Studiu soluții similare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 2 fișiere: doc, xls
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 8837
Mărime: 1.08MB (arhivat)
Publicat de: Sergiu Olteanu
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

1.1. Studiul soluţii similare

Economia modernă de piaţă ale cărei principii sunt respectate şi de industria de autovehicule ca şi celelalte sectoare de activitate este guvernată de două legi importante: legea calităţii şi a competitivităţii.

Datorită avantajelor deosebite pe care le reprezintă automobilul faţă de celelalte mijloace de transport, în prezent, în multe ţări, traficul de mărfuri şi călători efectuat cu autovehicule este majoritar.

Direcţiile principale actuale de dezvoltare a construcţiei de automobile sunt: realizarea unor automobile care să asigure un confort şi o securitate sporită, reducerea nocivităţii gazelor arse, evacuate în atmosferă (EURO 5 care se va aplica începând cu 1 septembrie 2009); simplificarea conducerii automobilului prin introducerea la o scară largă a electronicii de vârf, automatizarea diverselor comenzi, construcţia unor automobile cu calităţi dinamice ridicate, obţinerea unor caroserii cu forme cât mai aerodinamice, mărirea siguranţei active şi pasive, durată de funcţionare cât mai mare între două reparaţii capitale, utilizarea materialelor ceramice şi a celor compozite pentru creşterea fiabilităţii şi mentenanţei automobilului.

Construcţia unor automobile cu caracteristici tehnico-economici distincte, în condiţiile unei fiabilităţi şi economicităţi ridicate este posibilă prin cunoaşterea profundă a tuturor problemelor referitoare la teoria, calculul şi construcţia automobilului, precum şi influenţa diferiţilor factori asupra performanţelor şi calităţilor acestora.

În prezent toate firmele constructoare de automobile încorporează instalaţii de injecţie m.a.s. reducând astfel gradul de poluare şi determinând creşterea economicităţii motorului, fără a influenţa performanţele de putere.

Există o mare diversitate de modele de automobile realizate în lumea întreagă – fiecare producător diferenţiază modelul prin dimensiunile fundamentale, soluţiile constructive, performanţe. Prin calculul de tracţiune al autovehiculului se determină puterea efectivă a motorului, care devine performanţa fundamentală pretinsă de consumator.

Fiind cunoscută puterea efectivă, proiectantul stabileşte trăsăturile constructive principale ale motorului, în raport cu considerentele de siguranţă în funcţionare, consum minim de combustibil, durabilitate, cost redus, de fabricaţie, deservire şi reparaţie, confortabilitate înaltă, etc. Proiectantul ia în considerare condiţiile de serviciu ale autovehiculului (funcţionarea în condiţii de serviciu severe micşorează durabilitatea, pretinde uleiuri superioare, măreşte periodicitatea schimbului de ulei, etc.) nivelul calificării personalului care exploatează, deserveşte sau repară motorul şi stabileşte construcţii mai simple, mai robuste în dauna performanţelor de greutate, randament, silenţiozitate, sau acţionează în sens opus. Proiectantul are în vedere disponibilităţile de combustibil şi calităţile acestuia.

Pentru abordarea proiectării unui nou tip de autovehicul, ţinând seama de datele impuse prin temă, care precizează anumite particularităţi legate de destinaţia şi performanţele acestuia, este nevoie, într-o primă etapă, să se caute soluţii constructive, deja existente, având caracteristici asemănătoare cu cele ale autovehiculului cerut. Literatura de specialitate cuprinde, pentru fiecare categorie de autovehicule, informaţii legate de organizarea generală, de modul de dispunere a echipamentului de tracţiune, de parametrii constructivi si de capacitatea de încărcare, de organizarea transmisiei, tipul sistemelor de direcţie, frânare, suspensie, etc.

Analizând toate aceste informaţii şi având în vedere tendinţele de dezvoltare pentru fiecare categorie de autovehicul, se pot stabili printr-o metodă de studiu comparativă, ca punct de plecare de la datele iniţiale din tema de proiectare, caracteristici constructive şi de utilizare necesare calculului de predimensionare, cum ar fi: organizarea generală, amenajarea interioară, dimensiunile geometrice, greutatea autovehiculului şi repartizarea sa pe punţi, alegerea pneurilor, etc.

