Îngrijirea pacientului cu arsuri

Proiect
9.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 17472
Mărime: 500.56KB (arhivat)
Publicat de: Florin F.
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. Capitolul I: NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE
  2. 1. Structura microscopica / 6
  3. 2. Anexele si glandele pielii / 9
  4. 3. Fiziologia pielii / 10
  5. Capitolul II: DATE DESPRE LITERATURA DE SPECIALITATE: ARSURA
  6. 1. Definitie / 13
  7. 2. Istoric / 13
  8. 3. Etiologie / 13
  9. 4. Aspectul clinic / 14
  10. 5. Fiziopatologia arsurilor / 18
  11. 6. Diagnosticul pozitiv / 19
  12. 7. Tratament / 19
  13. 8. Evolutie si prognostic / 25
  14. 9. Complicatii / 26
  15. Capitolul III: PLANUL DE INGRIJIRE AL PACIENTULUI CU ARSURI
  16. CAZ I / 27
  17. Capitolul IV: TEHNICI / 33
  18. Bibliografie / 74

Extras din proiect

Pielea este cel mai mare organ al corpului atat ca greutate (16% din greutatea corporala la adult) cat si ca suprafata, fiind alcatuita din celule epiteliale si conjunctive specializate si avand un important rol de protectie si sinteza. In mod normal pielea separa mediul intern al organismului de mediul extern, dar afectiunile si infectiile pielii sau anexelor sale (unghii, par) pot afecta aceasta bariera.

1.Structura microscopica

Pielea este formata din 3 straturi: epiderm, derm si hipoderm.

Epidermul este alcatuit dintr-un epiteliu stratificat si pavimentos, cornificat, celulele sale fiind in permanenta de regenerare. El este lipsit de vase sangvine, nutritia celulelor are loc prin difuzarea limfei interstitiale din derm, prin intermediul membranei bazale si prin spatiile inguste (de cca 10 milimicroni), care separa intre ele celulele vitale ale acestui strat. Epidermul este un protector mecanic contra pierderilor de apa din straturile profunde ale pielii si impiedica patrunderea microbilor in ele. Celulele epidermului se impart, dupa origine, aspect microscopic si functii, in doua linii distincte: keratinocitele, care constituie marea majoritate a masei celulare si melanocitele mult mai putin numeroase.Keratinocitele provin din celulele stratului bazal, care se divid permanent, celulele fiice fiind impinse spre suprafata. Se realizeaza astfel o miscare celulara lenta-ascendenta, in cursul careia ele se incarca progresiv cu keratina.Melanocitele elaboreaza pigmentul melanic, care, eliberat din ele, este stocat atat in celulele epidermice (mai ales in stratul bazal) cat si in macrofagele dermice, care astfel devin melanofore. Embriologic, ele provin din creasta neurala sub forma de metabolisti care in cursul primelor luni de viata fetala migreaza spre unele regiuni din sistemul nervos central, in peritoneu si in piele. In piele se aseaza intre celulele bazale.

Epidermul este alcatuit din urmatoarele straturi celulare:

Stratul bazal (sau generator) este cel mai profund, fiind in contact cu membrana bazala. Celulele sale au un nucleu mare situat apical. La polul apical sunt dispuse granule de melanina, care are un rol fotoprotector, ferind acizii nucleici (mai alesADN) de razele ultraviolete, cu actiune inhibanta asupra acestora. Intre celulele bazale se gasesc melanocitele si corpusculii senzoriali Merkel-Ranvier.

Stratul spinos este situat imediat deasupra celui bazal, din care provine. In mod normal, el este alcatuit din 6-15 randuri de celule poliedrice, care pe masura ce urca spre suprafata devin tot mai turtite. Ele sunt mai acidofile decat cele bazale, dar sunt intens vitale, acest strat fiind sediul unor transformari importante in eczema sau in metaplazii, si in alte numeroase afectiuni. Celulele sunt separate prin spatii inguste de cca 10 milimicroni, prin care circula limfa interstitiala nutritiva, rare celule limfocitare si se gasesc terminatii nervoase amielinice.Aceste spatii reunite constituie "sistemul lacunar epidermic" in care coeziunea celulara e mentinuta prin punti intercelulare. Citoplasma celulelor se caracterizeaza pe langa formatiunile obisnuite, prin filamente dispuse in manunchiuri, numite tonofibrile. Ele au un rol important in sinteza keratinei (precursori).

Stratul granulos este situat deasupra celui precedent, fiind compus din 1-5 randuri de celule turtite. Caracteristica lor e abundenta granulatiilor citoplasmatice de keratohialina. Formeaza o bariera care impiedica pierderea apei. Aceasta bariera este insa penetrata de gaze, lipide, vitamine, enzime, hormoni sexuali, radiatii, glucoza, dar si de substante nocive (ex. nicotina).

