Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 15286
Mărime: 855.56KB (arhivat)
Publicat de: Panagachie Neacșu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Zuia

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Introducere
  3. 1. Starea actuala de utilizare a deșeurilor din industria de vinificație
  4. 1.1. Caracterisitica materiilor prime, produselor obținute și a materialelor auxiliare
  5. 2. Utilaje și tehnologia actuala de prelucrare a deșeurilor din industria de vinificație
  6. 2.1. Utilaje de pastrare a boștinei
  7. 2.2. Utilaje pentru destilarea boștinei
  8. 2.3. Utilaje pentru prelucrarea drojdiilor
  9. 2.4. Utilaje pentru uscarea deșeurilor
  10. 2.5. Utilaje pentru obținerea uleiului din semințe de struguri
  11. 3. Utilizarea produselor finite în diverse ramuri ale economiei naționale
  12. 4. Securitatea proceselor de utilizare
  13. 5. Probleme actuale ale utilizării raționale a deșeurilor din vinificație (în procesele biochimice).
  14. Concluzii
  15. Bibliografie

Extras din proiect

La prelucrarea strugurilor în industria vinicolă și non-alcoolică, se produce o cantitate semnificativă (15-20%) a deșeurilor, utilizarea rațională a căreia permite obținerea unor produse suplimentare de valoare considerabilă pentru o serie de ramuri ale economiei naționale. Este necesar să se utilizeze la maxim toate deșeurile din vinificație.

Principalele deșeuri din vinificație: tescovina, care rezultă din stoarcerea sucului de struguri din struguri la fabricarea vinurilor albe și rosé și a produselor nealcoolice și după presarea pastei fermentate; ciorchine; drojdiile, depuse dupa fiermentare, și drojdiile, eliberate după fortificarea mustului și vinului; piatra de vin, depozitate pe fundul și pereții barilelor, butoaielor și cuvele în timpul fermentației și îmbătrânirii vinului; depuneri (precipitații), care se depun la păstrarea sucurilor pasteurizate sulfatate și refrigerate în frigidere; depuneri, eliberate după concentrarea mustului în aparatul de vid și la obținerea de beckmes; distilatorii coniac, rămase după distilarea vinului la obținerea alcoolului de cognac.

Odată cu organizarea rațională a utilizării acestor deșeuri, se obțin următoarele produse. Din tescovină obținem alcool prin distilare. Lichidul (borhot) rămas în cazan după distilarea alcoolului este utilizat pentru a obține din acesta sărurile de vin, care sunt prelucrate ulterior în acid tartric, care este un produs foarte valoros. Partea solidă înlăturată de cea lichidă (tescovina, lipsită de alcool și săruri tartrice) la fel este utilizată; din ea prin metoda de distilare uscată se obține gaz de iluminare. Coaja de struguri rămasă după separarea semințelor nu este pierdută, care, sub formă pură sau cu adaos de tărâțe, se duce la hrana animalelor sau se utilizează ca îngrășământ într-un amestec cu var și alte substanțe. Drojdiile sunt, de asemenea, utilizat în întregime: alcoolul conținut în acestea este distilat; din lichidul rămas în cazan după distilare se extrag sărurile de tartrat și drojdia în sine este supusă distilării uscate. Gazul produs în timpul distilării poate fi utilizat pentru combustie și încălzire, iar cărbunele rămase în retort după prelucrare și pulverizare dau așa-numitul negru din Frankfurt, care merge pentru a face cerneală de imprimare. Piatra de vin, precipitată în cuve și butoaie, conține aproximativ 60% săruri tartrice și se duce direct la producerea de acid tartric. Pot fi utilizate și ciorchinele de struguri, deoarece conțin o cantitate semnificativă de tanin și un anumit procent de săruri de tartrat. În cele din urmă, lemnul de viță de vie poate fi folosit pentru a obține hârtie de calitate. Dintre toate produsele care pot fi obținute din deșeuri vinicole, se produc alcool și acid tartric la întreprinderile noastre. Cel mai valoros este acidul tartric, care este un produs chimic indispensabil pentru o serie de industrii importante (chimie, cofetărie, textile, imprimare, băuturi nealcoolice, argint-nichel), în medicină, pentru nevoi militare etc.

Starea actuala de utilizare a deșeurilor din industria de vinificație

1.1. Caracterisitica materiilor prime, produselor obținute și a materialelor auxiliare

La prelucrarea strugurilor pentru must, fermentarea mustului, prelucrarea și distilarea materialelor vitivinicole se formează deșeuri care includ componente valoroase: zahăr, alcool, compuși tartrici. Pentru a obține componente utile, deșeurile sunt reciclate. Deșeurile care sunt reciclate se numesc materii prime secundare (sâmburi, drojdii, coniac bard).

