Ingrijirea Bolnavului cu Insuficienta Renala

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Ingrijirea Bolnavului cu Insuficienta Renala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 75 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: FLORI STEFANESCU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

Cuprins:
Capitolul I ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI
RENAL 4
Capitolul II NOTIUNI GENERALE DESPRE
INSUFICIENTA RENALA 10
SEMIOLOGIA APARATULUI URINAR 10
Capitolul III PREGATIREA PACIENTILOR PENTRU EXLORARI RADIOLOGICE SI FUNCTIONALE ALE
APARATULUI RENAL 18
Capitolul IV ÎNGRIJIREA PACIENTILOR CU
INSUFICIENTA RENALA 35
Capitolul V PLAN DE ÎNGRIJIRE NURSING. 47
Capitolul VI CONCLUZII 72

Extras din document

Anatomia si fiziologia aparatului renal

NOTIUNI DE ANATOMIE

Aparatul urogenital - este format din aparatul urinar si genital. Cea mai mare parte a produsilor de excretie se elimina, printr-un ansamblu de organe care formeaza aparatul excretor.

Aparatul urinar - este alcatuit din cei doi rinichi si de caile evacuatoare ale urnii: calice, bazinete, uretere, vezica urinara si uretra.

Rinichii - organele secretoare ale urinii, au forma de boabe de fasole si sunt situati de o parte si alta a coloanei lombare. Fiecare rinichi, încojurat de un strat celulo-adipos si învelit de o capsula fibroasa inextensibila, este situat în loja renala.

Rinichii au o margine externa convexa, o margine interna concava si doi poli: unul superior si altul inferior. Pe partea concava se afla hilul renal, alcatuit din artera si vena renala, limfaticele, nervii, jonctiunea uretero-bazinetala. Rinichiul drept este situat ceva mai jos decât cel stâng. Loja renala este limitata în sus de diafragm, în spate de ultimele doua coaste si dedesubtul lor de muschi si de aponevrozele lombare, iar înainte, de viscerele abdominale. In jos, loja renala este deschisa [de aici, usurinta cu care se produce ptoza renala].

Situarea lombo-abdominala a rinichiului explica de ce durerile renale pot fi resimtite lombar, abdominal sau pelvian, de ce tumorile renale se evidentiaza ca o masa abdominala si de ce flegmoanele perinefritice cu evolutie superioara îmbraca simptomatologie toracica.

Nefronul - unitatea anatomica si fiziologica a rinichilui, alcatuit din glomerul [polul vascular] si tubul urinifer [polul urinar]. Numarul nefronilor din cei doi rinichi se evalueaza la 2 milioane.

Glomerulul - primul element al nefronului - este alcatuit dintr-un ghem de capilare care rezulta din ramificatiile unei arteriole aferente, provenita din artera renala. Capilarele se reunesc apoi si formeaza, o arteriola eferenta, care se capilarizeaza din nou în jurul primei portiuni a tubului urinifer.

Tub urinifer - al doilea element al nefronului - se prezinta, sub forma unui canal lung de 50 mm, format din urmatoarele segmente; capsula Bowman, tubul contort proximal, ansa Henle,tubul contort distal si tubii colectori. Capsula Bowman - are forma unei cupe care înconjuara glomerulul si este alcatuit din doua, foite.

Capsula Bowman, împreuna cu glomerulul pe care îl contine, poarta numele de corpuscul Malpighi. Din tubi contorti distali, prin canalele colectoare si canalele comune care se deschid în papilele renale, urina formata trece în calice si de aici în bazinet.

Legatura bazinetelor cu vezica urinara - organ dotat cu o musculatura puternica si situat în pelvis, înapoia pubisului - este realizata, prin cele doua uretere. Traiectul abdomino-pelvian al ureterelor explica posibilitatea compresiunii acestora de catre fibroame, chisturi ovariene sau cancere recto-sigmoidiene.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Bolnavului cu Insuficienta Renala.doc

Alte informatii

SCOALA POSTLICEALA SANITARA "CAROL DAVILA" BUCURESTI