Cancerul Uterin

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Cancerul Uterin.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 58 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

I. DATE EPIDEMIOLOGICE PRIVIND CANCERUL DE COL UTERIN

Conform datelor Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, (IARC), din cele 5,1 milioane de cazuri de cancer anual la sexul feminin, aproximativ 19% sunt cancere genitale. Cancerul cervical reprezinta al doilea tip de cancer la femeie ca frecventa, in lume. Se estimeaza 493000 noi cazuri anual. 85% din numarul mortilor datorate cancerului cervical sunt in tarile in curs de dezvoltare. Fiind cel mai frecvent dintre cancerele ginecologice in tarile in curs de dezvoltare, reprezinta o problema majora de sanatate publica. Cea mai ridicata incidenta se inregistreaza in Africa Subsahariana, Ameriac Latina, si Caraibe, Asia Centrala si de Sud

Romania are o rata inalta a incidentei cancerului de col uterin (24/100 000 de locuitori), mortalitatea fiind de 13.88% cea mai mare din Europa. Riscul relativ sacazut din tarile dezvoltate se datoreste programelor de screening eficiente. (2,3,4,9) Inainte de introducerea screeningului pt cancerul cervical incidenta era relativ asemanatoare in cele mai multe zone geografice.

Cancerul invaziv al cervixului este considerat o afectiune pentru care exista posibilitatea unei profilaxii eficiente datorita faptului ca acest tip de cancer prezinta un stadiu preinvaziv cu durata indelungata, precum si datorita programelor de screening pentru citologia vaginala si eficientei tratamentului pentru leziunile preinvazive. Desi cancerul cervical nu a fost eliminat, incidenta formei invazive este in declin, (5) iar diagnosticul se stabileste in stadii mai precoce, ameliorand astfel substantial rata de supravietuire. Aceasta este valabil pentru tarile dezvoltate. In tarile in curs de dezvoltare se constata mai mult forma invaziva si avansata a cancerului de col. Aceasta din causa unui sistem de sanatate publica slab dezvoltat si subfinantiat.

Varsta medie in momentul stabilirii diagnosticului este de 52,2 ani iar distributia pe varste are doua varfuri, primul la 35-39 ani, al doile 60-64 ani.

II. HISTOLOGIA COLULUI UTERIN

Se disting 2 zone cu structuri histologice şi embriogeneză diferite:

Exocolul: format din epiteliu pavimentos, stratificat, necheratinizant, de origine ectodermică din sinusul urogenital. Celule sunt organizate in 3 straturi:

- Stratul bazal / parabazal = germinativ

- Stratul interediar = spongios , spinos

- Stratul superficial = cornos (Papanicolaou)

Este un epiteliu care sufera modificari unduse de hormoni. Receptorii estrogenici au fost puşi în evidenţă în nucleii celulelor bazale, parabazale şi intermediare. Administrarea estrogenilor accelerează la 3 zile turnover-ul. In faza foliculară receptorii estrogenici sînt uşor crescuţi.

Epiteliul atrofic are o expresie redusă a receptorilor estrogenici, conţine doar celule bazale şi parabazale, fără glicogen intracitoplasmatic, fără activitate mitotică de regenerare, nu poate proteja vascularizaţia subepitelială de traume. Consecinţa este sîngerare şi inflamaţii

Fisiere in arhiva (1):

  • Cancerul Uterin.doc