Ștergătorul de Parbriz

Proiect
5/10 (4 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 2875
Mărime: 432.55KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: David Alin

Cuprins

Capitolul 1

1.1 Stergatoarele de parbriz. pag.3

1.2 Spalatorul de parbriz. .pag.3

Capitolul 2

2.1 Generalitati. pag.6

2.2 Sistemul de pârghii. pag.7

2.3 Bratele stergatoarelor.pag.7

2.4 Punctul central.pag.9

Capitolul 3

3.1 Actionarea stergatoarelor.pag.10

3.2 Un întrerupator tipic pentru stergatoarele de parbriz.pag.10

Capitolul 4

Defecte, cauze si modul de remediere.pag.12

Memoriu justificativ.pag.17

Protectia muncii.pag.19

Extras din document

Aparate pentru marirea gradului de confort

În acestea se includ :

" stergator si spalator de parbriz

" aparat de climatizare si încalzire

" aprinzator de tigari, radio si ceas

1.1 Stergatoarele de parbriz

Primele stergatoare de parbriz erau operate manual miscând o tija din masina în fata si în spate. Astazi, multi dintre noi cumpara stergatoare de parbriz electrice pentru o garantie mai buna.

Din fericire stergatoarele de parbriz mentin parbrizul curat, miscându-se în stânga si dreapta de-a lungul parbrizului de câteva ori pentru a îndeparta apa.

Sunt folosite pe timp de ploaie, umezeala, zapada si este format din motor electric, comandat de un comutator de la bord, un sistem de pârghii si 2-3 portraclete cu lamele din cauciuc pe axele antrenate de motorul electric care asigura miscarea lor oscilatorie.

Motorul electric are încorporat un reductor, asigurând doua turatii si un contact cu cama, pentru alimentarea motorasului, chiar daca a fost întrerupt de la comutator, pâna ce portracletele ajung în pozitia orizontala (vertical la ROMAN) pentru a nu împiedica vizibilitatea când instalatia nu functioneaza.

Unele automobile mai au un releu de cuplare-decuplare a motorului electric la stergatorul de parbriz, iar altele un releu de temporizare a functionarii ciclice.

1.2 Spalatorul de parbriz

Este format dintr-un bazin de material plastic de 1,5-2 litri cu apa sau solutie contra înghetului pe timp rece, o electropompa, un sistem de conducte si 2-3 duze de stropire a parbrizului. Pompa este comandata de la comutatorul stergatorului de parbriz sau de un buton manual (pedala) când pompa nu este cu motor electric si lichidul este pulverizat pentru spalarea parbrizului (mai ales pe drumurile noroioase), simultan cu functionarea stergatorului.

La unele autoturisme pompa de spalare a parbrizului se monteaza în partea stânga a panoului aparatelor de bord si se fixeaza de acesta prin intermediul unei flanse.

Pompa se compune din corpul, din material plastic, prevazut cu doua stuturi pentru intrarea si iesirea lichidului si doua supape :

" una de admisie

" una de refulare

Stutul de evacuare iese din corp mai mult decât cel admisie. Supapele pompei sunt executate din placute din cauciuc. Ele se monteaza în locasurile cilindrice, practicate în bucsele executate din alama si presate în corpul pompei. Corpul împreuna cu capacul din cauciuc se fixeaza prin valtuire în flansa.

Refularea lichidului se realizeaza prin apasarea si deformarea capacului elastic iar admisia se obtine pe seama revenirii în pozitie initiala a acestuia.

La ultimele tipuri de autoturisme pompa cu membrana a fost înlocuita cu electropompa montata pe rezervorul de forma paralelipipedica din material plastic. De asemenea comutatorul cu clapeta al stergatorului de parbriz a fost înlocuit cu un comutator cu maneta cu trei pozitii, care se monteaza în partea dreapta a coloanei volanului.

La unele autoturisme pompa se monteaza în partea stânga a panoului pedalierului. În pompa se afla încorporat întreruptorul electromotorului stergatoarelor de parbriz. Elementele de actionare ale pompei sunt astfel dimensionate, încât conectarea electromotorului sa se produca dupa stropirea parbrizului cu lichid.

Pompa este de tip cu membrana si actionare de la picior. Corpul pompei, este executat din material plastic, este prevazut cu doua stuturi cu diametre diferite.

Pe capacul executat din tabla de otel, se afla întreruptorul si dispozitivul de actionare a pompei. Dispozitivul de actionare a pompei de compune din butonul si cu tija fixate prin sudura si arcul de reducere. De capatul inferior al tijei se fixeaza prin nituire talerul, care prin apasare asupra butonului preseaza asupra membranei.

Întreruptorul se compune din inelul de material plastic prevazut cu doua perechi de contacte. O pereche de contacte se fixeaza la partea superioara a inelului, iar a doua pereche de contacte se fixeaza la partea inferioara a acestuia.

Contactele se închid prin intermediul puntilor lamelare fixate prin nituirea de suportul inelar. În pozitie de repaus a butonului, perechea superioara de contacte stau închise, iar la apasarea pe buton, se închide perechea de contacte inferioare.

Preview document

Ștergătorul de Parbriz - Pagina 1
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 2
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 3
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 4
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 5
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 6
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 7
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 8
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 9
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 10
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 11
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 12
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 13
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 14
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 15
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 16
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 17
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 18
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 19
Ștergătorul de Parbriz - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Stergatorul de Parbriz.doc

Alții au mai descărcat și

Mecatronica Sistemului de Frânare

Memoriu justificativ Apărut în a doua jumătate a secolului al 19-lea, automobilul a revoluţionat transporturile şi a concentrat cele mai...

Instalatia de Pornire

1.Conditii si metode de pornire Pornirea motorului termic se face prin asigurarea unei turatii minime arborelui cotit cu ajutorul sursei...

Mecatronica Sistemelor de Frânare

Memoriu justificativ Pe suprafetele cu aderenta mare, uscate sau ude, majoritatea masinilor echipate cu ABS obtin distante de franare mai bune...

Instalatia de Aprindere a Motoarelor cu Aprindere prin Scanteie

1. Noţiuni introductive La motoarele cu aprindere prin scânteie ,după aspiraţia şi compresia amestecului carburant în cilindru,amestecul carburant...

Instalatia de Iluminare si Semnalizare

Argument Transporturile au avut in toate timpurile un rol foarte importamt in viata oamenilor constituind un factor de prima importamta in...

Aparate si Instalatii Folosite la Diagnosticarea Echipamentelor Electrice si Electronice

Capitolul 1 Diagnosticarea echipamentelor electrice si electronice Cercetarea situaţiei create şi experienţa ţărilor de străine cu dezvoltare...

Diagnosticarea, Repararea si Intretinerea Instalatiei de Racire la Motorul Dacia

Argument DESTINAŢIA ŞI PĂRŢILE COMPONENT Instalaţia de răcire este destinată să asigure un regim termic corespunzător unei bune funcţionări a...

Dispozitive de Semnalizare și Alarme Auto

ARGUMENT În ţara noastră în perioada de tranziţie cu o economie de piaţă trebuie create condiţii necesare trecerii la o economie de piaţă bine...

Ai nevoie de altceva?