Stratul lucid numit si stratul cornos bazal e format din celule bogate in glicogen, eleidina si grasimi.Prezenta glicogenului atesta existenta unor procese vitale necesare etapelor finale in sinteza keratinei. Acest strat este ultimul strat vital al epidermului, care impreuna cu stratul cornos profund constituie asa-numita "bariera epidermica" (bariera fata de apa, substantele chimice si microorganisme).

Stratul cornos este cel mai superficial. El este alcatuit din doua straturi: stratul cornos profund sau conjunct si cel superficial sau disjunct numit si exfoliator. In cel profund celulele cornoase sunt alipite, in cel superficial celulele au conexiuni laxe, desprinzandu-se la suprafata. Celulele cornoase normale au forma de solzi, nucleul este disparut ca si organitele celulare, iar celula apare ca un sac format dintr-un invelis de keratina si un continut bogat in grasimi osmiofile. Deasupra stratului cornos si amestecat cu celulele stratului disjunct, se gaseste un strat functional (fiziologic) rezultat din prelingerea secretiei sudoripare si sebacee, si din debriurile celulelor cornoase si a substantei intercelulare. Acest strat numit filmul sau mantaua (pelicula) lipo-proteica acida a pielii (pH=4,5-5,5), confera o protectie fata de microorganisme si fata de substantele chimice. Pe suprafata pielii si intre celulele stratului disjunct, se gasesc microorganisme din flora saprofita.Numarul acestor germeni scade treptat spre profunzime, ei fiind opriti la nivelul stratului conjunctiv.

Dermul constituie scheletul nerezistent conjunctivo-fibros al pielii. El este separat (si totodata reunit) de epiderm prin membrana bazala.Membrana bazala este alcatuita dintr-o impletire de fibre epidermice si dermice. Ea indeplineste o functie de filtru selectiv, pentru substantele provenite din derm si care servesc la nutritia epidermului, dar constituie si a doua ,,bariera" pentru substantele ce ar putea patrunde din epiderm.

Dermul este compus din doua straturi. Stratul superficial subepidermic cuprinde papilele dermice si o zona subtire situata sub ele. El este denumit strat subpapilar si se caracterizeaza prin elemente fibrilare gracile, elemente celulare mai numeroase, substanta fundamentala mai abundenta si o vascularizatie si inervatie bogata (plexuri subpapilare). Stratul profund numit dermul propriu-zis sau corionul este mult mai gros, este mult mai rezistent si e compus preponderent din fibre colagenice, elastice si reticulare.Celulele sunt prezentate de fibroblasti, fibrociti, histocite, mastocite, limfocite si plasmocite cu specificul lor functional.

Substanta fundamentala afara de mucopolizaharide acide e bogata in apa, contine saruri (mai ales sodiu si calciu), proteine, glicoproteine si lipoproteine, glucoza (care la acest nivel are o concentratie identica cu cea din plasma, in timp ce in epiderm este redusa la 1/3).

Hipodermul este stratul care separa pielea de straturile subiacente. El este alcatuit din lobuli de celule grase (lipocite) continand trigliceride, cu rol de rezerva nutritiva si de izolator termic si mecanic. Acesti lobuli sunt separati prin septe conjunctive, in care se gasesc vase si nervi. O structura tegumentara mai deosebita este linia apocrina. Ea se intinde de la axila, in regiunea mamelonara si coboara convergent lateral spre perineu. Este alcatuita din aglomerari celulare clare ce, structural, se apropie de celulele glandulare mamare. In aceasta acceptiune glanda mamara poate fi privita ca o glanda apocrina enorma cu o structura corelata cu functia sa secretorie. Intre modalitatea secretorie a glandei mamare si glandele apocrine sunt relatii apropiate, in sensul ca:celulele secreta un continut bogat de proteine si tipul celular secretor se caracterizeaza prin ,,decapitarea" polului secretor al celulelor glandulare.

Bibliografie

Urgente medicale", Manual - sinteza pentru asistenti medicali, Florian Chiru, Adela Chiru, Crin Marcean, Elena Iancu, Editura RCR Editorial, Bucuresti, 2012.

2."Ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos", Manual pentru scolile sanitare postliceale, Florian Chiru, Gabriela Chiru, Letitia Morariu, Editura Cision, Bucuresti 2011.

3."Managementul ingrijirii pacientului", Ghid clinic pentru asistentul medical, Dr. Chiru Adela, Dr. Danau Razvan Alexandru, Editura CISON, Bucuresti, 2014.

