Obezitatea la câine - clinica nutriție

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3431
Mărime: 2.72MB (arhivat)
Publicat de: Maxim Sabău
Puncte necesare: 8
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi

Cuprins

  1. Definiția bolii.pag 3
  2. Răspândire.pag 3
  3. Etiologie și patogeneză.pag 3
  4. Factorii de risc pentru dezvoltarea obezității:.pag 3
  5. Consecințele patologice ale obezității.pag 5
  6. Patogeneza.pag 7
  7. Date Clinice.pag 8
  8. Metode de Diagnostic.pag 10
  9. Prognostic.pag 11
  10. Profilaxie.pag 11
  11. Tratament.pag 12
  12. Bibliografie.pag 15

Extras din proiect

Definiția bolii

Obezitatea este definită ca o boală în care excesul de grăsime s-a acumulat într-atât încât sănătatea poate fi afectată în mod negativ.

Cel mai frecvent utilizat pentru a cuantifica cantitatea adipoasă umană este BMI (indicele de masă corporal) iar studii epidemiologice recente sugerează faptul că pentru un adult sanatos acest indice trebuie să fie cuprins între 20 și 25. În plus, datele epidemiologice confirmă faptul că boala și riscul mortalității crește progresiv pentru persoanele supraponderale (cu un BMI cuprins între 25-30), pentru cele obeze (cu BMI cuprins între 30 și 40) și cele cu obezitate morbida (cu un BMI mai mare de 40).

Animalele de companie sunt în prezent clasificate ca fiind supraponderale atunci când greutatea lor corporală este cu 15% mai mare decât ,,greutatea optimă,, si clasificate ca obeze atunci când greutatea lor corporală depășește cu 20%-30% pe cea optima; aceste date sugerează ca și în cazul oamenilor că, pot apărea consecințe adverse atunci când câinele sau pisica nu își pastrează indicele corporal optim.

Răspândire:

Studii recente estimează că incidența supraponderalității/obezității pentru animalele de companie este cuprinsă între 30% și 41%, și este in continuă creștere la fel ca și la oameni.

Etiologie și patogeneză

În cea mai simplă formă, obezitatea apare dintr-o asimetrie produsă între aportul de energie produs și cel consumat pe o perioadă semnificativă.

Majoritatea animalelor sunt capabile să își mențină o greutate corporală stabilă, în ciuda fluctuațiilor dramatice ale aportului caloric;cu toate acestea, pentru animalele ce devin supraponderale, o serie de factori de risc ce pot fi prezente, modifică energia de echilibru înspre creșterea în greutate.

Factorii de risc pentru dezvoltarea obezității:

• Probleme de sănătate coexistente:

O afectiune curenta poate afecta echilibrul enegetic, fie prin creșterea aportului de energie (de ex. prin creșterea apetitului) fie prin reducerea energiei consummate (de ex. prin scăderea activității fizice sau încetinirea ratei metabolismului bazal).

Bolile care pot predispune la obezitate include endocrinopatiile (ex.:hipotiroidismul și hiperadrenocorticismul) ,condiții ce conduc la niveluri reduse de activitate (ex. bolile ortopedice și cardiorespiratorii), precum și condițiile care necesită o intervenție medicală, intervenție ce ar putea predispune la creșterea în greutate ( de ex. terapia medicamentoasă cu glucocortizoizi sau anticonvulsanți, castrarea animalelor cu diabet zaharat, epilepsia idiopatică).

Cu toate că hipotiroidia este frecvent citata ca o cauza principala a obezității la câini, astfel de cazuri sunt mai degrabă excepția decât regula. Incidența hipotiroidismului este mai mică de 1% cu mai puțin de jumătate din cazuri prezentând obezitate. (Hipotiroidismul spontan este rar în cazul pisicilor și de obicei poate fi observat ca efect secundar în urma chimioterapiei, radiației, sau tiroidectomie chirurgicală petru hipertiroidism.)

• Varsta

Incidența obezității, la câine crește brusc după vârsta de 2 ani și este cea mai răspândită în cazul animalelor de vârstă mijlocie. Sterilizarea este un factor de risc important pentru obezitatea speciei, cel mai probabil asociat cu creșterea consumului de alimente și reducerea activității fizice. Sexul animalului în sine ca factor predispozant este neclar.

• Rasa

Defecte genetice sunt o cauză ocazională a obezității, dar nici o tulburare monogenică la câine nu a fost semnalată ca posibilă cauză a obezității.Efectele poligenice predispun totusi la creșterea în greutate în cazul oamenilor,iar astfel de efecte au apărut si în cazul câinilor(pentru rasa Cocker Spaniel, Beagle, Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweilerii, și câini metiși).In concluzie putem spune că aceste influențe genetice pot apărea și la animalele de companie.

