Trasarea Curbelor Caracteristice Pentru un Ventilator Centrifugal

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Trasarea Curbelor Caracteristice Pentru un Ventilator Centrifugal.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, vsd de 52 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Mecanica, Electrotehnica

Cuprins

CUPRINS:
Cap 1. Ventilatoare  generalitati
1.1. Ventilatoare axiale
1.2. Ventilatoare centrifugale
1.3. Ventilatoare axiale centrifugale
Cap. 2. Sisteme de ventilare
2.1. Temperatura
2.2. Umiditatea relativa
2.3. Viteza aerului
2.4. Calitatea aerului
2.5. Metode pentru o ventilare eficienta
Cap. 3. Lucrare de laborator
3.1. Scopul lucrarii
3.2. Notiuni teoretice
3.3. Descrierea instalatiei
3.4. Metode electrice de curent continuu
3.5. Manometre
3.6. Tubul Pitot  Prandtl
3.7. Modul de lucru
3.8. Prelucrarea datelor experimentale
3.9. Determinarea masuratorilor
3.10. Calcule
3.11. Grafice

Extras din document

GENERALITATI

Ventilatoarele

Sunt masini care transporta gaze prin ridicarea presiunii cu ajutorul unui rotor cu palete.

Ventilatoarele sunt de mai multe tipuri:

- Ventilatoare axiale sau elice, în care un rotor în forma de elice împinge gazul paralel cu axa rotorului;

- Ventilatoare centrifugale, în care rotorul cu palete plate sau curbe antreneaza gazul în miscarea lor prin forta centrifuga care se dezvolta, îl împinge spre periferie unde o carcasa în forma de melc îl dirijeaza spre conducta de refulare.

Ventilatoare axiale

Partea esentiala a acestor ventilatoare este constituita din palete fixe. Aceste ventilatoare agita aerul aspirându-l pe partea posterioara si îl refuleaza catre partea anterioara în acelasi sens si paralel cu arborele motor. Prestatiile lor sunt în functie de numarul de palete si de înclinarea lor: de presiune medie sau joasa si sunt putin utilizabile pentru canale lungi. Sunt adaptate în principal pentru refulare direct în exterior, chiar daca cele de presiuni medii se pot monta pe canale scurte. Sunt foarte indicate pentru evacuare/introducere libera, fara tubulatura. Nu sunt capabile sa învinga pierderi de sarcina datorate grilelor sau bateriilor de filtre.

Exemple de ventilatoare axiale:

Pentru aplicatii ce necesita debit mare de aer la presiuni statice mici exista ventilatoare axiale cu diametre de la 12 (304,8mm) si putere de 0,75 CP pana la 42(1066,8mm) si 40 CP.

Ventilatoarele de la 12(304,8mm) la 28(711mm) au motoare cu turatia de 3450 RPM pentru sporirea performantelor ventilatorului si a eficientei energetice. Jocul mic dintre elice si carcasa asigura debit maxim de aer si reduce turbulentele, curgerea aerului fiind foarte lina. Toate ventilatoarele de peste 24 inclusiv include admisie cu tub Venturi ceea ce permite intrarea mai eficienta a aerului in ventilator.

Ventilatoarele pot fi dotate cu arzatoare atunci când este necesar. Cu capacitati pâna la 2.7 mil. BTU/h ventilatoarele axiale cu arzator sunt cele mai bune în sistemele în care se cere capacitate mare de uscare. Arzatoarele cu ventilator axial sunt disponibile în diferite modele având diametrul intre 18 (457mm)si 28 (711mm) si functionând cu propan lichid, propan vaporizat sau gaz natural.

Ventilatoare centrifugale

Componentele esentiale ale acestor tipuri de ventilatoare sunt: elicea sau turbina si carcasa. Aspira aerul paralel cu axa lor si îl evacueaza pe o directie perpendiculara pe aceasta. Forma si numarul paletelor este variabil în functie de prestatiile necesare. Pentru presiuni medii paletele sunt înclinate catre înapoi. Pentru presiuni mari, paletele sunt înclinate catre înainte, aceste ventilatoare fiind adaptate sa lucreze în canale lungi care produc pierderi semnificative de sarcina sau sunt adaptate sa lucreze în prezenta filtrelor.

Fisiere in arhiva (2):

  • Drawing1.vsd
  • Trasarea Curbelor Caracteristice Pentru un Ventilator Centrifugal.doc

Alte informatii

Universitatea Valahia Târgoviste Facultatea Ingineria Materialelor, Mecatronica si Robotica Specializarea Inginerie Economica