Medicamente Antituberculoase

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 5013
Mărime: 589.63KB (arhivat)
Publicat de: Norman-Arian Iordan
Puncte necesare: 8
Universitatea de Vest din Timisoara Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie

Cuprins

  1. Medicamente Antituberculoase 4
  2. 1. Generalitãţi despre tuberculozã 4
  3. 2. Generalitãţi despre medicamente antituberculoase 7
  4. 3. Clasificarea medicamentelor antituberculoase 8
  5. 4. Medicamentele estenţiale de primã linie 10
  6. 4.1. Izoniazida (HIN) 10
  7. 4.1.1. Generalitaţi 10
  8. 4.1.2. Proprietaţi farmacologice 11
  9. 4.1.3. Reacţii adverse 13
  10. 4.1.4. Parametri cuanto-chimici 13
  11. 4.2. Rifampicina 14
  12. 4.2.1. Generalităţi. Proprietăţi farmacologice 14
  13. 4.2.2. Reacţii adverse 15
  14. 4.2.3. Parametri cuanto-chimici 16
  15. 4.3. Pirazinamida 17
  16. 4.3.1. Generalităţi. Proprietăţi farmacologice 17
  17. 4.3.2. Reacţii adverse 18
  18. 4.3.3. Parametrii cunato-chimici 18
  19. 4.4. Streptomicina 19
  20. 4.4.1. Generalităţi. Proprietăţi farmacologice 19
  21. 4.4.2. Reacţii advere 20
  22. 4.4.3. Parametrii cuanto-chmici 20
  23. 4.5. Etambutolul 21
  24. 4.5.1. Generalităţi. Proprietăţi farmacologice 21
  25. 4.5.2. Reacţii adverse 21
  26. 4.5.3. Parametrii cuanto-chimici 21
  27. 5. Medicamente de rezerva (linia a II-a) 22
  28. 5.1. Etionamida 22
  29. 5.1.1. Generalităţi 22
  30. 5.1.2. Reacţii adverse 22
  31. 5.1.3. Parametrii cuanto-chimici 23
  32. 5.2. Kanamicina, Amikacina 24
  33. 5.2.1. Generalităţi. Proprietăţi farmacologice 24
  34. 5.2.2. Reacţii adverse 25
  35. 5.2.3. Parametrii cuanto-chimici 25
  36. 5.3. Cicloserina 26
  37. 5.3.1. Generalităţi. Proprietăţi farmacologice. 26
  38. 5.3.2. Reacţii adverse 26
  39. 5.3.3. Parametrii cuanto-chimici 27
  40. 6. BIBLIOGRAFIE 28

Extras din proiect

Medicamente Antituberculoase

1. Generalitãţi despre tuberculozã

Tuberculoza este o boală infecţioasă produsă de Bacilul tuberculos de tip uman (Bacilul Koch) sau de Bacilul tuberculos de tip bovin. Tuberculoza umană este o boalã cronică care apare la un interval mai lung sau mai scurt după infecţia cu unul din bacilii mai sus menţionaţi, este localizată de obicei la plămâni dar poate afecta orice alt organ sau ţesut.

Tuberculoza primara.Primoinfecţiatuberculoasã, care se produce de obicei în copilărie, duce la dezvoltarea leziunilor de tuberculozãprimarã, localizate în majoritatea cazurilor în plãmâni (infecţie prin inhalare de bacili Koch). Ansamblul leziunilor de primoinfecţie, cunoscut sub denumirea de complex primar tuberculos Ranke este constituit din afectul primar, linfangita de legãturã şi adenopatia hilarã. Afectul primar apare ca un nodul cenuşiu-gãlbui cu diametru de pânã la 1-2 cm, situat cel mai adesea în porţiunea mijlocie a plãmânului drept, subpleural.

Tuberculoza secundarã (postprimarã) este rezultatul reactivãrii leziunilor din cursul tuberculozei primare sau, mult mai rar al unei reinfecţii exogene. Tuberculoza secundarãpulmonarãdebuteazã de obicei la vârful plãmânilor sub forma unei leziuni nodulare care se vindecã prin incapsularea şi organizarea fibroasã sau se extinde spre baza plãmânului, constituindu-se treptat diverse forme anatomo-clinice de tubeculozãpulmonarãsecundarã: tuberculoza infiltrativ-cazeoasã, ulcero-cazeoasã, fibro-nodularã etc.

