Ingrijirile Acordate Pacientilor cu Diagnosticul Sarcina Ectopica

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Ingrijirile Acordate Pacientilor cu Diagnosticul Sarcina Ectopica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 118 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Asistent Medical Picu Cornel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Organele genitale ale femeii îndeplinesc functiunea de reproducere si sunt urmatoarele:

Ovarele sunt cele doua glande sexuale care produc celulele sexuale feminine – ovulele. Acestea sunt conduse în tubele uterine, unde se produce fertilizarea. Tubele sunt doua conducte prin care oul fertilizat este condus în uter, organul principal al gestatiei. În uter se dezvolta oul fecundat pâna la nastere. Dupa uter umeaza vagina, organul prin care fatul este expulzat la nastere, dar care totodata este si organul copulatiei. La intrarea vaginei se gasesc o serie de formtiuni, care împreuna formeaza vulva.

Tubele uterine, uterul si vagina constituie caile genitale. Acestea împreuna cu ovarele alcatuiesc organele genitale interne. Formatiunile vulvei se mai numesc si organe genitale externe.

Ovarele sunt glandele sexuale ale femeii si determina caracterele sexuale primare. În ovare se produc ovulele. În afara de acest rol, ovarele mai îndeplinesc un important rol de glande endocrine, prin secretia hormonilor sexuali. Ovarele împreuna cu tubele si ligamentele largi sunt numite de clinicieni anexele uterului.

Forma. Ovarul a fost comparat cu o migdala verde; el are forma unui ovoid putin turtit. Este dispus cu axul mare vertical si i se descriu: doua fete (mediala si laterala), doua margini (libera si mezovariana), doua extremitati (tubarasi uterina).

Culoarea, aspectul, consistenta si dimensiunile ovarelor se modifica în raport cu vârsta si perioadele fiziologice ale femeii.

Culoare. Ovarul este albicios la nou nascuta, roz palid la fetita, la femeia adulta are o culoare rosiatica ce se accentueaza în timpul menstruatiei. Dupa menopauza devine albicios cenusiu.

Aspectul ovarului este neted si regulat pâna la pubertate. De la aceasta epoca capata un aspect neregulat, suprafata sa fiind presarata cu numeroase depresiuni, cicatrici, unele lineare altele neregulate. Cicatricile rezulta din involutia corpilor galbeni.

Consistenta ovarului la femeia adulta este elastica, dar ferma astfel ca el este palpabil la examenul ginecologic. Dupa menopauza capata o consistenta dura, fibroasa.

Numarul ovarelor. În mod normal sunt doua. Pot exista ovare supranumerate, dupa cum poate lipsi un ovar.

Dimensiunile ovarului cresc cu vârsta pâna la maturitate. La femeia adulta, are aproximativ urmatoarele dimensiuni: 4 cm lungime, 3 cm latime, 1 cm grosime. Dupa menopauza el se atrofiaza progresiv.

Greutatea ovarului la femeia adulta este de aproximativ 6-8g.

În perioada preovulatorie, ovarul care va elimina ovulul îsi mareste volumul, devenind de doua sau chiar de trei ori mai mare ca înainte.

Situatie. Ovarul se gaseste în cavumul retrouterin, adica în compartimentul cavitatii pelviene aflat înapoia ligamentelor largi. El este alipit de peretele lateral al axcavatiei, sub bifurcatia arterei iliace comune.

Mijloacele de fixare. Ovarul e suspendat de ligamentul larg. El e fixat – relativ – prin pediculul sau vasculo-nervos si prin patru ligamente: 1.ligamentul suspensor; 2.ligamentul propriu al ovarului; 3.ligamentul tuboovarian si 4.mezovarianul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirile Acordate Pacientilor cu Diagnosticul Sarcina Ectopica.doc

Alte informatii

Proiectul de diploma a fost prezentat in august 2002 in cadrul scolii postliceale sanitare.