Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin

Proiect
10/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 122 în total
Cuvinte : 19822
Mărime: 1.69MB (arhivat)
Publicat de: Ianis Cazacu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Țintaru Smaranda Ana

Cuprins

  1. - TITLUL LUCRĂRII pag
  2. - MOTIVAŢIE pag
  3. - ABREVIERI pag
  4. - CAPITOLUL I
  5. - ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL FEMININ pag
  6. -Anatomia aparatului genital feminin
  7. -Fiziologia aparatului genital feminin
  8. - CAPITOLUL II
  9. - CANCERUL DE COL UTERIN pag
  10. -Definiție
  11. -Etipatogenie
  12. -Simptome
  13. -Clinic/paraclinic
  14. -Factori de risc
  15. -Tratament medicamentos/chirurgical
  16. -Profilaxie
  17. - CAPITOLUL III
  18. - CAZURI CLINICE-PLANURI DE ÎNGRIJIRI
  19. oCazul plan de îngrijire al pacientei Illes Luna-42 ani pag
  20. -evaluare finală
  21. -fişa tehnologică
  22. oCazul plan de îngrijire al pacientei Balaș Drăgălina- 36 ani pag
  23. -evaluare finală
  24. -fişa tehnologică
  25. oCazul plan de îngrijire al pacientei Trașcă Gena- 52 ani pag
  26. -evaluare finală
  27. -fişa tehnologică
  28. - CONCLUZII ,pag
  29. - BIBLIOGRAFIE pag
  30. - ANEXE pag

Extras din proiect

Reproducerea este o caracteristică fundamentală a oricărei fiinţe şi se realizează prin participarea a două organisme de sex diferit. Ea este rezultatul fecundării gametului feminin (ovul) de către gametul masculin (spermatozoid). Oul rezultat se grefează în cavitatea uterină, unde continuă să crească şi să se dezvolte până ce fătul devenit viabil este expulzat din uter prin actul naşteri

Aparatul genital feminin este format dintr-o parte externă - vulva - şi un grup de organe interne localizate în pelvis: (vezi anexa 1 figura 1)

-vaginul,

-uterul,

-trompele

-Faloppe (salpinge) şi ovarele.

-Glandele mamare constituie anexe ale aparatului genital.

Evoluţia şi starea morfologică a organelor genitale sunt în strânsă interdependenţă cu starea hormonală, diferită în fiecare din perioadele de dezvoltare.

VULVA - reprezintă deschiderea în afara organelor genital și este constituită din:

-muntele lui Venus

-labiile mari

-labiile mici

-clitorisul

-himenul

-glandele Bertholin

-glandele Skene

-bulbii vestibulari

-glandele anexe regionale

-perineul

Organele genitale interne sunt :

-vaginul

-uterul - corp - istm - col (cervixul) - trompe - porţiunea interstiţională

- porţiunea istmică - porţiunea ampulară

-ovarele

UTERUL

Este organul în care nidează şi se dezvoltă produsul de concepţie şi care produce expulzia acestuia după dezvoltarea la termen. Este situat în regiunea pelviană, pe linia mediană şi reprezintă raporturi anatomice; (vezi anexa 2 figura 2)

-anterior - cu vezica urinară

-posterior - cu rectul

-inferior - se continuă cu vaginul

-superior - cu organele intestinale şi colonul

-lateral - cu ligamentele largi

Uterul este un organ cavitar, care masoară la nulipare 6,5 cm lungime, iar la multipare 7,8 cm lungime, are un diametru transvers de 5 cm la bază şi 3 cm în porţiunea medie a colului şi un diametru antero-posterior de 2,5 - 3 cm. Este format din trei porţiuni:

-corpul,

-istmul

-colul.

oCorpul uterin - are aspectul unui con turtit antero-posterior căruia i se descriu două feţe si două margini.

-Faţa anterioară - uşor convexă este acoperită de peritoneu până la istm, unde acesta se reflectă pe vezică formând fundul de sac vezico-uterin.

-Faţa posterioară - mai convexă, cu o creastă mediană este acoperită de peritoneu care coboară pe istm şi pe primii centimetri ai peretelui vaginal posterior, apoi se reflectă pe rect formând fundul de sac vagino-rectal (Douglas). Este în raport cu ansele intestinale şi colonul ileo-pelvin. Marginile laterale sunt rotunjite şi în raport cu ligamentele largi. Pe marginile uterului se găsesc vasele uterine şi se pot afla vestigii ale canalului Wolff cum este canalul Malpighi - Gartner.Marginea superioară sau fundul uterului este ingrosată şi rotunjită, concavă sau rectilinie la fetiţe şi net convexă la multipare. Prin intermediul peritonelui este în contact cu ansele intestinale şi colonul pelvian. Unghiurile laterale denumite coarne uterine se continuă cu istmul tubar şi sunt sediul de inserţie al ligamentelor rotunde şi utero-tubare.

oIstmul - continuă corpul uterin şi reprezintă o zonă retractilă a acestuia.

