Ingrijirea Pacientului cu Hipertensiune Arteriala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Ingrijirea Pacientului cu Hipertensiune Arteriala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc de 63 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

CUPRINS pag
SCOPUL LUCRARII 1
CAPITOLUL I
NOTIUNI DE ETICA SI DENTOLOGIE MEDICALA 2
CAPITOLUL II
NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A APARATULUI CARDIOVASCULAR 7
Structura histologica a inimii 8
Vascularizatia inimii 9
Activitatea mecanica a inimii 11
Circulatia arteriala,pulmonara si presiunea arteriala 12
CAPITOLUL III
NOTIUNI GENERALE PRIVIND HIPERTENSIUNEA ARTERIALA 14
Etiopatogenie si hipertensiunea arteriala secundara 15
Hipertensiunea arteriala esentiala 16
Etiopatogenie si simptomatologie 17
Evolutie 18
CAPITOLUL IV
TRATAMENTUL SI REGIMUL DIETETIC IN HIPERTENSIUNEA ARTERIALA. INGRIJIRI ACORDATE PACIENTILOR CU HTA 21
Tratament medicamentos 21
Tratament dietetic 22
Ingrijiri acordate pacientilor cu hipertensiune arteriala 24
CAPITOLUL V
EXPLORAREA FUNCTIONALA A INIMII 26
Examenul clinic 26
Explorari paraclinice si explorari radiologice 29
Electrocardiograma 30
CAPITOLUL VI
PARTICULARITATI DE INGRIJIRE A BOLNAVILOR CU AFECTIUNI CARDIOVASCULARE 33
CAPITOLUL VII
CAZUL CLINIC NR. 1. Culegerea datelor 36
CAZUL CLINIC NR. 2. Culegerea datelor 46
CAZUL CLINIC NR. 3. Culegerea datelor 58
CONCLUZII 68
BIBLIOGRAFIE 70

Extras din document

Scopul lucrarii

In lucrarea de fata am reunit cunostintele teoretice,deprinderile practice,notiunile practice,notiunile de farmacologie,de anatomia si fiziologia omului,de medicina interna pe care le-am inglobat in tehnicile de ingrijire nursing dupa modelul conceput de Virginia Herdenson.

Lucrarea de fata are ca tema “Ingrijirea si supravegherea bolnavului cu hipertensiune arteriala” M-am straduit sa patrund in cele trei dimensiuni:biologica ,psihologica si socio-culturala,raportate la cele paisprezece nevoi fundamentale ale individului si am dedus din cele trei cazuri clinice carora le-am intocmit planul de ingrijire ca pacientii necesita mai multe ingrijiri si cele trei planuri diferite unul de celalalt.

Prima lucrare de fata reflecta:

• maturitatea in gandire si modul de expunere al lucrarii in termini medicali;

• deprinderile practice formate de-a lungul celor trei ani de instruire practica si nursing;

• constienciozitatea cu care trebuie sa lucreze asistenta medicala la patul bolnavului.

Astfel spus,nursa trebuie sa intre in pielea bolnavului si sa reprezinte dorinta bolnavului de a trai pentru cel ce si-a pierdut speranta,sa mearga,sau sa fie glasul pentru cel care nu poate vorbi;sa fie sursa de hrana spirituala pentru cel care nu are posibilitatea sa se documenteze.

Din planul de ingrijire al bolnavului desfasurat in paginile urmatoare,dar si practicand meseria la patul bolnavului reiese faptul ca nursingul isi are radacinile in nevoile fundamentale ale individului si am invatat ca orice fiinta umana sanatoasa sau bolnava este amanata de dorinta de a trai.

Scopul lucrarii este acela de a sublinia ingrijrile acordate bolnavului indiferent de boala acestuia.

Din lucrarea de fata reiese ca functia indeplinita de nurse este aceea de a ajuta omul bolnav sa-si recastige sanatatea pierduta,sa o pastreze,sa-i redea pacientului increderea in propriile-i forte fizice si verbale.

