea motoarelor de automobile, racirea este asigurata printr-o instalatie cu circuit de apa sau lichid de antigel in jurul cilindrilor.

In functie de presiune lichidului din instalatia de racire, se deosebesc: instalatii de racire la presiune atmosferica, si instalatii de racire presurizate.

Instalatile de racire presurizate pot fi libere sau capsulate. In primul caz, vapori de lichid sunt evacuati in atmosfera, in cel de-al doilea intr-un vas de expansiune. Instalatia de racire presurizata si capsulata reprezinta solutia moderna de racire a motoarelor, ea fiind aproape generalizata la automobile. Lichidul folosit la aceste instalatii este lichidul antigel care are un un punct de inghetare scazut, fapt ce inlatura necesitatea schimbarii lui vara si iarna.

In aceste instalatii racirea motorului se face in felul urmator: caldura inmagazinata in pereti cilindriilor este preluata de apa care se afla in camasa de apa a motorului; apa incalzita trece printr-un racitor numit radiator, unde cedeaza caldura in aerul exterior,racindu-se din radiator ,apa racita ajunge din nou in camasa de apa a motorului si in felul acesta circuitul se repeta in mod neintrerupt in tot timpul functionarii motorului.

Circulatia apei se poate realize prin termosifon si prin pompa . Termosifonul asigura circulatia apei intr-un circuit inchis datorita diferentei de densitate intre apa calda care se ridica si apa rece care se coboara.

Partile componente ale instalatiei de racire

Radiatorul - se compune din doua rezervoare,unul superior si altu inferior, confectionate din tabla de alama sau otel. Legatura intre ele se realizeaza prin mai multe tevi subtiri,prevazute cu aripioar orizontale pentru marirea suprafetei de racire.Tevile, care constituie miezul radiatorului, permit schimbul de caldura intre cele doua rezervoare.

Rezervorul inferior al radiatorului este prevazut cu o teava de iesire a apei reci din radiator, cu un robinet de golire si cu suporturile de fixare a radiatorului.

Radiatorul se fixeaza in fata motorului pentru a fi expus total curentului de aer in vederea raciri in cele mai bune conditi.

Ventilatorul este antrenat de obicei printr-o curea trapezoidala de catre arboreal cotit.

Prin aceeasi curea trapezoidala se pun in functiune, de asemenea, pompa de racire si Generatorul de curent.

Pompa de racire – Asigura circulatia fortata a lichidului de racire in instalatia de racire. La automobile sunt folosite pompele deracire centrifuge. In timpul functionary motorului, rotorul estepus in miscare, antrenand prin paletele sale apa din pompa.In felul acesta, apa primeste energie cinetica pentru formarea presiuni de refulare in camasa motorului. Locul apei refulate de pompa este luat de apa care patrunde prin conducta de aspiratie ce este in legatura cu bazinul inferior al radiatorului.

Vasul de expansiune- este introdus in circuitul de racire cu scopul de a compensa variatiile volumului lichidului de racire ,determinate de variatiile temperaturii lichidului,asigurand in orice moment plinul circuitului de racire. Este plasat pe dublura aripii , sub capota motorului la loc vizibil.

Vasul de expansiune este legat de radiator printr-un tub flexibil fixat la capete cu coliere . la partea superioar a vasului de expansiune se afla o supapa, introdusa in capacul vasului avand 2 orificii din care unul comunica cu exteriorul iar celalalt cu vasul de expansiune.

Supapa mai are garnitura de cauciuc presata de arcul spiral prin intermediul rondelei, iar la partea centrala valva impinsa de arc.

Fisiere in arhiva (9):

  • 1.doc
  • 2.doc
  • 3.doc
  • 4.doc
  • 5.doc
  • 6.doc
  • 7.doc
  • 8.doc
  • 9.doc