Diabetul juvenil

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Diabetul juvenil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

ARGUMENT 1
INTRODUCERE .2
CAPITOLUL I. DATE GENERALE DESPRE BOALĂ .3 1.1Noțiuni de anatomie si fiziologie ale pancreasului 3
CAPITOLUL II.ASPECTE TEORETICE ALE BOLII.DIABET JUVENILA.pecte 2.1 Definiția diabetului ..7
2.2 Clasificarea diabetului 7
2.3 Etiologie si fiziologie . ..8
2.4 Tablou clinic . 8
2.5 Prognostic .. .10
2.6 Diagnosticul diabetului juvenil ..11
2.7 Evoluția diabetului juvenil ..13
2.8 Complicații .. 14
2.9 Tratament si profilaxie 12
ÎNGRIJIREA PACIENTULUI CU DIABET JUVENIL DIN MOMENTUL INTERNĂRII ȘI PÂNĂ LA EXTERNARE 14
2.2.1 Internarea pacientului in spital ..14
2.2.2 Asigurarea condițiilor igience și de securitate a pacientului internat . ..14
2.2.3 Supravegherea funcțiilor vitale si vegetative ...15
2.2.4 Alimentația bolnavului ..15
2.2.5 Administrarea medicamentelor .16
2.2.6 Recoltarea de produse biologice si patologice . 17
2.2.7 Educație pentru sanatate. Profilaxia . .17
2.2.8 Externarea pacientului ...18
CAPITOLUL III. PREZENTAREA STUDIILOR DE CAZ . .19
Cazul clinic nr. 1 ... . 19
Cazul clinic nr. 2 . ...23
Cazul clinic nr. 3 . ...27
CONCLUZII . 38
BIBLIOGRAFIE ...41
ANEXE

Extras din document

ARGUMENT

Diabetul juvenil este din ce în ce mai răspândit devenind o problemă mondială. Incidența diabetului a început să ”explodeze“, de câțiva ani. Acest număr se va dubla în următorii 25 de ani după cum explică OMS. Ce este cel mai îngrijorător este faptul că riscul de deces este de circa 5 ori mai mare în prezența diabetului insulinodependent. Din acestă cauză am decis să studiez mai în amănunt această boală. Iar cel de al doilea motiv este că o rudă, bunicul meu, are această boală și sper să pot să îi ofer cât mai multe informații despre transformările care au loc în organismul lui și care să îi mai favorizeze evoluția boli.

Motivul nu a fost nu numai expunerea corectă a cunoștințelor despre această boală, ci și modul cum trebuie să scriu pentru a fi înțeles de către bolnav. Pentru că insist, și practica mi-a dovedit-o, suferindul de diabet zaharat nu trebuie privit ca un bolnav cum, ar fi bolnavul de inimă, tuberculoză, ulcer ciroză hepatică etc. Diabeticul este cel puțin la început un om sănătos cu toate funcțiile psihice și somatice normale și cu aceași capacitate de muncă ca a nedibeticului cu o singură țară, absența cantitativ și calitativ a insulinei. Dacă am ptea să-i înlocuim această calitate, în raport cu nevoile organismului la un anumit moment atunci suferința sa metabolică nu ar mai exista și viața individului respectiv ar fi la fel cu a oricăruia dintre noi.

Pentru că insulina are rolul să metabolizeze glucidele, proteinele și lipidele ingerate din afară și păstrând un echilibru metabolic, să asigure, astfel pe de o parte energia iar pe de altă parte factorii plastici necesari ființei vii. Între 1921-1923 faptul că toți bolnavii insulinodependenți mureau în coma diabetică a devenit un accident datorită fie neglijenței bolnavului, fie necunoașterii existenței acestei boli. Diabeticul spre deosebire de toți ceilalți bolnavi, trebuie să cunoască cât mai multe despre tratamentul bolii sale, astfel încât să devină propriul medic.

INTRODUCERE

Diabetul este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale secolului, cu o creștere alarmantă la nivel mondial. În ultimii 10 ani, numărul cazurilor de diabet juvenil s-a dublat și a început să se declanșeze la vârste tot mai fragede, existând chiar și pacienți cu vârsta de până într-un an. Organismul bolnavului de diabet nu poate utiliza zaharul (glucidele) din alimente, din cauza secretiei de insulina, fie inexistenta, fie prea ridicată.

În România, peste 3.500 de copii sunt diagnosticați cu diabet. Copii pentru care copilăria se întâmplă printre înțepături de ac, mâncare cântărită, stări constatate de rău și o lupta contra cronometru cu propriul organism. Destine marcate de aproximativ 3.600 de înțepături pe an, doar pentru controlul glicemiei, și de peste alte 1.800 de înțepături anuale pentru administrarea insulinei. Pentru acești copii, mai multe asociații din România s-au unit în „Coaliția pentru Diabet Juvenil” și au lansat campania „Diabetul nu este o joacă”, care își propune conștientizarea principalelor simptome ale diabetului de tip 1 pentru a se depista în stadiu incipient afecțiunea, precum și a simptomelor pentru evitarea stărilor comatoase în care copiii pot ajunge. Prin această voce comună reprezentativă pentru diabetul juvenil, coaliția încearcă să obțină obținerea decontării a 4 teste de glicemie pe zi și pentru tinerii cu diabet zaharat cu vârste peste 18 ani. În momentul de față, copiii primesc 4 teste de glicemie/zi, iar tinerii cu vârstă peste 18 ani sunt într-o situație critică, aceștia beneficiind de 1 bandeletă/zi pentru determinarea glicemiei, fiind tratați din momentul în care ajung la majorat exact la fel ca pacienții adulți.

Tipul juvenil

Diabetul zaharat de tip 1 (cunoscut și sub denumirea de diabet insulino-dependent sau diabet cu debut juvenil) se caracterizează prin faptul că peste 90% din celulele pancreatice care produc insulină sunt distruse definitiv. Astfel că, pancreasul nu mai reușește să producă hormonul, iar drept urmare, producția pancreatică de insulină este redusă sau absentă.

Diabetul de tip 1 este specific copiilor și tinerilor, debutând, în majoritatea cazurilor, până la vârsta de 30 de ani. Cauza diabetului juvenil nu a fost încă elucidată, moștenirea genetică fiind în cele mai multe cazuri la baza acestei boli.

Fisiere in arhiva (1):

  • Diabetul juvenil.docx

Bibliografie

1. Carol Mozes, “Tehnica îngrijirii bolnavului”, ediția a VII-a, Editura Medicală, București 2009.
2. Cezar Th. Niculescu, Radu Cârmaciu și colaboratorii, “Anatomia și fiziologia omului. Compendiu”. Editura Corint, București, 2009.
3. Dr. Corneliu Borundel și colaboratorii, “Manual de medicină internă pentru cadre medii”, Editura Bic All, București, 2000.
4. Lucreția titircă, “Ghid de nursing cu tehnici de evaluare și îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale”, Editura Viața medicală româneasc, București, 2008.
5. Dr. Mihaela Vasile, “Puericultură și pediatrie pentru asistenți medicali”, Editura All, București 2012.
6. Michel Montignac, “Prevenirea bolilor cardiovasculare”, Editura Literă, București, 2011.
7. “Programul de educație Accu-Chek. Pentru persoane cu diabet zaharat tip 2 sub tratament convențional cu insulină.” Roche. Copyright Deutscher Arzte-Verlag, Cologne, Germany 2005.
8. Dr. Rodica Perciun, “Tratamentul diabetului zaharat. Ghid practice”, Editura Saeculum Vizual, București, 2005.