CAPITOLUL I

NOTIUNI DE ETICA SI DENTOLOGIE MEDICALA

Tehnica ingrijirii bolnavului este disciplina de baza a tuturor nurselor care lucreaza la patul bolnavului.

Scopul invatarii acestei meserii este de a inarma viitoarele nurse cu elemante de baza ale profesiunii lor,fara de care nu-si pot indeplinii sarcinile ce le revin in opera de prevenire a sanatatii.

Cunoasterea tehnicii corecte de ingrijire a bolnavului determina in mare masura calitatea muncii nursei.

Aceste cunostinte imbinate cu constiinciozitatea si cu un inalt sentiment de umanism contribuie la inbunatatirea continua a calitatii ingrijirii bolnavilor din unitatile noastre sanitare ambulatorii si spitalicesti.

Tehnica ingrijirii bolnavului cuprinde toate verigile de munca ale nursei: primirea bolnavului in spital,ingrijirile acordate acestuia,asistarea la examinarea bolnavului in spital si supravegherea lui;alimentatia,recoltarile produselor biologice si patologice,examinarile urgentelor de laborator,tehnica testelor cutanate,pregatirea bolnavilor pentru examinarile complementare radiologice,endoscopice pregatirea tratamentului fizic si medicamentos ca si crearea conditiilor optime de spitalizare.

Pastrarea,intretinerea si punerea la dispozitia bolnavului a mobilierului,veselei, aparaturii si instrumentarului cad deocamdata in sarcina nursei.

Tehnica ingrijirii bolnavului trebuie sa se ocupe cu problemele mediului de spitalizare si cu umanizarea spitalului.

Simtul estetic al nursei imbinat cu cunostintele ei de specialitate asupra functionalitatii institutiilor curative-profilactice si asupra regimului curativ de protectie poate contribui mult la realizarea unor conditii de mediu cat mai prielnice vindecarii bolnavilor.Nursa este un cadru de pregatire tehnica,multilaterala.

Spre deosebire de medic cadru profesional corespunzator,cunostintele nursei se bazeaza pe intelegerea fondului fiziopatologic al fenomenelor morbiale si cunoasterea teoretica a tehnicii moderne pe care o aplica zi de zi la patul bolnavului in cadrul proceselor de investigatie si tratament.

In vederea acestui scop,ea trebuie sa fie inarmata cu cunostinte de patologie generala,de clinica,farmacologie,terapeutica,insusite pe baza solida de conditii generale.

Nursa este un cadru tehnic relativ mai specializat in munca medico-sanitara,situat pe cea mai inalta treapta a cadrelor medii sanitare.

Aplicarea metodelor moderne de investigatii si tratament bazate pe o inalta tehnicitate,extinderea si intarirea muncii profilactice,largirea sferei de activitate si de responsabilitate a cadrelor medii au necesitat introducerea unei pregatiri tehnice superioare,pregatire care poate fi cladita numai pe o baza solida de cultura generala.

Astfel a luat nastere nursa,cadru mediu cu cunostinte inalte de tehnica generala si de specialitate. Ea nu inlocuieste sora,ci reprezinta un cadru relativ nou,neexistent in trecut in retelele noastre,care preia o serie de sarcini ale medicului,contribuind in acelasi timp la ingrijirea activa a bolnavului.

Aparitia nursei la noi a fost determinata nu numai de dezvoltarea si tehnicizarea stiintelor medicale,ci de extinderea larga a ingrijirii sanatatii intregii populatii si de cuprinderea nurselor in aceeasi munca,ceea ce a creat goluri inseminate de cadre medii sanitare.

Aceste goluri trebuie pe de o parte completate,pe de alta parte inlocuite cu cadre de tip nou,care sa preia o serie de sarcini ale medicului.

Nursa care lucreaza pe linia asistentei medicale a bolnavului reprezinta produsul de baza al cadrelor de asistenti.

Fisiere in arhiva (4):

  • Ingrijirea Pacientului cu Hipertensiune Arteriala.doc
  • TABEL 1 PROIECT.doc
  • TABEL 2 PROIECT.doc
  • TABEL 3 PROIECT.doc