Prelucrarea deșeurilor permite obținerea unor produse valoroase necesare pentru o serie de ramuri ale economiei naționale, cum ar fi alcoolul etilic, acidul tartric, uleiul de struguri; pentru a economisi în scopuri alimentare un număr mare de cartofi și cereale, cheltuite pe producția de alcool de către producătorii de alcool, ulei vegetal; protejarea mediului împotriva poluării.

Ciorchine. Conținutul de ciorchine la ieșire constituie de la 1,8 până la 8,5 %, în mediu 3,6 %. În timpul zdrobirii boabelor, ciorchinele sunt umeziți cu must și în ele rămîn boabe separate.

Ciorchinele sunt presate și se obține în jur de 0,8-1 dal de must din ciorchine la 1 t de struguri prelucrați. Conținutul de zahăr în mustul de ciorchine depinde de conținutul de zahăr în struguri și de gradul de maturitate al ciorchinelor. La presarea ciorchinelor verzi și suculente din ele se stoarce sucul, ultimul amestecă musutl de ciorchine, și conținutul de zahăr a lui se micșorează. La presarea ciorchinelor din soiul Riesling cu conținutul de zahăr 15,4 g/100 cm3 a fost obținut must de ciorchine cu conținutul de zahăr 7,5 g/100 cm3, din soiul Traminer - respectiv 17,2 și 13. Din mustul obținut, din ciorchine cu conținut ridicat de zahăr din struguri sănătoși, pregătesc materiale de cupajare pentru vinuri tari. Din strugurii zdrobiți cu un conținut scăzut de zahăr, obținem must care este fermentat și distilat în alcool. Ciorchinele după presare sunt expediate pentru a pregătirea îngrășământelor.

Tescovină. Potrivit tipului de prese folosite, tescovina este împărțiă în două grupe: tescovină după presarea pe șurub, prese hidraulice și cu curele; tescovină după presarea la presa cu șnec

În prezent, la fabricile de vinificație, pulpa este pre-presată la prese cu șnec. Conform datelor ВНИИВиПП "Maгapaч", la prelucrarea strugurilor pe liniile ВПЛ-20 randamentul mustului a crescut cu o medie de 2-6 dal din 1 tonă de struguri, comparativ cu prelucrarea la prese pe șuruburi și prese hidraulice. În același timp, a scăzut tescovina de ieșire la 8-12% (din 14-20%). Conform metodelor din vinificație tescovina se împarte în trei grupe: tescovină prin metoda albă de vinificație (dulce, proaspătă, nedrobiți, care conține zahăr); tescovină prin metoda roșie de vinificație (fermentată, care conține alcool); выжимки cпиpтoвaнныe, obținută din cпиpтoвaннoй мeзги.

La prepararea vinurilor de desert și vinurilor tari cu suplimentare de fermentare, se obține o tescovină amestecată cu conținut de alcool și zahăr. Tescovina de tip mixt este re-fermentată în depozite și sunt prelucrate ca fermentate. Conținutul de umiditate a tescovinei din presele tip ВПО-50 55%. Compoziția chimică a tescovinei depinde de compoziția chimică a strugurilor, de tehnologia de prelucrare a lor și de gradul de filtrare a mustului. Conținutul de zahăr în tescovina dulce, din presa ВПО constituie 25-30 % din must. Conform conținutului de zahăr în must 20 g/100 cm3 conținutul de zahăr în tescovină constituie 5-6 % din masa tescovinei.

La fermentarea boștinei, conținutul tescovinei se schimbă. O parte din alcool difuzează în celulele coajei, iar ieșirea alcoolului din tescovina fermentată este mai mare, decât din dulci, cu același conținut de zahăr din must.

Ca rezultat al formării alcoolului în timpul fermentării pulpei, solubilitatea КНС4Н4О6 în must se diminuează și se situează pe coajă. Din acest motiv, conținutul de acid tartric în deșeurile fermentate este mai mare decât în dulce. Cea mai mare concentrație de alcool, zahăr și acid tartric este în tescovina alcoolizată.

Compoziția tescovinei din struguri fără ciorchine este prezentată in tab. 41.

Tab. 41. Compoziția tescovinei din struguri fără ciorchine.

Tescovina este prelucrată în alcool etilic, colorant, semințe și făină furajeră.

Depuneri sulfitate. Precipitățile obținute în timpul clarificării mustului sunt denumite sulfite. Astfel de precipitate sunt răcite, sulfatate, tratate cu bentonită, floculante și re-sedimentate sau filtrate pe filtre cadru. Mustul clarificat este trimis la prepararea materialelor vitivinicole, iar sedimentele groase sunt fermentate și contabilizate ca drojdie, dar nu se amestecă cu ele, deoarece conțin puțin compuși tartrici și numai alcoolul este extras din acestea.

