Îngrijirea pacientului cu eclampsie

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 15467
Mărime: 286.14KB (arhivat)
Publicat de: Florin F.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. CUPRINS 2
  2. CAPITOLUL I: NOTIUNI DE ANATOMIE 5
  3. I.1. Anatomia aparatului genital 7
  4. 1.1.1.Uterul 7
  5. 1.1.2. Fundul uterin 8
  6. 1.1.3. Corpul uterin 8
  7. 1.1.4. Istmul uterin 8
  8. 1.1.5. Colul uterin 9
  9. I. 2. Canalul cervical 9
  10. I. 3. Evolutia oului uman la diferite varste de sarcina 9
  11. CAPITOLUL II: FIZIOPATOLOGIE 12
  12. II.1. Gravida fiziologica versus gravida patologica 12
  13. II.1. Definirea eclampsiei 17
  14. II.2. Simptomatologie 18
  15. II.3. Evolutia accesului eclamptic in cele 4 faze 19
  16. II.4. Examene de laborator generale si specifice 21
  17. II.5. Diagnosticul diferential in eclampsie 22
  18. II.6. Consultatia prenatala 22
  19. II.7. Tratament 23
  20. CAPITOLUL III: PROCES DE INGRIJIRE 26
  21. III. 1. Cazul I 26
  22. III. 2. Cazul II 40
  23. III. 3. Cazul III 49
  24. CAPITOLUL IV: TEHNICI UTILIZATE IN PROCESUL DE NURSING 57
  25. IV. 1 Monitorizarea tensiunii arteriale 57
  26. CONCLUZII 60
  27. BIBLIOGRAFIE 61

Extras din proiect

Aparatul genital feminin este format dintr-o parte externa, vulva, glandele anexe si un grup de organe interne localizate in pelvis: vaginul, uterul, trompele Faloppe( salpinge) si ovarele.

Evolutia si starea morfologica a organelor genitale sunt in stransa interdependenta cu starea hormonala, diferita in fiecare din perioadele de dezvoltare.

Totalitatea organelor genitale externe alcatuiesc vulva, ea reprezinta deschiderea in afara a organelor genitale. Este compusa din: muntele lui Venus, labiile mari si mici si organele erectile( bulbi vestibulari, clitorisul si corpusculii tactilispeciali ai labiilor mici).

Muntele lui Venus- regiunea anatomica dinaintea simfizei pubiene, acoperita, de la pubertate cu par, este bogat in tesut grasos, fibroconjunctiv. Labiile mari sunt pliuri cutaneo-mucoase constituite din fibre musculare si tesut grasos si conjunctiv. Ele sunt acoperite pe fata externa de piele, iar pe partea interna de o mucoasa prevazuta cu un epiteliu pavimentos. Prezinta foliculi polisebatici pe fata externa si glande sudoripare a caror functie debuteaza la pubertate.Labiile mici sunt formate din tesut conjunctiv si fibre musculare, printre care se gasesc rare fibre de tip erectil. Sunt acoperite de o mucoasa prevazuta cu un epiteliu pavimentos. Prezinta glande sebacee si eventuale glande sudoripare. Clitorisul este construit din doi corpi cavernosi, separati printr-un sept incomplet si se termina cu o extremitate proeminenta denumita gland.Himenul oblitereaza partial orificiu vaginal si este format din tesut conjunctiv bine vascularizat, fiind acoperit de un epiteliu pavimentos.

Glandele anexe ale aparatului genital feminin sunt glandele mamare, Bartholin, Skene si glandele vestibulare. Glandele Bartholin situate de o parte si de alta a orificiului vaginal in grosimea labiilor mari, sunt glande tubulare ramificate, alcatuite din lobi formati la randul lor din acini glandulari cu functie muco-secretorie. Glandele Skene situate in apropierea uretrei si se deschid pe partile laterale ale orificiului uretral.

Organele interne ale aparatului genital feminin reprezentate de ovar, trompe uterine, uter si vagin sunt asezate in micul bazin.

Ovarele sunt glande perechi cu dubla functie , excretorie( gametogena) de producere a celulelor sexuale feminine si secretorie sau endocrina de producere a hormonilor. Cele doua ovare sunt asezate in micul bazin, in fosele ovariene situate de o parte si de alta a uterului si a rectului, sub originea vaselor iliace externe si interne. Sub influenta hormonilor apar caracterele sexuale principale si secundare specifice sexului feminin. Pe deasupra ovarelor exista mici vezicule( foliculi ovarieni de Graaf) in numar de aproximativ 400000 din care se matureaza aproximativ 300-400, restul degenerand. La nivelul foliculului are loc maturarea celulelor sexuale, dupa care ovulul este expulzat impreuna cu o cantitate de lichid in cavitatea abdominala. La locul ruperii foliculului se dezvolta corpul galben, care secreta progesteron. Daca se produce fecundarea, corpul galben creste , actioneaza pana in luna a 5-a, a 6-a de sarcina, iar in absenta fecundarii involueaza.

Uterul este un organ musculo-cavitar nepereche, cu rolul de a primii ovulul fecundat, de a-l proteja pe timpul dezvoltarii si sa-l elimine la exterior dupa 270-280 zile.

