Stand pentru Incercarea Pompelor de Ulei

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Stand pentru Incercarea Pompelor de Ulei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marinescu Daniel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

1 Sistemul de ungere al motorului

Condiţiile de lucru ale motoarelor cu ardere internă impun existenţa în ansamblul constructiv a sistemului de ungere, care asigură prezenţa unei cantităţi determinate de ulei între suprafeţele elementelor aflate în mişcare relativă. Ca efect imediat rezultă micşorarea frecării, deci se reduc pierderile mecanice şi uzura; în acelaşi timp uleiul are un efect protector împotriva coroziunii. Totodată uleiul are un efect protector împotriva frecării, contribuind la răcirea diferitelor elemente mai ales a celor a căror răcire nu se poate obţine prin alte modalităţi. împreună cu ansamblul piston-segmenţi-cilindru uleiul de ungere contribuie şi la etanşarea camerei de ardere.

Datorită condiţiilor diferite în care lucrează organele motorului apar dificultăţi deosebite în ceea ce priveşte alegerea uleiului şi a sistemului de ungere, deoarece influenţa acestora nu se poate constata decât după o funcţionare îndelungată a motorului când degradarea organelor motorului prin uzură s-a şi produs.

1.1 Procedee şi tipuri de sisteme de ungere

Oriunde există 2 piese metalice în contact şi în mişcare relativă este necesar un lubrifiant care să micşoreze frecarea dintre acestea. De aceea sistemul de ungere reprezintă totalitatea dispozitivelor şi aparatelor care contribuie la ungerea organelor motorului.

Ungerea se poate realiza prin următoarele procedee:

- ungere prin stropire şi ceaţă de ulei (barbotare);

- ungere sub presiune;

- ungere mixtă.

Organele puternic solicitate nu pot fi unse prin ceaţă de ulei deoarece procedeul nu asigură debitul de ulei necesar, în schimb ungerea tuturor organelor motorului sub presiune ar complica şi ar scumpi sistemul de ungere. De aceea, la motoarele de autovehicule se utilizează procedeul de ungere mixtă: organele puternic solicitate (fusurile arborelui cotit, fusurile arborelui cu came şi umerii bolţurilor) se ung sub presiune: celealte organe (cilindrii, pistoanele, segmenţii, camele, tacheţii, etc.) se ung prin ceaţă de ulei şi stropire.

În funcţie de dispunerea rezervorului de ulei sistemele de ungere se clasifică astfel:

- cu carter umed la care 90... 95% din ulei se găseşte chiar în carterul inferior al motorului numit şi baia de ulei; sistemul este utilizat în general la autoturisme.

Principiul de funcţionare: Uleiul este aspirat prin sorbul (1) din baia de ulei da către pompa de ulei (2) care are în paralel cu supapa de siguranţă (3), cu rol de reglare a presiunii de refulare. Temperatura uleiului se măsoară cu termocuplul (4) după care acesta este filtrat de filtrul (6) care are şi el o supapă de scurtcircuitare (5) pentru cazul în care se colmatează. Uleiul filtrat ajunge în rampa centrală de ungere (11) de unde, prin canalele pentru răcirea fundului pistonului; lagărele paliere ale arborelui cotit şi la lagărele arborelui cu came. Uleiul scăpat din lagăre se întoarce, prin picurare în baia de ulei. În capătul rampei centrale de ungere se dispune un monocontact (7) pentru măsurarea presiunii uleiului în sistemul de ungere. Uneori se face ungerea bolţului şi apoi răcirea fundului pistonului printr-un jet de ulei sub presiune (8) provenit de la fusul maneton printr-o canalizaţie ce străbate biela. De la unul din lagărele arborelui cu came, o canalizaţie executată în blocul motor prelungită cu alta în chiulasă, duce uleiul sub presiune până în rampa de culbutori de unde este distribuit culbutorilor de admisie prin rampele (9) şi celor de evacuare (10). Din rampa centrală de ungere (11) se execută o canalizaţie care duce uleiul sub presiune la întinzătorul hidraulic al lanţului de distribuţie.

- cu carterul uscat funcţionează după acelaşi principiu ca la stemul de ungere cu carter umed cu deosebirea că prezenţa radiatorului de ulei este obligatorie.

Acest sistem de ungere deşi mai complicat constructiv are avantajul că prin absorţia băii de ulei se poate mării capacitatea de trecere a automobilului, lucru necesar la automobilele tot-teren sau poate fi coborât

centrul de greutate al acestuia lucru necesar la automobilele de sport pentru asigurarea stabilităţii la deplasarea în curbe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Stand pentru Incercarea Pompelor de Ulei.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN PITEŞTI FACULTATEA DE MECANICĂ ŞI TEHNOLOGIE SECŢIA: AUTOVEHICULE RUTIERE SPECIALIZARE: PROIECTARE ASISTATĂ DE CALCULATOR