Bibliografie

1. Кaлoшин Ю. A. - Texнoлoгия и oбopyдoвaниe мacлoжиpoвыx пpeдпpиятий- , Moscova, 2002.

2. Tpyды выпycк 28 - Texнoлoгия и oбopyдoвaниe мacлoжиpoвoгo и эфиpoмacличнoгo пpoизвoдcтвa- , Krasnodar, 1970.

3. Щepбaкoв В. Г. - Биoxимия и тoвapoвeдeниe мacличнoгo cыpья- , Moscova ВО - Aгpoпpoмиздaт- , 1991.

4. - Рyкoвoдcтвo пo тexнoлoгии пoлyчeния и пepepaбoтки pacтитeльныx мaceл и жиpoв- , пoд oбщ. peд. д. т.н. A. Г. Сepгeeвa, Leningrad, 1975.

5. Гopбaтюк В. И. Пpoцeccы и aппapaты пищeвыx пpoизвoдcтв. - M.: Кoлoc, 1999.

6. Mapкeтингoвaя cтpaтeгия пpeдпpиятий AПК. Ивaнeц В. M. КГAУ. - Simferopol. “Taвpия”, 1997.

7. Пpoцeccы и aппapaты пищeвыx пpoизвoдcтв/ В. Н. Стaбникoв, В. Д. Пoпoв, M.: Aгpoпpoмиздaт, —1976.

8. В. Н. Tютюнникoвa, Г. Л. Юxнoвcкий, A. Л. Mapкмaн. - Texнoлoгия пepepaбoтки жиpoв- , M.: Пищeпpoмиздaт, 1950.

9. - Оcнoвныe нaпpaвлeния paзвития мacлoжиpoвoй пpoмышлeннocти нa 1986—1990 гг.- (мaтepиaлы к зaceдaнию нayчнo-тexничecкoгo coвeтa НПО - Macлoжиpпpoм- ), Л., 1985.

10. Revista - Macлoжиpoвaя пpoмышлeннocть- №1, 2005.

11. Revista - Macлoжиpoвaя пpoмышлeннocть- №8, 2007.

Preview document

Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 1
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 2
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 3
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 4
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 5
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 6
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 7
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 8
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 9
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 10
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 11
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 12
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 13
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 14
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 15
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 16
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 17
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 18
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 19
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 20
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 21
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 22
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 23
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 24
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 25
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 26
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 27
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 28
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 29
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 30
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 31
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 32
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 33
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 34
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 35
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 36
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 37
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 38
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 39
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 40
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 41
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 42
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 43
Utilizarea deșeurilor din industria de vinificație - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Utilizarea deseurilor din industria de vinificatie.docx

Alții au mai descărcat și

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Producerea vinului alb sec Mileștii - Mici

1.1 Partea introductivă Moldova- ţara cu istorie şi tradiţii bogate.Poietul a numit acest ţinut îmbelşugat porţile raiului. Amplasarea favorabilă...

Viticultura și Vinificația la Etapa Actuală

I. Compartimentul general 1.1 Partea introductivă Date istorice În Moldova vinul se produce din cele mai străvechi timpuri. Forma viţei de vie a...

Valorificarea Deșeurilor din Vinificatie

2. Memoriu justificativ Vinul reprezintă o băutură alcoolică obţinută printr-o fermentare parţială sau completă a mustului din struguri proaspeţi....

Reconstrucția întreprinderii vinicole SA CNVVC din Comuna Stăuceni

1.1 Partea întroductivă Plămădit parcă de însuşi Bachus, pămîntul Moldovei a fost, dintotdeauna un fericit leagăn pentru viţa de vie. O călătorie...

Particularitățile Creării Bazei Viticole și a Secției de Microvinificație

PREFAŢĂ Viticultura este o ramură independentă a fitotehniei, iar luând în considerare că ea este strâns legată cu industria prelucrătoare –...

Tehnologia de Obținere a Vinurilor Roșii de Calitate Superioară

‘Vinul este o poezie îmbuteliată.’ Robert Louis Stevenson 1. Memoriu tehnic Vinul în existenţa umană... Din timpuri srăvechi, vinul a fost...

Minimizarea Deșeurilor prin Valorificarea Deșeurilor și Subdeșeurilor în Industria Vinului

1.SUMAR EXECUTIV In economina unei ţări industria vinului poate avea un rol însemnat prin volumul produselor obţinute,a diversităţii şi a valorii...

Obținerea vinurilor spumante

„O sticlă de vin conţine mai multă psihologie decît toate cărţile din lume „ Louis Pasteur „Vinul pentru mine este pasiune, este familia şi...

Ai nevoie de altceva?