Primul contact cu infecţia tuberculoasã – primoinfecţiatuberculoasã - determinã dezvoltarea în organism a unui anamblulezional cunoscut sub denumirea de complex primar tuberculos şi stimuleazã în acelaşi timp instalarea imunitãţi celulare mediatãfaţã de o fracţiune proteicã (tuberculoproteina) a bacilului tuberculos. Trebuie fãcutã diferenţa între infecţie şi boalã. Persoanele care sunt doar infectate nu se simt bolnave şi nu au simptome. Infecţia se poate prelungi toatã viaţa, fãrã ca boala sã se declanşeze. Putem contracta tuberculoza la orice vârstã. Aceasta se transmite rapid, în special în rândul populaţiei defavorizate, cu accesibilitate redusã la medic şi prost hranitã. Tuberculoza se transmite prin aerul pe care il inspirãm. Contaminarea se produce când inspirãm microbii prezenţi în aer. Boala este transmisã de vite atunci când consumãm laptele nepasteurizat de la un animal infectat.

Perioada de incubaţie este de 4-12 sãptãmâni, dar infecţia poate sã persiste luni sau ani inaintea apariţiei bolii. Un bolnav este contagios mai multe sãptãmâni dupã începerea tratamentului [1].

Dacă o persoană are temperatură, în special dimineaţa, transpiră noaptea, nu are poftă de mâncare, scade în greutate, tuşeşte (la început sec, sâcâitor, fără expectoraţie şi apoi începe să elimine şi spută groasă sau cu striuri de sânge, sau sânge curat), are dureri sau jenă toracică, nu are aer, trebuie neapărat să se prezinte la medic pentru că toate acestea pot să fie date de o tuberculoză pulmonară. Tuberculoza pulmonară nu are o simptomatologie clară şi nu doare. Până la instalarea leziunilor distructive pulmonare ea poate evolua mult timp fără semne sau simptome importante pentru persoană dar care pentru medic au valoare în diagnosticul bolii. De aceea este necesar ca la apariţia a cel puţin două din simptomele mai sus menţionate persoanele să se prezente la medic pentru control.

Copiii sub 3 ani şi vârstnicii sunt cei mai expuşi riscului de îmbolnãvire, deşi oricine poate sã fie afectat. Persoanele al cãror sistem imun este slãbit, de exemplu cei cu HIV/SIDA, contracteazã mult mai uşor boala. In ultimul timp a sporit preocuparea legatã de TBC, deoarece microorganismul a dezvoltat rezistenţã la medicamente. La copiii de vârsta micã tuberculoza pulmonarã se manifestã uneori doar prin oprirea creşterii sau un retard staturo-ponderal. Celelalte semne şi simptome depind de localizarea bolii[2].

Tuberculoza scade imunitatea organismului în general, sporind probabilitatea ca persoana afectatã sã contracteze alte boli sau determinã agravarea celor existente. Bolnavii cu TBC trebuie sã urmeze o terapia curativã, care de obicei include douã sau mai mult medicamente antituberculoase, timp de cel puţin şase luni. Din pãcate, unii bolnavi nu respectã schema şi durata de tratament. Astfel apare tuberculoza multirezistentă, transmisibila altor persoane.Când o persoana bolnavã tuşeşte sau strãnutã microbii se rãspândesc în aer[3].

Infecţia care se produce evoluează în două etape:

 În prima etapă, infecţia produce o hipersensibilizare a organismului care se pune în evidenţă prin testarea intradermică cu tuberculină (IDR la PPD) la circa 6-8 săptămâni de la infecţie. Aceasta este tuberculoza primară. În această etapă, organismul dacă nu vine în contact cu un număr prea mare de bacili, este bine hrănit şi odihnit, reuşeşte prin propriile mecanisme să stopeze multiplicarea bacililor şi să împiedice evoluţia spre faza a doua; o minoritate din cei infectaţi în această etapă se îmbolnăvesc de tuberculoză primară localizată în plămâni şi ganglionii limfatici de lângă plămâni.