4."Manual de medicina interna pentru cadre medii", Corneliu Borundel, Editura All, Bucuresti, 2014.

5.http://ro.wikipedia.org/wiki/Piele_(anatomie)

6.https://www.scribd.com/doc/60487718/Fiziologia-pielii

7.http://ro.wikipedia.org/wiki/Arsura

8.http://www.terapiamedicala.ro/care-sunt-gradele-de-clasificare-ale-arsurilor

Preview document

Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 1
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 2
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 3
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 4
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 5
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 6
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 7
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 8
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 9
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 10
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 11
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 12
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 13
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 14
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 15
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 16
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 17
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 18
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 19
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 20
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 21
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 22
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 23
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 24
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 25
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 26
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 27
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 28
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 29
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 30
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 31
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 32
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 33
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 34
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 35
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 36
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 37
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 38
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 39
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 40
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 41
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 42
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 43
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 44
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 45
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 46
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 47
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 48
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 49
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 50
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 51
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 52
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 53
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 54
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 55
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 56
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 57
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 58
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 59
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 60
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 61
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 62
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 63
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 64
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 65
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 66
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 67
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 68
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 69
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 70
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 71
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 72
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 73
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 74
Îngrijirea pacientului cu arsuri - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Ingrijirea pacientului cu arsuri.docx

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea paciențiilor cu diabet zaharat de tip II

ARGUMENT Pentru a se bucura de viaţă şi pentru a da maximum de randament, omul în activitatea sa, are nevoie în primul rând de sănătate. Această...

Îngrijirea Bolnavului cu Hepatită Cronică

MOTTO: “Frumuseţea este un izvor nesecat de bucurie. Ea iese din mâinile care modelează, care cioplesc marmura, care spintecă şi repară carnea...

Înrijirea pacientului cu arsuri

SCOPUL LUCRĂRII În lucrarea de față am reunit cunoștințele teoretice, deprinderile practice, noțiunile se farmacologie, de anatomie și fiziologie...

Îngrijirea Pacientului cu Rujeolă

I. ARGUMENT Rujeola este cunoscută încă din Antichitate, având de-a lungul vremurilor denumiri variate: pojar, cori, morbili sau rozeolă. Maladia...

Plante Medicinale Utilizate în Dermatocosmetologie

„Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic aceasta este, de departe, principalul în fericirea omului; este izvor de plăcere, iar...

Arsurile

DEFINITIE Arsura este o boala chirurgicala cu caracter local si general, potential grava, cu evolutie stadiala si prognostic dependent de...

Îngrijirea pacientului cu scabie

SCURT ISTORIC Istoria descoperirii agentului scabiei si a bolii in sine este fascinanta si controversata.Chiar si in zilele noastre exista inca...

Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat

Diabetul zaharat este o boala de metabolism cu evolutie cronica, determinate genetic sau dobandita, caracterizata prin perturbarea metabolismului...

Te-ar putea interesa și

Îngrijiri specifice asistenței medicale acordate pacienților cu boala Alzheimer

Din punct de vedere structural sistemul nervos poate fi impartit in: -sistem nervos central (SNC) , cuprinzand encefalul si maduva spinarii...

Colecistita Acută

CAPITOLUL I ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA FICATULUI SI A CAILOR BILIARE 1.1Generalităţi privind aparatul digestiv. Aparatul digestiv cuprinde...

Ulcerul gastric

MOTIVAŢIA LUCRĂRII În prezent există tot mai multe boli grave cu care omul se confruntă şi este nevoit să ceară ajutorul acrelor medicale de...

Îngrijirea Pacientului cu Afecțiuni ale Inflamațiilor și Infecțiilor Ochiului

ARGUMENT Îngrijirea sănătăţii, preocupare a tuturor timpurilor, a fost mereu îmbogăţită cu experienţa generaţiilor anterioare în acest domeniu,...

Înrijirea pacientului cu arsuri

SCOPUL LUCRĂRII În lucrarea de față am reunit cunoștințele teoretice, deprinderile practice, noțiunile se farmacologie, de anatomie și fiziologie...

Retenția de urină

Eliminarea reprezintă necesitatea organismului de a se debarasa de substanţele nefolositoare, vătămătoare, rezultate din metabolism.Retenţia de...

Anatomia și Fiziologia Aparatului Digestiv

1.1 ANATOMIA FICATULUI Ficatul, cel mai voluminos viscer, este un organ glandular ce prezinta o gama larga de functii importante in cadrul...

Arsuri

CAPITOLUL I INTRODUCERE Progresele inregistrate in cunoasterea fiziopatolgiei si terapeutica arsurilor au influentat hotarator asupra...

Ai nevoie de altceva?