Colecistita Acuta

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Colecistita Acuta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 47 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Viculeac Lavinia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Colecistita acuta este o afectiune care se întâlneste la orice varsta, cu maximum de frecventa la vârsta mijlocie.

Raportul femei/barbati este de 3/1, iar frecventa în rândul populatiei adulte aproximativ 10-15%.

În 95% din cazuri, starea inflamatorie a veziculei biliare este determinata de inclavarea unui calcul la nivelul canalului cistic, pe care îl obstrueaza, afectiune denumita litiaza biliara. Ea este cunoscuta de multa vreme, prima mentionare stiintifica facuta de PARACELSUS în jurul anului 1500. La noi în tara are o frecventa de 222,51/1000 locuitori, cu maximum în decada a cincea.

Incidenta reala a colecistitei acute este greu de apreciat exact statistic, în aceasta intervenind factori de eroare; formele cu intensitate redusa sau cele cu tratament exclusiv medicamentos. Cert este faptul ca pe masura prelungirii duratei medii de viata ea devine tot mai frecventa la decade avansate (50-70 de ani), exprimând si prin aceasta raportul direct de cauzalitate cu litiaza biliara.

Gravitatea colecistitei acute este direct proportionala cu forma anatomopatologica, cu intensitatea procesului obstructiv si infectios, cu varsta precum si cu dezechilibrele electrilitic si metabolic secundare.

În prezent, numarul de colecistectomii – interventia chirurgicala prin care se extirpa vezicula biliara si canalul cistic – este de doua ori mai mare ca cel al apendicectomiilor.

CAPITOLUL 2

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA FICATULUI

SI A CAILOR BILIARE

2.1. Generalitati privind aparatul digestiv

Aparatul digestiv cuprinde totalitatea organelor care îndeplinesc importanta functie de digestie si absorbtie a alimentelor (prehensiune, modificarea fizico-chimica a alimentelor, absorbtia nutrimentelor si excretia reziduurilor neabsorbite). Este compus din tubul digestiv si glandele sale anexe.

Digestia este ansamblul de procese în cursul carora substantele nutritive sunt eliberate din alimente, sub influenta enzimelor, fragmentate în constituentii lor chimici si absorbite. Digestia se realizeaza în segmentele constitutive ale tractului digestiv.

Aparatul digestiv se împarte în doua segmente :

a) Cefalic – cuprinde cavitatea bucala cu glandele anexe si faringele. În aceasta portiune alimentele sunt prinse de buze, dinti si limba, sunt triturate, lubrefiate de saliva si transportate în segmentele inferioare prin deglutitie. Organele olfactive si gustative controleaza compozitia chimica a alimentelor.

b) Truncal – cuprinde portiunea de la originea esofagului pâna la anus : esofag, stomac, intestin subtire (duoden, jejun, ileon), intestin gros (cec, apendice, colon ascendent, transvers, descendent si sigmoidian si rect).

Esofagul este doar un conduct de transport. Transformarea alimentelor începe în

stomac si se definitiveaza în intestinul subtire, unde substantele nutritive sunt absorbite în capilarele sanguine si limfatice. La acest nivel în digestie intervin ficatul, pancreasul si un numar mic de glande din peretele intestinal. În intestinul gros resturile alimentare neabsorbite sunt condensate prin deshidratare, detoxificate prin conjugare, transformate în fecale prin fermentatie si putrefactie, transportate si eliminate la nivelul rectului si anusului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Colecistita Acuta.doc

Alte informatii

SCOALA POSTLICEALA SANITARA CAROL DAVILA BUCURESTI