Ingrijirea Noului Nascut

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Ingrijirea Noului Nascut.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 69 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

I. Introducere
II. Generalitati privind nou-nascutul la termen
1.Particularitati generale
2.Particularitati morfo-functionale (Scaderea in greutate,piele,
cordon ombilical,sistem osos,muscular,adaptari,reflexe)
III.Incidentele fiziologice lae noului-nascutului la termen
1.Febra de deshidratare
2.Scaderea fiziologica in greutate
3.Icterul fiziologic
4.Criza genitala
5.Eritemul alergic
IV.Ingrijiri acordate nou-nascutului la termen
1.Masuri de ingrijire in sala de nastere
2.Masuri de ingrijire in salonul de nou-nascut
3.Alimentatia nou-nascutului(naturala+artificiala)
V.Bolile nou-nascutului la termen
1.Leziuni obstetricale
2.Tulburari respiratorii
3.Boala hemoragica
4.Sindromul icteric
5.Malformatii congenitale
6.Infectiile nou-nascutului
VI.Educatie pentru sanatate
VII.Ingrijirile nou-nascutului la termen imediat dupa nastere
1.Elemente generale si ingrijiri de nursing
2.Studiu pe cazuri
3.Concluzii
4.Anexe
VIII.Bibliografie selectiva

Extras din document

I.INTRODUCERE

Medicina zilelor noastre are un caracter pronuntat profilactic,caci de la dreptul de sanatate am ajuns la datoria de a conserva sanatatea.

Aceasta cere insa eforturi din partea retelei medicale de a educa colectivitatile pe care le are in in grija in vederea conservarii si ameliorarii fondului biologic care poate fi influentat nimai printr-o culturalizare sanitara si genitala.

Trebuie sa recunoastem ca in ultimele decenii avem realizari frumoase,femeia gravida fiind acum mai bine supraveghiata,nou-nascutul mai bine ingrijit.

Conceptia,cadrul si preocuparile obstreticii si ale ginecologiei trebuie mult amplificate si dupa definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii,sa cuprinda

"preocuparea de a supraveghea sanatatea femeilor in cursul sarcinei,a nasterii si a alaptarii,sa le invatam sa-si ingrijeasca copii".

Alaptarea naturala a nou-nascutului,atat de binefacatoare pentru el,este su ea parasita de cele mai multe ori din cauza unor factori sociali.

La plecarea din maternitate 90% dintre femei alapteaza natural,pentru ca apoi sa renunte.

Dintre inaintasii nostrii,I.E. Radulescu - spunea atat de frumos ca ... "indata ce maica natura ne da fiinta si ne aduce pe lume,mama este cea dintai care ne primeste in bratele sale calduroase si se insarcineaza cu ingrijirea noastra si pare ca ar face un tacut dar prea deslusit juramant,ca va fi raspunzatoare pentru toata fericirea si nefericirea noastra."

Mama este cel dintai dascal al nostru,de la ea incepem sa luam ala dintai cunostiinte si in bratele ei incepem a judeca binele si raul.

Ea este carmuitorul si ecoul nostru,ea ne indreapta pe drumul pe care il vom urma in aceasta viata.

II. GENERALITATI PRIVIND NOU NASCUTUL LA TERMEN

1. PARTICULARITATI GENERALE

Perioada de nou-nascut face parte din prima copilarie si reprezinta trecerea de la viata intrauterine la viata postnatala.

Perioada de nou-nascuteste o etapa in evolutia antogenetica a finite umane,caracterizara prin mari transformari datorate adaptarii sau acomodarii la noile conditii de mediu.

Fiziologia noului nascut este dominate de procesul de adaptare la viata extrauterina,care are loc in conditiile unor schimbari de mediu de o covarsitoare amploare.

Astfel,nou-nascutul paraseste un mediu ambient lichid protector,cu o temperature constanta si vine intr-un mediu gazos cu o temperature variabila.

Vine dintr-un mediu steril intr-un mediu cu facotri agresivi microbieni.El intalneste acum pentru prima data un factor nou – lumina.El trebuie sa faca fata noilor conditii de viata.Se produc acum importante transformari marfo-functionale de adaptare.

Pe de alta parte,nou-nascutul trece de la situatia unei vieti parazitare,la cea a unei activitati a organelor proprii,a unei anatomii fiziologice complexe.Se intrerupe aportul de oxygen prin placenta.este amenintat de asfixie,plamanul intra in functie.Este intrerupta circulatia spre placenta;aparatul circulator sufera importante modificari.Este interrupt aportul de substante nutritive elaborate de organismul matern;aparatul digestive esi intrerupe activitatea.

In cursul travaliului nou nascutul este supus unui traumatism datorita apasarii muschiului uterin pe suprafata sa corporala.In timpul nasterii se mai produc flectari,deflectari,precum si ratatii ale diferitelor segmente ale corpului.De asemenea,mulari,incalecari de oase.Toate constituie traumatisme de diferite grade la care noul nascut trebuie sa reziste.

Oricat de usoara ar fi nasterea se admite ca noul nascut este intr-o oarecare masura un traumatizat.

Toate acestea explica de ce perioada de nou nascut este o perioada care pune in primejdie viata noului nascut.De aici si mortalitatea infantile,iar cea din prima saptamana,este 2-3 din mortalitatea primei luni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Noului Nascut.doc