VOLKSWAGEN GOLF V

Golf reprezintă îmbinarea armonioasă a design-ului modern cu dinamica superioară şi tehnologia inovativă a transmisiei. Coloana C a caroseriei, sistemul de transmisie şi silueta sa deosebită sunt atu-uri ale noii dinamici pe şosele. VW Golf este prevăzut cu un concept de siguranţă activă. Sistemul antiderapare (ASR) împiedică rotirea în gol a roţilor în mod special în cazul carosabilului alunecos. În mod suplimentar, noul Golf dispune de un program de stabilizare electronic controlat prin intermediul senzorilor (ESP). Sistemul ESP este asistat de patru frâne cu disc, de un dispozitiv integrat de asistare a frânarii şi de un sistem anti-blocare (ABS).

Inteligenţa sistemelor ASR, ESP şi ABS contribuie la păstrarea traiectoriei precise pe orice tip de carosabil, chiar şi în situaţia unor schimbări bruşte de direcţie.

VW Golf este dotat ca model de serie cu şase airbag-uri. Conducătorul auto şi pasagerul dispun de airbag-uri frontale şi laterale. Opţional sunt disponibile airbag-uri laterale pentru pasagerii spate.

Datorita noului sistem EPS, conducerea noului Golf este pe cât de simplă, pe atât de sigură. În funcţie de viteză, senzorii determină în permanenţă asistenţa servo optimă. Acest lucru facilitează şoferului manevrele de parcare şi ajută la menţinerea traiectoriei. Rezultatul este că în cazul unor manevre bruşte de schimbare a direcţiei, autoturismul reacţionează atât de precis, încât lasă impresia că ar şti dinainte ce urmează.

Puntea faţă McPherson şi noua punte spate cu patru braţe absorb eficient toate neregularităţile drumului. Stabilizatoarele din puntea spate minimizează înclinaţiile laterale. Suspensiile independente pe fiecare roată şi stabilizatoarele reduc înclinarea laterală, astfel ca noul Golf se prezintă stabil.

FORD FOCUS

Gama de caroserii pentru Ford Focus include hatchback în 3 şi 5 uşi, varianta în 4 uşi şi Wagon (break). Fiecare model Focus este acum mai lung şi mai lat, astfel încât spaţiul destinat pasagerilor din spate este mai mare, atât la nivelul picioarelor cât şi la nivelul capului.

Ampatamentul mai mare (cu 25mm) şi lăţimea sporită (cu 40mm) faţă de predecesorul lui, conferă autoturismului o ţinută de drum foarte sigură şi posibilitatea unui aranjament interior superior.

Intelligent Protection System (IPS), poate activa în câteva milisecunde acele dispozitive de siguranţă care sunt cele mai potrivite în fiecare împrejurare, ca de exemplu airbagurile frontale 3D. În plus, EBA-ul (asistenţa la frânarea de urgenţă) reduce semnificativ distanţa de frânare ajutând la prevenirea multor accidente, în special a celor produse la viteze mici şi a celor din traficul intens.

Structura îmbunătăţită a caroseriei împreună cu tehnologiile avansate privind protecţia la impact fac să fie una din cele mai sigure maşini. Caroseria din oţel deosebit de rezistent include elemente de structură sudate cu laserul, înconjurate de zone cu deformare controlată care absorb energia de impact, grinzi frontale, laterale şi transversale pentru protecţie sporită la impact.

Sistemele ABS si EBD (Distribuţia electronică a forţei de frânare) împiedică blocarea roţilor – indiferent de cât de tare frânezi – oferind astfel mai multă stabilitate. ESP-ul (Program electronic de stabilitate) reduce semnificativ distanţa de frânare, suplimentând forţa cu care se frânează.

Pentru o distribuţie ideală a greutăţii şi o direcţie precisă indiferent de viteză este echipat cu Electronic Hydraulic Power Assisted Steering (EHPAS), care a debutat odată cu lansarea lui Ford FocusC-MAX. O pompa acţionată de un electromotor utilizează datele referitoare la viteza automobilului şi unghiul de rotaţie a volanului pentru a calcula suportul PAS optim. Aceasta asigură depunerea unui efort minim la viteze mici – ideal în situaţii de parcare – şi asigură un răspuns lin şi progresiv pe viraje luate la viteze ridicate.

