Ingrijirea Gravidei in Travaliu si Expulzie si a Lauzei in Perioada de Lauzie Imediata

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Ingrijirea Gravidei in Travaliu si Expulzie si a Lauzei in Perioada de Lauzie Imediata.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc, ppt de 84 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ferariu Letitia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

CUPRINS
I. MOTIVAŢIE
1 NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI GENITAL FEMININ ŞI TRANSFORMĂRI SURVENITE IN TIMPUL SARCINII
2 NAŞTEREA EUTOCICĂ ÎN PREZENTAŢIE CRANIANĂ
3 EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE
4 ROLUL ASISTENTEI ÎN EFECTUAREA ACTELOR MEDICALE
-DE INVESTIGAŢIE
-DE TRATAMENT
II. APLICAŢII
PLAN DE ÎNGRIJIRE
1.CAZUL NUMĂRUL 1
2.CAZUL NUMĂRUL 2
3.CAZUL NUMĂRUL 3
III. CONCLUZII GENERALE
IV. BIBLIOGRAFIE

Extras din document

MOTIVAŢIE

Instruirea clinică în spital mi-a plăcut în toate secţiile,dar impresionată în mod deosebit am fost în sala de naştere.Acolo am considerat că naşterea este un miracol

şi cum spune prof.dr. Octav Rusu naşterea este “cel mai frumos,cel mai înălţător act fiziologic,acela al procreaţiei.”

Acolo am văzut ce înseamnă cu adevărat echipa medico-sanitară,înţelegerea,coordonarea intervenţiilor,ţinănd cont că răspunderea este pentru două vieţi.

Deşi mi-am dat seama că responsabilitatea ce mi-o asum este foarte mare,cele spuse mai sus ma-u convins să tratez în lucrarea mea îngrijirea gravidei în Sala de Naştere.

NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE ALE APARATULUI GENITAL FEMININ ŞI TRANSFORMĂRI SURVENITE ÎN TMPUL SARCINII

Aparatul genital feminin se compune din organe genitale externe,organe genitale interne şi gladele anexe.

Organele genitale externe cuprind:muntele lui Venus,labiile mari,labiile mici,organele erectile şi himenul,împreună formănd vulva.În vestibulul vulvar se deschide orificiul extern al uretrei .

Organele genitale inerne sunt:vaginul,uterul,trompele uterine,ovarele.

Vaginul: conduct musculo membranos lung aproximativ de 9 cm. ,turtit anteroposterior care se continuă în sus cu uterul,iar în jos se deschide în spaţiul dintre labiile mari prin orificiul vaginal.

Uterul este un organ musculo-cavitar situat în pelvis deasupra vaginului,avănd anterior vezica urinară şi posterior rectul.Are rolul de a primi ovulul fecundat,să-l protejeze pe perioada dezvoltării sarcinii şi să-l expulzeze dapă 270-280 de zile

(40 de săptămâni).Uterul are aproximativ formă de pară cu extremitatea superioară mai mare,numit corp uterin şi extremitatea inferioară sub forma unui canal numit col uterin,care se deschide în vagin.

Peretele corpului uterin este format din trei straturi:unul seros la exterior,stratul muscular numit miometu şi un strat mucos la interior numit endometru.Stratul muscular este format din fibre musculare dispuse în straturi:intern cu fibre circulare,extern cu fibre longitudinale,iar între ele se găseşte un strat cu fibre spiralate care în timpul sarcinii dau posibilitate uterului să crească şi să fie irigat sanguin foarte bine.

În sarcină atât corpul uterin cât şi colul uterin devin datorită irigaţiei sanguine puternice de culoare violacee.Endometrul este supus unor modificări hormonale ciclice şi se elimină lunar prin menstruaţie sau primeşte ovulul fecundat şi sete supus altor modificări,influenţat de hormonii de sarcină(progesteronul în timpul sarcinii şi ocitocina în expulzia fătului).Uterul este fixat în pelvis prin ligamente.

Trompele uterine(salpingele) sunt două conducte legate de uter pe fiecare parte a lui şi cu deschidere în abdomen spre ovare.au rol de a capta şi a conduce ovulul spre locul de unire cu spermatozoidul(în treimea externă a trompei),apoi a oului spre cavitatea uterină.

Ovarele sunt organ pereche cu rol excretor prin producerea celulei sexuale femeieşti-ovulul şi cu rol secretor(endocrin) prin producere de hormoni.Pe perioada sarcinii ovarele nu excretă ovule.Ovarele şi trompele formează împreună anexele uterine.

Glandele anexe ale aparatului genital feminin

Glandele mamare.Sânii proemină pe faţa anterioară a toracelui.Au rol esenţial în funcţia de procreaţie.Încep să se dezvolte în pubertate şi au dezvoltare maximă în sarcină şi alăptare.Au formă sferică şi în mijlocul feţei convexe se observă o zonă circulară de culoare roz-brună numită areolă mamară,iar în mijlocul areolei se găseşte mamelonul,o formaţiune cilindrică la nivelul căreia se deschid porii galactofori.Ca structură este o glandă tubulo acinoasă formată din lobi,lobuli şi acini glandulari,care sunt elemente secretoare.Secreţia lactată are loc sub influenţa hormonilor(prolactină şi ocitocină)şi pe cale neuroreflexă (după naştere prin actul suptului).

Glandele lui Bartholin sunt situate de o parte şi de alta a orificiului vaginal,aproape la baza labiilor mari.

NAŞTEREA EUTOCICĂ ÎN PREZENTAŢIE CRANIANĂ

În decursul celor 40 de săptămâni de sarcină,fătul ajunge la un stadiu de dezvoltare apt pentru viaţa extrauterină.Fătul la termen(38-40 de săptămâni) are o greutate între 2800-3250 grame,lungime 50-56 cm.,unghiile depăşesc pulpa degetelor,testiculele sunt coborăte în scrot la băieţi,iar la fetiţe labiile mari acoperă labiile mici.Pielea este roz,acoperită cu un strat de sebum numit vernix caescosa.În uter fătul este protejat de punga apelor,iar legătura cu mama se face prin cordonul ombilical prin inserţia placentară.

Naşterea este un act reflex de mare complexitate reprezentând totalitatea fenomenelor fiziologice,mecanice şi plastice prin care fătul este expulzat pe căile naturale în mod spontan şi fără complicaţii pentru făt şi mamă.Naşterea normală se mai numeşte eutocică.

Aşezarea fătului cu axul lui longitudinal,în axul longitudinal al uterului se numeşte aşezare longitudinală.Dacă axul longitudinal al fătului este perpendicular pe axul longitudinal al uterului prezentaţia este transversală.

Prezentaţia este partea cu care fătul se prezintă la strâmtoarea superioară a bazinului.

Prezentaţia cefalică: la nivelul strâmtorii superioare fătul se prezintă cu extremitatea cefalică(cu capul).

Prezentaţia pelviană este atunci când la nivelul strâmtorii superioare a bazinului se prezintă pelvisul fetal.

Prezentaţia humerală cănd la strămtoarea superioară se prezintă

Fisiere in arhiva (3):

  • Ingrijirea Gravidei in Travaliu si Expulzie si a Lauzei in Perioada de Lauzie Imediata
    • GRAVIDA.doc
    • LUCRARE DE DIPLOMA.ppt
    • lucrare finala.doc

Alte informatii

Prezentat la Colegiul Ana Aslan Timisoara