oColul uterin (cervix)-este porţiunea inferioară a uterului cuprinsă între istmul uterin şi polul inferior al organului. Are forma unui con cu vârful uşor rotunjit. După sarcini repetate el capată o formă cilindrică. Axa colului formează împreună cu axa corpului uterin un unghi cu deschidere anterioară denumit unghiul de anteflexie.Colul uterin are un diametru longitudinal de aproximativ 3 cm. La multipare el poate ajunge să reprezinte 2/3 din lungimea totală a uterului.La palpaţie, colul prezintă o rezistenţă reductibilă,asemănătoare cu aceea a vârfului degetului sau mai bine cu cea a vârfului nasului. În graviditate colul prezintă o consistenţă moale, catifelată.Culoarea organului este roz-palidă;în preajma menstruaţiei sau în sarcină devine roz-violaceu. Inserţia vaginului pe col îl împarte pe acesta din urmă în două porţiuni:o porţiune superioară,supravaginală,denumită porţiunea supravaginală a colului uterin şi o porţiune inferioară,intravaginală,denumită porţiunea vaginală a colului uterin. Colul uterin este străbătut de canalul cervical.

a)PORŢIUNEA SUPRAVAGINALĂ este situată în cavitatea pelviană şi este cuprinsă între inserţia vaginului pe col şi un plan transversal care trece prin orificiul intern al canalului cervical.Această porţiune vine în raport înainte cu vezica urinară prin intermediul septului vezico-cervical,care prezintă o densificare a ţesutului conjunctiv subperitoneal. Posterior porţiunea supravaginală a colului vine în raport cu rectul. Lateral,ea vine în raport cu baza ligamentului larg şi prin intermediul acestuia,cu porţiunea terminală a uterului şi artera uterină,ambele situate la aproximativ 2 cm. de col şi 15mm. de fundul de sac lateral al vaginului. Artera uterină formează la acest nivel un arc ce trece pe deasupra ureterului,care la acest nivel are un traiect oblic în jos şi înăuntru.

b)PORŢIUNEA VAGINALĂ a colului uterin are o situaţie intravaginală şi este delimitată în sus de inserţia extremităţii superioare a vaginului pe col. Inserţia vaginului pe col se face mai sus pe faţa posterioară decât pe cea anterioară,de unde rezultă o inegalitate a fundurilor de sac vaginale:fundul de sac posterior este mai mare decât cel anterior. La nivelul inserţiei vaginale pe col,stratul muscular al vaginului se continuă intim cu cel al uterului. Porţiunea vaginală are forma unui con cu varful rotunjit orientat în jos. Are o lungime de 10mm. La extremitatea sa inferioară se gaseşte orificiul extern al canalului cervical.

c)CANALUL CERVICAL este un canal care strabate axul longitudinal al colului,având o formă alungită,fuziformă,fiind mai strâmt la cele două extremitaţi. Pereţii săi sunt tapetaţi de o mucoasă la care nivelul orificiului intern se continuă cu mucoasa cavităţii uterine,iar la nivelul orificiului extern se continuă cu porţiunea vaginală a mucoasei colului uterin. Capacitatea canalului cervical la nulipare reprezintă1/3din capacitatea cavităţii uterine şi este de aproximativ 1cm3. La multipare această capacitate se dublează. La fetiţele impubere,deşi colul este mai lung decât corpul uterin,capacitatea canaluli cervical este mai mică, el reprezentând un traiect foarte strâmt,cu pereţi aproape lipiţi. Turtirea în sens antero-posterior a uterului face ca şi canalul cervical să prezinte două feţe,anterioară şi posterioară şi două margini,dreaptă şi stângă. Faţa posterioară prezintă în porţiunea mediană numeroase pliuri foarte fine,prelungite,denumite arbore al vieţii.Canalul cervical comunică cu vaginul printr-un alt orificiu mai stramt numit orificiu intern. El se prezintă de fapt ca un inel cu rol de sphincter,fiind format dintr-o bandeletă circulară de fibre musculare netede,având o lâţime de aproximativ 6mm. şi un diametru de3-4mm. Astfel,orificiul intern apare nu ca un simplu orificiu ci ca un canal mai ingustat dispus între cele două cavităţi:cea uterinâ şi cea a canaluli cervical. Calibrul lui este diminuat de persistenţa până la nivelul său superior a pliurilor longitudinale ale arborelui vieţii. În mod normal orificiul intern permite trecerea unei sonde cu diametrul de 3mm.Încetarea menstruaţiei cu instalarea menopauzei duce la o retracţie progresivă a orificiului,putându-se uneori închide complet. Rolul orificiului intern este de a închide în mod virtual comunicarea cavităţii uterine cu canalul cervical şi vaginul Canalul cervical comunică cu vaginul printr-un alt orificiu extern,situat la extremitatea inferioară a colului. Orificiul extern al canalului cervical împarte porţiunea vaginală a colului în două buze,una anterioară,mai mare şi mai proeminentă şi una posterioară mai mică.Forma orificiului extern variază în funcţie de vârstă şi de starea fiziologică a femeii. La virgine apare mic şi punctiform,iar la primipare apare ca o linie transversală. La multipare are de asemenea o dispoziţie transversală însă deschizătura sa este mai mare. La femeile care au născut de multe ori şi în special la cele care au suferit rupturi ale marginilor orificiului cu ocazia naşterilor şi aceste rupturi nu au fost suturate sau au fost suturate incorect sau incomplet,orificiul extern este mare de formă sinuasă, neregulată.

