Extras din document
CAP1. PREZENTAREA GENERALA A UTILAJULUI
Instalatii cu organ de tractiune flexibil, în princip al benzi, lanturi sau cabluri cuprind transportoarele cu banda, elevatoare cu banda, elevatoare cu fictiune, transportoare cu lanturi portante, cu lanturi si placi, etc.
TRANSPORTOARE CU BANDA
În industria alimentara, transportoarele cu banda sunt folosite în silozurile de cereale pentru transportul produselor cerealiere. Transportoarele cu banda se utilizeaza pentru transportul pe orizontala sau pe directie înclinata fata de orizontala cu un unghi de 5-25°, atât a sarcinilor varsate cât si a sarcinilor în bucati.De asemenea traseul pe care lucreaza transportul poate fi combinat,fiind format din zone orizontale,zone înclinate,unite între ele cu zone curbe.
Tinând seama de rezistenta benzilor, lungimea maxima a transportoarelor cu banda s-a limitat la 250-300m. În cazul în care sarcina trebuie sa fie transportata pe distante mai mari, se utilizeaza o instalatie de transport compusa din mai multe transportoare care se alimenteaza în serie. În cazul transportoarelor înclinate, unghiul de înclinare al benzii se ia în functie de proprietatile sarcinilor transportate, de unghiul de frecare al materialului transportat cu banda, de marimea unghiului de taluz natural, de viteza de transport si de modul de alimentare al transortorul.
CONSTRUCTIA TRANSPORTORULUI CU BANDA
În fig 1 este prezentata schema de principiu a unui transportor stationar cu banda.El se compune din banda fara sfârsit 3 ce se înfasoara peste toba de actionare 2 si toba de întindere 7.Banda este sustinuta de rolele superioare 4 si inferioare 14, montate în suporti pe constructia metalica 5 si 16.Încarcarea benzii se realizeaza prin pâlnia 6, în dreptul tobei de întindere.Descarcarea benzii se realizeaza în dreptul tobei de actionare, materilul ajungând în buncarul 1, sau se poate realiza în orice punct pe lungimea transportorului cu ajutorul unui dispozitiv de descarcare mobil.
Pentru asigurarea aderentei necesare între banda si toba, precum si pentru asigurarea unui mers linistit al transportorului se utilizeaza dispozitivul de întindere al benzii cu greutate.Toba 7 este montata pe caruciorul 8 ce se poate deplasa în lungul sinei 12. De caruciorul 8 este fixat cablul 9, care este trecut peste un grup de role 10, la extremitatea cablului fiind montata greutatea 11, sub actiunea careia se realizeaza întinderea benzii.Organele de mai sus sunt montate pe o constructie metalica de sustinere, fixata pe locul de utilizare prin suruburi de ancorare.
Antrenarea tobei de actionare se realizeaza cu ajutorul unui grup motor 15, cuplajul 17, reductor 18, transmiterea miscarii de la toba la banda realizându-se ca urmare a frecarii dintre banda si toba .
În functie de latimea sa, banda se poate sprijini în partea încarcata, pe un singur rând de role, banda având forma plata(fig 1a) sau se poate sprijini pe doua sau pe trei role, banda având forma de jgheab(fig 1b si c).Unghiul de înclinare al axelor rolelor ³1=15-30°.Pe partea inferioara ne încarcata banda se sprijina pe un singur rând de role.
DISPOZITIVE DE INTINDERE,INCARCARE SI DESCARCARE A TRANSPORTOARELOR CU BANDA.
Pentru functionare transportorului cu banda este necesar ca banda sa fie întinsa astfel ca între rolele de reazem sa nu se formeze sageti prea mari si sa se poata realiza transmiterea fortei de tractiune corespunzatoare frecarii necesare dintre tambur si banda.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Transportoare cu Banda.doc