Consultatia Prenatala

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Consultatia Prenatala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 73 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf.Dr Nanu D.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

Partea speciala
1. Consultatia prenatala importanta si scopul ei
2. Prima consultatie prenatala
3. Consultatie prenatala ulterioare
4. Protocolul aprobat de Ministerul Sanatatii, grupul de experti în obstetrica si ginecologie si medicii de familie (Sinaia 1998), privind consultatia prenatala
5. Diagnosticul sarcinii cu risc crescut
6. Strategia si managementul sarcinii cu risc
7. Factorii de risc întâlniti în screeningul antenatal si managementul lor
8. Îngrijire prenatala
Partea speciala
1. Ipoteza de lucru
2. Material si metoda
3. Numarul de consultatii prenatale
4. Trimestrul de sarcina la prima consultatie prenatala
5. Locul consultatiei de existenta prenatala
6. Furnizorii de consultatie prenatala
7. Morbiditatea materna în timpul sarcinii
8. Evidenta gravidelor
9. Concluzii
10. Bibliografie

Extras din document

CONSULTATIA PRENATALA

CONSULTATIA PRENATALA - IMPORTANTA SI SCOPUL El

Pentru a trata este necesar a cunoaste, iar pentru a cunoaste este necesar a depista.

Consultatia prenatala este momentul principal în care gravida poate fi încadrata în diversele grupe de risc (1, 2, 3). Evaluarile statistice au aratat ca exista o relatie directa între numarul consultatiilor prenatale si mortalitatea prenatala. La un numar de consultatii mai mic de patru, rata mortalitatii prenatale este de 35 ori fata de medie (4, 5, 6). Aceasta scade direct proportional cu numarul consultatiilor (5, 7). Rezulta deci ca o consultatie bine condusa ca ritm si continut diminueaza riscul matern si fetal prin depistarea abaterilor de la normal, prognoza acestora si evitarea sau diminuarea efectelor complicatiilor survenite în cursul evolutiei sarcinii (4, 7).

Asistenta prenatala a "sarcinii cu risc" este un capitol dinamic, mereu nou, în concordanta cu posibilitatile de evaluare în permanenta dezvoltare (8).

Conceptul actual presupune evaluarea potentialului social, economic, cultural al cuplului, începând din perioada preconjugala. Nu trebuie uitate însa datele perioadei infantile, consultatia prenuptiala sfatul genetic, planificarea familiala, educatia conjugaIa a cuplurilor (9).

Din acest punct de vedere, consultatia prenatala trebuie sa cuprinda cele trei etape profilactice: primara de evitare a îmbolnavirii, secundara de diagnostic si tratament precoce, tertiara, de evitare a complicatiilor si a agravarilor (8, 10).

Desi sarcina si nasterea sunt stari fiziologice, ele reprezinta totusi "o aventura a naturii" (P, Sîrbu). Din aceste considerente, consultatia prenataIa trebuie sa asigure:

- verificare functionala a organismului matern;

- igiena corecta a sarcinii;

- pregatirea psihica si fizica în vederea nasterii si cresterii nou nascutului (11, 12, 13).

Simplu la prima vedere, acest lucru presupune cunostinte cu privire la fiziologia sarcinii si urmarirea acesteia, depistarea gravidelor cu risc crescut si urmarirea clinica si paraclinica a evolutiei fatului în aceste cazuri (14). Deci, consultatia prenatala are un nivel standard, bine codificat pentru gravidele a caror evolutie este normala si un altul, diferentiat, pentru gravida cu risc. Acesta presupune un efort suplimentar, cadre si dotare, consult interdisciplinar si dirijarea în vederea nasterii catre o unitate corespunzatoare (8, 12). Colaborarea multidisciplinara, urmarirea atenta clinica si paraclinica reusesc astfel ca în multe cazuri sa reduca riscul materno-fetal (8, 15, 16).

Depistarea precoce în primul trimestru al sarcinii, examenele lunare între saptamânile 12-29, de sarcina si bilunare între 29-40 saptamâni asigura o corecta cunoastere a evolutiei sarcinii (1, 12),

Daca pentru o gravida cu sarcina considerata în parametrii nominali sunt necesare 10 consultatii, în perioada prenatala (17), pentru o gravida cu risc crescut, acestea sunt mai numeroase, apelând la investigatii paraclinice în studiu longitudinal, la colaborarea multidisciplinara, uneori la spitalizare. (17, 18, 19),

Fisiere in arhiva (1):

  • Consultatia Prenatala.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE CAROL DAVILA BUCURESTI Facultatea de Medicina Generala - lucrare efectuata în Clinica de Osbtetrica si Ginecologie Bucur (Sef clinica Prof. N. Crisan)