Preview document

Studiu soluții similare - Pagina 1
Studiu soluții similare - Pagina 2
Studiu soluții similare - Pagina 3
Studiu soluții similare - Pagina 4
Studiu soluții similare - Pagina 5
Studiu soluții similare - Pagina 6
Studiu soluții similare - Pagina 7
Studiu soluții similare - Pagina 8
Studiu soluții similare - Pagina 9
Studiu soluții similare - Pagina 10
Studiu soluții similare - Pagina 11
Studiu soluții similare - Pagina 12
Studiu soluții similare - Pagina 13
Studiu soluții similare - Pagina 14
Studiu soluții similare - Pagina 15
Studiu soluții similare - Pagina 16
Studiu soluții similare - Pagina 17
Studiu soluții similare - Pagina 18
Studiu soluții similare - Pagina 19
Studiu soluții similare - Pagina 20
Studiu soluții similare - Pagina 21
Studiu soluții similare - Pagina 22
Studiu soluții similare - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Studiu Solutii Similare.doc
  • Studiu Solutii Similare.xls

Alții au mai descărcat și

Dinamica autovehiculului - Autofurgon

Introducere Evoluţia progresivă a autovehiculului încă de la apariţia sa, a fost impusă de conştientizarea omului, că acest sistem, la început...

Proiectare Proces Tehnologic de Fabricare a Reperului Cadru Suport

1.Elemente constructiv-funcţionale ale piesei 1.1. Schiţa piesei Pe desenul de execuţie al piesei au fost notate cu Sn suprafeţele acestuia care...

Calculul și proiectarea construcției metalice a căruciorului podului multioperațional

1. Memoriu de prezentare 1.1. Descrierea generala a podului rulant multioperational din punct de vedere constructiv si functional Podul rulant...

Sistemele de suspensie-direcție ale autoturismelor Mercedes-Benz clasa S

1) Documentare asupra tipurilor de sisteme de suspensie/direcţie utilizate la autoturismele de tip Mercedes-Benz Clasa S 1.1.Date tehnice: În...

Modul de Diminuare a Vibrațiilor la Sistemul de Suspensie al Autovehiculelor

Introducere Deplasarea automobilului în orice regim, pe orice categorie de drum este însoţită de apariţia şocurilor şi vibraţiilor. De altfel,...

Caracteristicile și Performanțele Traductoarelor

1.1 Caracteristici şi performanţe în regim staţionar Caracteristicile funcţionale ale traductoarelor reflectă (în esenţă) modul în care se...

Proiect CCA 4x4

Cap I. Organizarea generala si alegerea parametrilor principali I.1. Studiul soluţiilor similare: Pentru abordarea proiectării unui nou tip de...

Calcul dinamic șasiu

Proiect la dinamica autovehiculelor 1.Tema de proiectare Sa se proiecteze un transcontainer dotat cu transmisie mecanica, cunoscand urmatoarele...

Te-ar putea interesa și

Proiect Automobil 4x4

CAPITOLUL I Studiul solutiilor similare si al tendintelor de dezvoltare 1.1. Studiul solutiilor similare. Pentru abordarea proiectarii unui nou...

Cadru de Mers pentru Deplasarea Persoanelor cu Dizabilități sau pentru Recuperare Medicală

1. STUDIUL SOLUŢIILOR SIMILARE 1.1. Tipuri de cadre metalice La ora actuală există mai multe tipuri de cadre de mers pentru deplasarea...

Dinamica autovehiculului - proiectarea unui autoturism 4x4

Utilizarea autoturismului 4X4 se face pe diverse drumuri, în limite foarte largi de variaţie a vitezei de deplasare şi a greutăţii încărcăturii...

Construcția și calculul autovehiculelor II

STUDIUL DINAMIC AL AUTOMOBILULUI Cap.1 Studiul solutiilor similar si al tendintelor de dezvoltare Studiul Soluțiilor Similare Pentru abordarea...

Transmisia Mecanică pentru Acționarea Unei Mașini de Lucru

MATERIAL GRAFIC a. Asamblul general al sistemului de acţionare (minimum 2 proiecţii) b. Desenul de execuţie pentru arborele de intrare al...

Prepararea sucului natural din fructe - citrice

Capitolul 1 GENERALITATI SI CLASIFICAREA FRUCTELOR Fructele sunt produse de origine vegetală cu largă răspandire atat pe teritoriul ţării noastre...

Cutie de Viteze

A. Principalele cerinţe impuse sistemului Cutiile de viteze actuale s-au diferenţiat atât ca principiu de funcţionare cât şi ca mod de deservire....

Proiect CCA 4x4

Cap I. Organizarea generala si alegerea parametrilor principali I.1. Studiul soluţiilor similare: Pentru abordarea proiectării unui nou tip de...

Ai nevoie de altceva?