Aceştia se vindecă spontan şi boala lasă mici cicatrici calcare dar, există un mare grad de probabilitate de a trece în viitor în tuberculoză activă. O altă minoritate pot face în circa 6 luni o tuberculoză generalizată (miliară), meningeană, pleurală etc.

 A doua etapă este tuberculoza boală în care se produc leziuni organice sau tisulare

ce au ca rezultat necroza cazeoasă (un fel de puroi specific bolii) cu evoluţie cronică tot mai profundă, ducând în final, prin gravitatea leziunilor sau a complicaţiilor şi fără tratament, la deces. Aceasta este tuberculoza pulmonară post primară sau tuberculoza secundară care apare cel mai frecvent în primii 5 ani de la tuberculoza primară.

Sursa de îmbolnăvire este reprezentată de bolnavii cu tuberculoză pulmonară activă care elimină prin spută (salivă) bacili. Laptele nu este sursă de infecţie dacă este bine fiert deoarece bacilul bovin este distrus în 5-10 minute la 85°C sau în 2-3 minute la 100°C. Cele mai expuse sunt persoanele care locuiesc în aceeaşi casă şi în special cei care dorm în aceeaşi cameră cu bolnavul.

Posibilitatea unei persoane de a se îmbolnăvii de la o altă persoană depinde de:

• Cantitatea de bacili eliminati în aer – cu cât leziunile bolnavului sunt mai întinse şi mai severe, cu atât el elimină o cantitate mai mare de bacili;

• Timpul de contact în aceeaşi cameră cu o persoană bolnavă – cu cât timpul este mai lung, cu atât există un risc de îmbolnăvire mai mare;

• Igiena camerei – aerisirea camerelor este absolut obligatorie; eliminarea bacililor din cameră în atmosferă determină distrugerea acestora de către razele de soare;

• Starea biologică a persoanei care vine în contact cu persoana bolnavă este foarte importantă. Dacă aceasta suferă şi de alte boli, nu este bine hrănită sau odihnită, ea are un risc mai mare de a se îmbolnăvii.

Bibliografie

1.R.Cinca, M.Popovici, V. Dumitrascu, S. Sipos, D. Ana, B. Barac, N. Suta, I.Malita, I.Ana, A.Cheveresan, ;” Curs de farmacologie”, ed. aVI-a, Ed. Mirton, Timişoara, 2010

2. A. N. Cristea,;”Farmacologie”, Ed Didacticã şi pedagogicã, Bucuresti, 1999

3. M. Dilberovska, D. Ducevski,;” Tuberculosis in children – risk factors”, Eur. Respire. J. , 26, 2005, 2705-2709

4. M.Rãduţã, ;”Actualitãţi în Tuberculoza copilului”, .Ed. Medicala Universitara IuliuHatieganuCluj-Napoca 2003: 42-52.

5.M. Z. Ionescu, M. Nica, O. Nicolaescu, M.Filip, ;” Detectarea directã a Mycobacterium Tuberculosis în formele Paucibacilare de tuberculozã cu tehnica Real TimePCR”, Revista românã de boli infecţioase, XIV (1) 2011, 36-40

6. C. A. Peloquin, R. Namdar, M.D. Singleton, D. E. Nix,;”Pharmacokinetics of Rifampin UnderFasting Conditions, With Food, and With Antacids”, CHEST, 115 (1) 1999, 12-18

7. S. Z. Bostanabad, L. P. Titov, A. Karimi, A. N. Nematollahi, M. Masomi, S. Yari, F. Abdolrahim, S.Pourazarand,;”Molecular Characterization and Tree Evolution ofRifampicine and Isoniazid-Resistance in Multi DrugResistance Strains Isolated From Primary and SecondaryTuberculosis Diseases in Southern Endemic Border of Iran”, Turkish Respiratory Journal, 9 (1) 2008, 24-33

8. I. Fresard, P.-O. Bridevaux, T.Rochat, J.-P.Janssens,;”Adverse effects and adherence to treatment of rifampicin 4 months vs isoniazid 6 months for latent tuberculosis’, SwissMedical Weekly , 141 , 2011, 1-5

