Integrarea Deficientului Mintal

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Integrarea Deficientului Mintal.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 69 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

ARGUMENT 3
Capitolul I: DELIMITARI CONCEPTUALE 5
1.1 Scurt istoric al deficientului mintal si debilitati mintale
1.2 Conceptele de deficienta, incapacitate si handicap
1.3 Tipologia deficientelor mintale
1.4 Factorii etiologici de influenta asupra sistemului nervos central
1.5 Tablou clinic si psihologic al deficientului mintal
1.6 Masuri terapeutice adecvate deficientului mintal
Capitolul II: ROLUL INSTITUTIILOR ÎN INTEGRAREA DEFICIENTULUI MINTAL
1.1. Masuri juridice care privesc procesul de integrare
1.2. Principii fundamentale
1.3. Tipuri de institutii
Capitolul III: LUCRATORI SOCIALI CARE VIZEAZA FENOMENUL DE INTEGRARE A DEFICIENTULUI MINTAL
3.1 Rolul lucratorului social
CAPITOLUL IV: CERCETAREA DEFICIENTEI MINTALE
4.1. Ancheta sociala
4.2. Studiu de caz – ca metoda de cunoastere psihopedagogica
4.3. Prezentarea studiilor de caz
4.4. Concluzii si propuneri
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

ARGUMENT

Moto:

„Gradul de progres al unei societati se poate aproxima dupa grija pe care o manifesta pentru copiii handicapati”

Sintagma „educatia integrata a copiilor cu handicap mintal” este frecvent utilizata în discursurile teoretice, dar cu o acoperire practica mai restrânsa. În toate ocaziile si manifestarile cu caracter propagandistic se vorbeste cu înflacarare si convingere, încât ai impresia ca stapânim cu strasnicie fenomenul. Ca de obicei, realitatea ne contrazice. În învatamântul de masa acesti copii sunt priviti de cadrele didactice ca niste entitati care le creeaza dificultati si le diminueaza calificativul clasei. Nimeni nu contesta faptul ca au un ritm individual de lucru, de învatare redus, care necesita îndrumare, supraveghere permanenta, lucru greu de realizat, pentru ca cea mai mare parte a timpului este alocat celor cu disabilitati mai mari care, prin prestatiile lor la învatatura, dau prestigiul clasei. În final, esti apreciat dupa performante, dupa rezultatele la olimpiada, concursuri scolare etc. si mai putin dupa eforturile pe care le faci în recuperarea celor slabi la învatatura. Aceasta este o problema insuficient clarificata; trebuie apreciat, recompensat doar cadrul didactic care are performante deosebite sau si cel care aduce la un nivel acceptabil elevii slab dotati?

Tuturor copiilor trebuie sa le asiguram asistenta si educatia pe masura potentialului de care dispun. Sa evitam sigmatizarea si etichetarea prematura a slabei performante în clasa, daca nu avem dovezi certe si sa cerem o evaluare psihodiagnostica de specialitate care sa confirme prezumtiile noastre. Avem obiceiul de a remarca mai degraba ce nu poate face copilul, punând astfel accentul pe deficiente si nu facem efortul de a estima, printr-o evaluare

predictiva , ceea ce este posibil, realizabil, în raport cu natura, gradul si dinamica previzibila a deficientei. Fiecare copil are un potential de învatare care trebuie valorificat prin strategii specifice. Teoria si practica pedagogica consemneaza aparitia de roluri si functii noi pentru cadrele didactice. Pentru unele, se constata o pregatire necorespunzatoare a cadrului didactic înca din perioada formarii initiale, lipsind problematica educarii copiilor ce cerinte speciale. Macar din programul de formare continua sa nu lipseasca aceasta tema. Fara o astfel de pregatire nu vor face fata provocarii legate de integrarea copiilor cu CES. Perfectionarea cadrului didactic trebuie sa înceapa cu gradinita. Initierea, la nivelul vârstei prescolare, în familie sau gradinita, a masurilor de stimulare generala si terapie specializata înseamna schimbarea atitudinii fata de acesti copii si reducerea izolarii lor. Izolarea, segregarea induc un sentiment de inferioritate si le accentueaza conditia de persoane cu cerinte speciale.

Pregatirea intensiva pentru debutul scolar trebuie sa fie atotcuprinzatoare, o atentie deosebita acordându-se celor care manifesta dificultate în comunicare, în activitatea grafica, în orientarea spatio-temporala etc. Identificarea timpurie a copiilor cu handicap mintal, realizarea legaturii cu familiile acestora, cu serviciile medicale sau sociale, fac posibile si necesare activitatile didactice personalizate, o educatie individualizata, cu conditia sa existe dorinta de autoperfectionare profesionala si un management care sa presupuna formarea continua, schimbul de idei si experiente, valorizarea activitatilor realizate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Deficientului Mintal.doc

Alte informatii

FUNDATIA „GHEORGHE TITEICA” SCOALA POSTLICEALA SANITARA „GHEORGHE TITEICA” DROBETA-TURNU SEVERIN