Trompa uterina ( salpinge) este un conduct musculomembranos lung de 10-12 cm care se intinde de la ovar pana la cavitatea uterina. Rolul trompei este de a duce ovulele de la suprafata ovarului pana in cavitatea uterina si a spermatozoizilor din aceasta cavitate in lumenul trompei, unde are loc fecundatia. In unele cazuri oul nu poate migrapana in cavitatea uterina( malformatii de trompe, procese inflamatorii) si se dezvolta in afara acesteia, reprezentand sarcina ectopica. Procesele inflamatorii pot determina infundarea trompelor urmata de sterilitate.

Vaginul, segmentul inferior al tractului genital, este un conduct muscular, membranos, lung de 8 cm. El are dublu rol: rol copulativ( de depunere a spermatozoizilor) si rol de trecere( canal) a fatului si a anexelor sale in timpul nasterii. Vaginul se insereaza in sus pe colul uterin, mai sus de orificiul extern al colului, formand astfel in jurul colului fundurile de sac vaginale. El este oblic in jos si inainte, paraseste cavitatea pelvina trecand printre marginile interne ale muschilor ridicatori anali, avand anterior vezica urinara si uretra si posterior rectul. Fundul de sac posterior este in raport cu fundul de sac peritoneal Douglas pe 2-3 cm lungime, raport cu reala semnificatie practica, intrucat aici se realizeaza punctia transvaginala a fundului de sac peritoneal inferior. In jos, vaginul se termina la vulva de care este separat prin himen. Ca structura, prezinta o mucoasa dublata de tesut conjunctiv si de cateva fibre musculare. Mucoasa vaginala are patru straturi: bazal, parabazal, intermediar, superficial.

1.1.1.Uterul

Uterul este un organ unic, median, de marimea unei smochine. El primeste oul in cavitatea sa, il retine, il protejeaza si il nutreste, dezvoltandu-l de-a lungul celor 280 de zile. Dupa aceasta uterul devine agentul principal in expulzia fatului la termen.

Uterul are aproximativ forma de para, cu extremitatea superioara mai mare( corpul uterin) din care pleaca trompele uterine si cea inferioara( colul uterin). Intre corp si col se gaseste o portiune numita istm care in ultimele trei luni de sarcina formeaza segmentul inferior.

Mucoasa endometriala- hormono-sensibila- cuprinde un epiteliu cilindric cu numeroase glande si tesut conjunctiv de sustinere, bogat in vase sangvine, de asemenea hormono- sensibile.

La nivelul uterului au loc modificari importante- periodice, care realizeaza menstruatia. Intre fata dorsala si peretele ventral al rectului se delimiteaza escavatia recto-colpo-uterina, descris de Douglas si cunoscut sub numele de fundul de sac al lui Douglas. Aici, normal se gasesc ansele intestinale, iar patologic se aduna colectiile purulente sau revarsatul sangvin, sesizate la tractul vaginal sau rectal si evacuate prin colpotomie.

Dimensiunile uterului la femeia nulipara sunt de 6 cm lungime, 4 cm latime si 2 cm grosime; la multipare 7 cm lungime, 5 cm latime si3 cm grosime. Uterul sufera modificarile cele mai importante:

Bibliografie

1.Lucretia Titirca, Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali, editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti;

2.Obstetrica pentru Scolile Sanitare Postliceale si Studenti in Medicina, editura Societatea Stiinta si Tehnica S.A., Bucuresti, 1994;

3.Florin Stamatian, Obstetrica si ginecologie, volumul I, editura Echinox, Cluj Napoca;

4.Dictionarul Explicativ al Limbii Romane( DEX), editia a II-a, editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998;

5.Larousse, Dictionar de Medicina, editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998;

6.Lucretia Titirca, Ghid de nursing, editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2008;

7.Lucretia Titirca, Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali, editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2008;

8.Lucretia Titirca, Urgente Medico-Chirurgicale, Editura Medicala, Bucuresti, 2007;

9.Laurent Karila, Le book des ECN, editia in limba romana, redactor Elena Adriana Rosu, Editura Medicala Universitara Iuliu Hatieganu, Cluj Napoca, 2011;

10.Harrison, Medicina Generala, Editura ALL, 2014;

11.http://www.dezinhibat.ro/index.php/medical/anatomie/102-aparatul-genital-feminin,

12.http://www.corpul-uman.com/2011/02/aparatul-reproducator-feminin-organele-genitale-interne-anatomie.html

Preview document

Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 1
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 2
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 3
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 4
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 5
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 6
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 7
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 8
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 9
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 10
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 11
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 12
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 13
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 14
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 15
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 16
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 17
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 18
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 19
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 20
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 21
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 22
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 23
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 24
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 25
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 26
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 27
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 28
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 29
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 30
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 31
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 32
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 33
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 34
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 35
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 36
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 37
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 38
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 39
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 40
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 41
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 42
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 43
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 44
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 45
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 46
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 47
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 48
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 49
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 50
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 51
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 52
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 53
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 54
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 55
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 56
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 57
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 58
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 59
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 60
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 61
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 62
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 63
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 64
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 65
Îngrijirea pacientului cu eclampsie - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Ingrijirea pacientului cu eclampsie.docx

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea pacientului cu scabie

SCURT ISTORIC Istoria descoperirii agentului scabiei si a bolii in sine este fascinanta si controversata.Chiar si in zilele noastre exista inca...

Disgravidia tardivă

Instruirea clinică mi-a plăcut în toate secţiile dar în mod deosebit în sala de naştere. Acolo am considerat că naşterea este un miracol, acolo am...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Ai nevoie de altceva?