• Mediul și activitatea

Traiul în interiorul casei sau apartamentului constituie un factor de risc pentru obezitatea canină, de asemenea și în cazul unor feline s-a dovedit că traiul în interior predispune la obezitate.Mai mult decât atât, pisicile care trăiesc cu câinii sau casele cu mai multe pisici ar putea fi mult mai predispuse la acest risc.

• Factorii dietetici

Tipul de dietă (hrană specială pentru animale vs hrană făcută în casă) nu predispune la obezitate, dar costul mâncării ar putea.Pornind de la această premiză am putea spune că, este mai probabil ca acești câini obezi să fi avut o dietă cu mâncare mai ieftină decât una cu mancare scumpă, în timp ce în cazul pisicilor unele studii sugerează că mâncarea premium ar crește riscul de obezitate felină, acest lucru fiind cauzat de potențialul de grăsime mai mare present în mâncarea premium. Obezitatea la câini este asociată cu numărul de mese și snack-uri primite, hrănirea cu resturile de la masă și prezența animalului în timpul preparării sau a consumului de hrana de catre proprietar.

• Factorii ce țin de stăpân și comportamentul acestuia față de animal

Mulți proprietari tind să însușească cainilor caractere umane și să ii folosească ca un substitut pentru compania umană, dar o relație apropiată om-câine nu constitue un factor de risc. Proprietarii de caini tind să recompenseze cainii cu mâncare în defavoarea jucatului cu animalul. Atât proprietarii de caini cât și cei de pisici obeze tind să aibă ei înșiși probleme cu greutatea în exces.

Bibliografie

1. Kopelman PG: Obesity as a medical problem. Nature 404:635–643, 2000.

2. Adams KF, Schatzkin A, Harris TB, et al: Overweight, obesity, and mortality in a large prospective cohort of persons 50 to 71 years old. N Engl J Med 355:763–778, 2006.

3. German AJ: The growing problem of obesity in dogs and cats. J Nutr 136:1940S–1946S, 2006.

4. Scarlett JM, Donoghue S: Associations between body condition and disease in cats. J Am Vet Med Assoc 212:1725–1731, 1998.

5. Lund EM, Armstrong PJ, Kirk CA, et al: Prevalence and risk factors for obesity in adult cats from private US veterinary practices. Intern J Appl Res Vet Med 3:88–96, 2005.

6. Lund EM, Armstrong PJ, Kirk CA, et al: Prevalence and risk factors for obesity in adult dogs from private US veterinary practices. Intern J Appl Res Vet Med 4:177–186, 2006.

7. McGreevy PD, Thomson PC, Pride C, et al: Prevalence of obesity in dogs examined by Australian veterinary practices and the risk factors involved. Vet Rec 156:695–707, 2005.

8. Colliard L, Ancel J, Benet JJ, et al: Risk factors for obesity in dogs in France. J Nutr 136:1951S-1954S, 2006.

9. Colliard L, Paragon BM, Lemeuet B, et al: Prevalence and risk factors of obesity in an urban population of healthy cats. J Feline Med Surg 11:135–140, 2009.

10. Scott-Moncrieff JCR, Guptill-Yoran L: Hypothyroidism. In Ettinger SJ, Feldman EC, editors: Textbook of Veterinary Internal Medicine,ed 5, Philadelphia, 2000, Saunders, pp 1419–1428.

11. Flynn MF, Hardie EM, Armstrong PJ: Effect of ovariohysterectomy on maintenance energy requirements in cats. J Am Vet Med Assoc 9:1572–1581, 1996.

Preview document

Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 1
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 2
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 3
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 4
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 5
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 6
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 7
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 8
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 9
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 10
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 11
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 12
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 13
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 14
Obezitatea la câine - clinica nutriție - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Obezitatea la caine - clinica nutritie.docx

Alții au mai descărcat și

Toxoplasmoza extraintestinală la pisică

Toxoplasmoza – Sporozooza sistemica,produsa de protozoarul diheteroxen Toxoplasma gondii ,ce afecteaza mamiferele, pasarile si omul; boala,...

Antrax

DEFINITIE Antraxul este o boala infectioasa sporadico-enzootica comuna animalelor domestice si salbatice,produsa de o bacterie denumita BACILLUS...

Trichineloza-Zoonoza

Zoonoza cosmopolita, cu manifestari clinice grave la om si asimptomatica la animale omnivore,rozatoare si carnivore, trichineloza are...

Parazitologie

1. LEISHMANIOZA Boala parazitara cu caracter infectios, leishmanioza este produsa de protozoare flagelate ale genului Leishmania. Paraziti se...

Ai nevoie de altceva?