Inovatii in Medicina

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Inovatii in Medicina.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Madalina Ilie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

Cap 1. Medicina Bionica: adevaratul proiect mutant al medicinei postumane.3
Cap 2. Ochiul bionic.3
Cap 3. Lentila de contact bionica, cu afisaj electronic.5
Cap 4. Inima bionica.8
Bibliografie.11

Extras din document

Cap 1. Medicina Bionica: adevaratul proiect mutant al medicinei postumane

Din colaborarea specialiştilor în medicină cu cei în cibernetică, robotică şi electronică s-a născut bionica – medicina mileniului al treilea.

Medicina bionică presupune îmbinarea ţesuturilor vii cu elemente electronice. Astfel se pot înfăptui adevărate miracole pentru oameni cu deficienţe fizice majore: nevăzători, surzi, amputaţi, paralizaţi, cardiaci. Inimă, membre, organe sexuale, pancreas, ochi, ureche, toate acestea datorită medicinei bionice pot fi create organe artificiale.

Principiul de bază al tehnologiei bionice este simplu. Chiar şi pentru un membru amputat, creierul continuă să furnizeze informaţii. De exemplu, voinţa de a lua un obiect. Astfel se explică de ce persoanele amputate au senzaţia că îşi pot utiliza membrul amputat.

Este dificil să creezi un ochi, deoarece ochiul este un organ foarte complex. Ochiul percepe lumina prin miliarde de celule. Aceste celule transformă impulsul luminos în impulsuri nervoase şi sunt trimise la creier. În creier există o zonă în partea occipitală care analizează aceste impulsuri bioelectrice, iar creierul reface imaginea pe baza acestora. Practic, noi percepem imaginea clar datorită acestor centri nervoşi din creier. Dacă este întreruptă calea printr-un accident de exemplu, pierdem cele 1,2 miliarde de fibre nervoase ale nervului optic, fiecare având rolul de a transmite câte o informaţie. De aceea, este foarte dificlă refacerea anatomică a tuturor acestor fibre nervoase, explică dr Mircea Cristian Moraru, oftalmolog la Clinica Oculus.

Cap 2. Ochiul bionic

Savantii britanici au realizat un dispozitiv care ar putea reda vederea celor afectati de orbire din cauza inaintarii in varsta: ochiul bionic - o solutie care aduce un licar de lumina.

Desi pare desprins din filmele stiintifico-fantastice, este o combinatie intre electronica si biologie care ar putea fi folosita pe scara larga peste cativa ani.

Ochiul bionic presupune plasarea in spatele ochiului uman a unei componente electronice care prelucreaza imaginile venite de la o camera video incorporata in ochelarii pe care trebuie sa ii poarte persoana respectiva. Cipul din spatele ochiului transforma imaginile respective in impulsuri pe care le transmite mai departe la creier, care le interpreteaza.

Ochiul bionic a fost creat de profesorul Gislin Dagnelie impreuna cu un grup de specialistii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore si este considerat o piesa tehnologica revolutionara, care ar putea schimba in bine viata multor oameni afectati de orbire. Testele pe oameni au inceput in 2006i, desi imaginile furnizate de ochiul bionic erau departe de a fi perfecte, insa erau suficient de clare pentru a permite unui orb sa se orienteze in spatiu si sa se deplaseze evitand obstacolele, a afirmat prof. Gislin Dagnelie, in cadrul conferintei sustinute la Institutul Regal pentru Nevazatori din Marea Britanie.

Crearea acetui dispozitiv poate fi considerat o adevarata mana cereasca pentru nevazatori, care numai in Marea Britanie se ridica la 500.000 de persoane. Din pacate, ochiul bionic poate sa ii ajute pe cei ce isi pierd vederea treptat, dar nu poate fi aplicat la cei cu glaucom sau la cei care s-au nascut orbi.

O raza de lumina si speranta

Profesorul Dagnelie a afirmat ca acest implant retinal contine niste electrozi foarte fini, iar prin activarea unui singur electrod persoana nevazatoare va putea vedea numai o raza de lumina. Au fost efectuate incercari mai intai numai cu cativa electrozi, insa pentru a obtine imagini bune dispozitivul trebuie sa contina 50 pana la 100 de asemenea electrozi.

Acest dispozitiv va ajuta o persoana care este nevazatoare sa se descurce pe strada, sa gaseasca mai usor iesirea dintr-o incapere si, evident sa evite obstacolele. Pentru cineva care vede normal, imaginile ar putea parea neclare insa pentru un orb ele reprezinta un salt urias, spun autorii proiectului.

Dispozitivul nu este inca gata. Mai sunt de efectuat cateva procedee de "finisare", legate de acuratetea imaginilor, astfel incat chiar si vizualizarea unui chip sa devina posibila. Pentru nevazatorii care vor folosi acest dispozitiv este foarte important sa fie antrenati si invatati sa interpreteze aceste imagini destul de neclare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inovatii in Medicina.doc

Alte informatii

A fost prezentat in anul 2 de facultate la ASE, iar materia se numea Managementul inovarii