Ingrijrea Pacientilor cu Otita

Imagine preview
(8/10 din 9 voturi)

Acest proiect trateaza Ingrijrea Pacientilor cu Otita.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 131 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Indrumator: Coman Magda

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

Capitolul I: Ingrijiri Specifice Asistentei Medicale Acordate
Pacientilor Cu Otita
I.1. Notiuni De Anatomie Si Fiziologie
I.2. Definitie, Clasificare, Etiologie
I.3. Evaluarea Unor Semne, Simptome, Probleme Ale Pacientului Cu Otita
I.4. Participarea Asistentei Medicale La Acte De Investigatii
I.5. Interventii Proprii Si Delegate Ale A.Sistentei Medicale In Ingrijirea Pacientului Cu Otita
I.6. Evaluarea: Evolutie, Complicatii, Prognostic
I.7. Educatia Pentru Sanatate
Capitolul Ii: Plan De Ingrijire A Pacientilor Cu Otita
Ii. 1. Culegerea Datelor
Ii.2. Analiza Si Interpret Are A Datelor
Ii.3. Planificarea Ingrijirilor
Ii.4. Aplicarea Planului De Ingrijire
Ii.5. Externarea
Capitolul Iii: Evaluare Finala
Capitolul Iv:
- Anexe
- Bibliografie

Extras din document

I.1. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE

Aparatul acustico-vestibular este alcatuit dintr-un segment periferic (urechea externa, medie, interna), un segment intermediar (calea acustica si vestibulara) si un segment central sau de perceptie (centrii auditivi corticali, subcorticali si centrii echilibrului).

Embriologic, la dezvoltarea aparatului acustico-vestibular participa ectoblastul (din care se formeaza labirintul membranos si tegurnentul urechii externe) si mezoblastul (capsula osoasa a labirintului, elementele osiculare, muschii osiculari, cartilegiul urechii externe).

Urechea externa

Este alcatuita din pavilionul urechii si canalul auditiv extern. Pavilionul urechii este inserat intre apofiza mastoida si articulatia temporo - mandibulara. Este reprezentat de un schelet cartilaginos elastic, acoperit de un tegument subtire, aderent la pericandru pe fata externa.

Fata externa orientata oblic extern anterior si putin inferior, prezinta o serie de reliefuri si depresiuni care-i dau aspect neregulat si caracteristic:

- conca este o escavatie profunda (aflata in portiunea medie) care se continua in profunzime cu contactul auditiv extern;

- helixul este un repliu curb, care ocupa portiunea anterioara, superioara si posterioara a pavilionului.Ia nastere in cavitatea conca, printr-o extremitate subtiata progresiv de sus in jos si dinainte inapoi, numita radacina helixului, care imparte conca in doua excavatii inegale, cea inferioara mai mare decat cea superioara. Partea helixului se termina cu o extremitate efilata, numita coada helixului, aflata deasupra lobului;

- santul helixului reprezinta depresiunea sub forma unui sant semicurcular, situata sub helix si care dispare la nivelul cozii helixului;

- tragusul relief lamelar de forma triunghiulara situat anterior fata de conca si inferior fata de helix.Baza lui se continua cu segmentul cartilaginos al conductului auditiv extern. Varful este rotunjit si oriental extern si posterior.La adulti si batrani, tragusul prezinta un mic buchet de foliculi pilosi, care acopera intrarea in conductul auditiv extern;

- antitragusul, situat in partea postero-inferioara a concai si sub antihelix, sub forma unui relief ovoid sau triunghiular, neted la suprafata, este despartit de tragus printr-un sant net numit incizura intertragica;

- lobulul, reprezentat de o formatiune moale fara schelet cartilaginos, ocupa cincimea inferioara a pavilionului, este triunghilar, ovoid sau semicircular.

Fata inferioara a pavilionului orientata intern si posterior, prezinta o serie de neregularitati pe suprafata sa. Este delimitata superior, posterior si inferior de circumferinta pavilionului, iar anterior de santul cefalo-auricular, unde pavilionul se insereaza pe craniu. Insertia pavilionului pe craniu se face prin intermediul ligamentelor extrinseci,anterior pe apofiza zigomatica, aponevroza temporala si orificiul conductului osos, iar posterior pe partea anterioara a apofizei mastoide.

Arterele pavilionului provin din doua surse, ambele fiind ramuri ale arterei carotide externe: artera temporala superficiala si artera auriculara posterioara. Venele se disting si ele in vene anterioare si vene posterioare. Venele auriculare anterioare se termina in vena temporala superficiala, iar cele posterioare in vena jugulara externa, iar o parte in vena emisara mastoidiana.

Limfocitele formeaza pe suprafata pavilionului o retea bogata care poate fi impartita in trei regiuni,dupa ganglionii eferenti: regiunea antero-superioara a fetei externe, regiunea inferioara a fetei externe si lobului,regiunea posterioara a fetei externe si fata interna a pavilionului. Vasele limfatice eferente ale acestor ganglioni ajung in ganglionii profunzi latero-cervicali.

Inervatia pavilionului este dubla, motorie pentru musculatura si senzitiva pentru tegument. Nervii motori, sunt ramuri ale nervului facial. nervul auricular posterior, ramurile posterioare. Nervii senzitivi provin din patru surse: nervul trigemen, ramura auriculara a plexului cervical superficial, ramura senzitiva a nervului facial, ramura anastomatica a nervului vag.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijrea Pacientilor cu Otita.doc

Alte informatii

MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII SCOALA POSTLICEALA F.E.G. PLOIESTI SPECIALIZAREA ASISTENT MEDICAL GENERALIST