Bibliografie

1 Ghid de nursing Vol - I - Lucreţia Titircă -Viaţa medicală romănească - 2008

2 Breviar de explorări funcţionale şi îngrijiri speciale acordate bolnavilor - Lucreţia Titircă Viaţa medicală romănească - 2008

3 Compendium anatomic - Cezar Th.Niculescu,Radu Cârmaciu,Bogdan Voiculescu - 2007

4 Alimentația inteligentă- Rădulescu, E., Editura Viață și sănătate, București, 2003

5 Manual de medicină internă pentru cadre medii - Corneliu Borundel - Ed. Bic-All Bucureşti - 2000

6 Agenda medicală* 98-Editura Medica - 1998

7 Farmacologie generală - Aurelia Nicoleta Cristea - Ed:Didactică si Pedagogică

Preview document

Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 1
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 2
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 3
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 4
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 5
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 6
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 7
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 8
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 9
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 10
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 11
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 12
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 13
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 14
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 15
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 16
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 17
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 18
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 19
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 20
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 21
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 22
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 23
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 24
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 25
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 26
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 27
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 28
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 29
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 30
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 31
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 32
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 33
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 34
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 35
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 36
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 37
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 38
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 39
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 40
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 41
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 42
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 43
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 44
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 45
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 46
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 47
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 48
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 49
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 50
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 51
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 52
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 53
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 54
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 55
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 56
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 57
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 58
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 59
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 60
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 61
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 62
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 63
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 64
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 65
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 66
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 67
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 68
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 69
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 70
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 71
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 72
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 73
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 74
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 75
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 76
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 77
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 78
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 79
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 80
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 81
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 82
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 83
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 84
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 85
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 86
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 87
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 88
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 89
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 90
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 91
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 92
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 93
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 94
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 95
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 96
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 97
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 98
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 99
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 100
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 101
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 102
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 103
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 104
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 105
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 106
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 107
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 108
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 109
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 110
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 111
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 112
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 113
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 114
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 115
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 116
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 117
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 118
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 119
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 120
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 121
Îngrijirea pacientei cu cancer de col uterin - Pagina 122

Conținut arhivă zip

  • Ingrijirea pacientei cu cancer de col uterin.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu de caz - cancerul ovarian - metode de tratament, cauze de apariție, complicații

IMPORTANŢA PROBLEMEI Este unanim recunoscut că obstacolul major în combaterea cancerului ovarian este reprezentat de tabloul simptomatic extrem de...

Îngrijiri specifice asistenței medicale acordate pacienților cu boala Alzheimer

Din punct de vedere structural sistemul nervos poate fi impartit in: -sistem nervos central (SNC) , cuprinzand encefalul si maduva spinarii...

Aspecte de nursing la pacienții cu cancer mamar

MEMORIU JUSTIFICATIV Fiecare din noi participăm la însănătoșirea sau îmbolnăvirea noastră zi de zi. Cuvântul „Participăm” arată rolul vital pe...

Neoplasm Mamar

MOTIVAŢIA Am preferat să susţin la examen ,lucrarea de diploma „ÎNGRIJIREA PACIENTEI CU NEOPLASM MAMAR”, din mai multe motive: mi-am dorit să...

Îngrijirea pacientei cu cancer de sân

PARTEA TEORETICĂ Argument Am ales să aprofundez această temă în vederea îmbunătățirii îngrijirilor necesare care sunt multiple și complexe, având...

Îngrijirea pacientului cu accident vascular cerebral

1.1. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A SISTEMULUI NERVOS Totalitatea organelor predominant din tesutul nervos specializat in receptionarea,...

Cancerul de Col Uterin

Generalităţi Cancerul de col uterin (CCU) este o boală cronică gravă, de mare importanţă medico-socială, cu evoluţie foarte severă, mai ales când...

Cancer de Col Uterin

I. PARTEA TEORETICĂ A. NOŢIUNI TEORETICE DE ANATOMIA APARATULUI GENITAL FEMININ Aparatul genital feminin este alcătuit din organele genitale...

Te-ar putea interesa și

Rolul asistenței medicale în îngrijirea pacienților cu cancer de col uterin

INTRODUCERE Prin elaborarea acestui proiect ne propunem identificarea și evidențierea modalitaților de evaluare, investigare, îngrijire și...

Anatomia și Fiziologia Organelor Genitale Feminine

Aparatul genital se compune din: a)organe genital externe b)organe genital interne c)glande anexe a)Organele genital externe (VULVA) ele...

Îngrijirea paciențelor cu afecțiuni ginecologice

NOŢIUNI DE ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL FEMININ Aparatul genital se compune din: • organe genitale externe • organe genitale...

Ai nevoie de altceva?