Bursita infectioasa aviara

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Bursita infectioasa aviara.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Cuprins

1. Introducere
2. Etiologie
- Caractere epizootologice
3. Patogeneză
- Tablou clinic
- Tablou anatomopatologic
4. Diagnostic
5. Profilaxie
- Combatere

Extras din document

1. Introducere

Denumită și „boala de Gumboro‟, bursita infecțioasa aviară este o viroză a puilor de găină, caracterizată prin distrugerea limfocitelor din bursa lui Fabricius, limfocitele din alte organe fiind afectate într-o mai mică măsură.

Se manisfestă prin stare depresivă, tulburări generale și digestive, însoțite de hipertrofia și inflamația bursei lui Fabricius, nefroze și scăderea reactivității imunologice a puilor.

Semnalarea bursitei infecțioase a fost făcută în 1962 în localitatea Gumboro, ținutul Delaware din Statele Unite ale Americii, la tineretul aviar. Autorul a constatat apariția unei afecțiuni a puilor de găină, caracterizată prin modificări ale bursei lui Fabricius, asociată cu degradarea și necroza limfocitelor. A primit denumirea de „sindrom de nefrită-nefroză‟, „nefroză aviară‟ sau boala de Gumboro.

În România, a fost semnalată pe baza aspectelor morfopatologice de Adameșteanu și colab., 1968 și studiată epizootologic, clinic, anatomopatologic și etiologic de Carol- Dumitriu și colab., 1978.

Importanța economică rezidă din mortalitatea de până la 15%, însoțită de scăderea sporului în greutate și reducerea indicelui de convertire a furajelor.

2. Etiologie

Agentul etiologic al bolii face parte din familia Birnaviridae, genul Avibirnavirus. Virusul conține ARN, fără înveliș pericapsidal și are diametrul de 55-60 nm.

Genomul virusului este constituit din două segmente, un segment genomic mare (segmentul A), care cuprinde proteine virale VP2 și VP3 și segmentul genomic mic (segmentul B), care conține proteinele virale VP1 și VP4.

Antigenic, se cunosc 2 serotipuri :

- Serotipul 1 - izolat de la pui, în cadrul căruia au fost diferențiate 6 subtipuri sau variante cu o patogenitate variabilă

- Serotipul 2 - izolat de la curcă.

Virusul se replică pe :

- Embrioni în vârstă de 10 zile, unde determină moartea acestora după 3-5 zile,

- Fibroblaste de embrion, cu efect citopatic,

- Celule embrionate bursale, celule renale, celule embrionare de curcan și rață,

- Liniile celulare RK13, MDBK, BSC - 1, Vero,

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursita infectioasa aviara.docx