Instrumentarul Chirurgical

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Instrumentarul Chirurgical.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 91 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domenii: Medicina, Medicina Veterinara

Extras din document

Din punct de vedere al materialelor din care sunt confecţionate, acestea trebuie să fie rezistente la majoritatea metodelor de sterilizare sau/şi dezinfecţie. De aceea pentru majoritatea lor este preferat inoxul.

1. Instrumentar folosit pentru secţionarea în ţesuturi moi:

Bisturiul poate prezenta diferite forme ale lamei: convexă, dreaptă (ascuţiţă), în formă de seceră, etc.

Bisturiul drept folosit cu predilecţie în puncţii şi debridări; bisturiul curb sau convex, cu care se realizează inciziile lungi, etc.

Astăzi se folosesc bisturie cu lamă de unică folosinţă sau bisturie de unică folosinţă. Pentru animalele mici se foloseşte mânerul numărul 3 cu lama numărul 10, iar pentru animalele mari mânerul numărul 4 cu lama numărul 20.

Modul de manevrare a bisturiului poate fi: ca un arcuş de vioară (pentru incizii foarte fine, lungi, pe ţesuturi foarte moi), ca un instrument de scris (pentru incizii scurte şi precise, pentru teritorii mai puţin dure), ca un cuţit de masă (pentru incizii lungi, compuse, pentru teritorii mai dure), ca un cuţit de tăiat pâine (pentru ţesuturi mai dure şi incizii mai complexe), ca un pumnal (pentru puncţii), ca un instrument pentru curăţat cartofi (pentru incizii pe formaţiuni de formă rotundă), cu lama în sus, ca de cuţit de tăiat foile unei cărţi (pentru incizia peritoneului).

Bisturiul butonat prezintă o lamă lungă şi un buton în vârf. Poate fi drept sau curb. Se introduce pe sub tendon, se răsuceşte cu 90 de grade şi, printr-o mişcare de basculare, se secţionează tendonul.

Bisturiul curb de deget este folosit în obstetrică pentru secţionarea intrauterină a fetuşilor morţi, mumifiaţi, urmată de extragerea lor pe cale vaginală.

Foarfecile chirugicale se clasifică după formă vârfurilor (ascuţit-ascuţit, bont-bont, ascuţit-bont), după formă lamelor (drepte sau curbe), după mărime (cu braţe lungi, cu braţe scurte, cu lame lungi, cu lame scurte, precum şi combinaţii între aceste tipuri).

Pentru secţionări se recomandă folosirea treimii anterioare a foarfecii şi nu a părţii aflate spre punctul de articulare a braţelor. Pentru dilacerare, foarfeca poate fi folosită prin introducerea ei închisă şi apoi prin depărtarea lamelor acestea se separă.

Pentru scoaterea pansamentelor şi bandajelor se foloseşte foarfeca cudată. Ea prezintă un buton la vârful lamei (pentru a proteja de zgârieturi sau chiar secţionări accidentale).

Trocarele sunt instrumente folosite pentru realizarea puncţiilor (centeze). Sunt compuse din stilet (o tijă metalică

Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumentarul Chirurgical.doc