Terotehnica Autovehiculelor - Proiectarea unui Atelier de Intretinere Prement

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Terotehnica Autovehiculelor - Proiectarea unui Atelier de Intretinere Prement.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc, dwg de 17 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pomazan Nicolae

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

I. Introducere p.1
II. Rezolvare probleme p.2
2.1. Calculul rulajului anual p.2
2.2. Stabilirea productivităţii anuale şi zilnice p.3
2.3. Necesarul de forţă de muncă şi repartizarea sa pe posturi p.5
2.4. Alegerea tipului de atelier şi motivarea alegerii p.6
2.5. Dimensionarea atelierului de întreţinere tehnică p.9
2.6. Listarea SDV-urilor, utilajelor şi instalaţiilor necesare p.11
III. Explicaţii privind desenul final p.14
IV. Concluzii asupra proiectului p.15
V. Bibliografie p.16

Extras din document

I. Introducere

Prin prezenta temă de proiect se doreşte a se instrui studentul cu metodele analitice de stabilire şi organizare a unui parc auto. Astfel, prin prezentarea unui număr de autovehicule, a scopului acestora şi al tipului şi timpului necesar de lucrări ce trebuie alocate lor, studentul trebuie să parcurgă etapele de rezolvare ale unor probleme specifice, ce determină dimensionarea unui atelier care deserveşte un parc auto.

Finalizarea acestui proiect are ca rezultate atât date analitice care determină necesarul de forţă de muncă şi repartizarea sa, cât şi o forma grafică de interpretare fizică a atelierului şi utilităţilor lui.

Mentenanţa reprezintă un obiectiv deosebit de important pentru Terotehnica Automobilelor şi se referă la conţinutul şi organizarea lucrărilor de întreţinere tehnică şi reparaţii necesare automobilelor, în condiţiile unei exploatări tehnice cu costuri cât mai reduse, fără a se afecta exploatarea comercială; se urmăreşte reducerea până la eliminare, în cazul ideal, a acestor lucrări, fără a se diminua capacitatea optimă de realizare a sarcinilor automobilului.

Mentenanţa se grupează în două componente, astfel:

- mentenanţa preventivă (denumită PREMENT), care se poate programa şi care trebuie să asigure menţinerea automobilului în stare tehnică normală de funcţionare, prin executarea unor lucrări de întreţinere periodică şi înlocuirea sistematică a unor componente înainte de defectarea previzibilă

- mentenanţa corectivă (denumită CORMENT), care cuprinde lucrări neprogramabile, impuse de defectarea unor componente sau de evenimente rutiere, necesare pentru refacerea stării tehnice a automobilului.

În cazul de faţă, lucrările de mentenanţă preventivă cuprind operaţii referitoare la control-diagnosticare, strângere-fixare, reglaje şi ungeri. Înlocuirea sistematică de componente se referă la elemente ca lubrifianţi, filtre, curele de transmisie, lichide speciale, alte componente a căror integritate nu poate fi neglijată pentru starea tehnică a automobilului.

II. Rezolvare probleme

În proiectarea unui atelier pentru mentenanţă preventivă (revizii tehnice, schimb de ulei) trebuie urmărite mai multe probleme, cum ar fi:

1. Calculul rulajului anual;

2. Stabilirea productivităţii anuale şi zilnice;

3. Necesarul de forţă de muncă şi repartizarea sa pe posturi;

4. Alegerea tipului de atelier şi motivarea alegerii;

5. Listarea SDV-urilor, utilajelor şi instalaţiilor necesare;

6. Dimensionarea atelierului de întreţinere tehnică.

2.1. Calculul rulajului anual

În terotehnică, rulajul anual efectuat de autovehiculele din dotare este un indice caracterizat de mai mulţi factori. Aceştia sunt:

- NA - numărul autovehiculelor – reprezintă totalitatea autovehiculelor, de acelaşi tip, ce se folosesc în exploatare şi care participă efectiv la realizarea parcursului anual şi este egal cu 155 autoizoterme M.A.S. 4,5 tone;

- CUP - coeficientul de utilizare al parcului – reprezintă raportul de vehicule active şi numărul celor aflate în parcul inventar al unităţii de transport într-o anumită perioadă de timp şi este egal cu 0,80;

- PMZ - parcursul mediu zilnic – reprezintă numărul mediu de kilometri efectivi efectuaţi zilnic de către un autovehicul şi este egal cu 120km efectivi;

- NZL - numărul anual de zile lucrătoare – este numărul de zile dintr-un an calendaristic în care se munceşte, exceptând zilele libere săptămânale şi sărbătorile legale;

- CMD - categoria medie de drum – este un coeficient care ţine seama de suprafeţele pe care circulă autovehiculele din dotare.

Astfel, parcursul anual se calculează cu relaţia:

Pentru calcularea categoriei medii de drum (CMD) este necesar ca parcursul mediu zilnic să fie transformat din kilometri efectivi în kilometri echivalenţi, ţinându-se seama de starea carosabilului, ţinându-se seama de coeficienţii de drum, utilizarea autovehiculelor în localităţi urbane şi de tractarea unei remorci, semiremorci sau alt autovehicul.

Fisiere in arhiva (4):

  • Terotehnica Autovehiculelor - Proiectarea unui Atelier de Intretinere Prement
    • Body.doc
    • Desen A1.dwg
    • FrontEnd.doc
    • Terotehnica A0.dwg

Alte informatii

UNIVERSITATEA “OVIDIUS” CONSTANŢA FACULTATEA DE INGINERIE MECANICĂ, INDUSTRIALĂ ŞI MARITIMĂ PROIECT TEROTEHNICA AUTOMOBILELOR