9. Y. Zhang, M. M. Wade, A. Scorpio, H. Zhang, Z. Sun,;”Mode of action of pyrazinamide: disruption of Mycobacterium tuberculosis membrane transport and energetics by pyrazinoic acid”, Journal of Antimicrobial Chemotherapy , 52, 2003, 790–795

10. K.C. Chang, C.C. Leung, W.W. Yew, T. Y. Lau, C. M. Tam,;”Hepatotoxicity of Pyrazinamide Cohort and Case-Control Analyses”, American Journal of Respiratory andCritical Care Medicine, 177, 2008, 1391-1396

11. American Thoracic Society, Centers for Disease Control, Infectious Diseases Society of America (2003). "Treatment of Tuberculosis".Am J RespirCrit Care Med ,167 , 2003, 602–662.

12. B. Singh, D.A. Mitchison, ;"Bactericidal Activity of Streptomycin and Isoniazid Against Tubercle Bacilli". British Medical Journal1 (4854) 1954, 130–132

13. P. Sharma, B. Kumar, Y. Gupta, N. Singhal, V. M. Katoch, K. Venkatesan, D. Bisht, ;”Proteomic analysis of streptomycin resistant and sensitive clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis”, Proteome Science, 8 (59) 2010, 1-14; http://www.proteomesci.com/content/8/1/59

14. P. F. Shea , P. A. Richey , J. Y. Wan , S.R. Stevens , ;”Hearing results and quality of life after streptomycin/dexamethasone perfusion for meniere'sdiseas, The Laryngoscope, 122 (1) , 2012 , 204–211

15. J.H. Jr. Comroe, ;"Pay dirt: the story of streptomycin. Part I: from Waksman to Waksman"., American Review of Respiratory Disease , 117 (4) 1978, 773–781.

16. K. C. Chang, C.C. Leung, C. M. Tam, W. W. Yew, ;”Streptomycin Susceptibility and MDR-TB: Can We Refine the Definition of XDR-TB?”, Am. J. Respir. Crit. Care Med.,183 , 2011, 278.

17. M. Zhu, W. J. Burman, G. S. Jaresko, S. E. Berning, R.W. Jelliffe, C. A. Peloquin,;” Population Pharmacokinetics of Intravenous and Intramuscular Streptomycin in Patients with Tuberculosis”, Pharmacotherapy, 21 ( 9) 2001, 1037-1045.

18. R. Yendapally, R.E. Lee,;"Design, synthesis, and evaluation of novel ethambutol analogues", Bioorg. Med. Chem. Lett. , 18 (5) 2008, 1607–11

19. A. E. De Barber, K. Mdluli, M. Bosman, L.-G.Bekker, C. E. Barry,;” Ethionamide activation and sensitivity in multidrugresistant Mycobacterium tuberculosis”, PNAS , 97 (17 ) 2000, 9677–9682

20. T.A Vannelli, A. Dykman, P.R. Ortiz de Montellano, ;’"The antituberculosis drug ethionamide is activated by a flavoproteinmonooxygenase", J. Biol. Chem. , 277 (15) 2002, 12824– 12829

Preview document

Medicamente Antituberculoase - Pagina 1
Medicamente Antituberculoase - Pagina 2
Medicamente Antituberculoase - Pagina 3
Medicamente Antituberculoase - Pagina 4
Medicamente Antituberculoase - Pagina 5
Medicamente Antituberculoase - Pagina 6
Medicamente Antituberculoase - Pagina 7
Medicamente Antituberculoase - Pagina 8
Medicamente Antituberculoase - Pagina 9
Medicamente Antituberculoase - Pagina 10
Medicamente Antituberculoase - Pagina 11
Medicamente Antituberculoase - Pagina 12
Medicamente Antituberculoase - Pagina 13
Medicamente Antituberculoase - Pagina 14
Medicamente Antituberculoase - Pagina 15
Medicamente Antituberculoase - Pagina 16
Medicamente Antituberculoase - Pagina 17
Medicamente Antituberculoase - Pagina 18
Medicamente Antituberculoase - Pagina 19
Medicamente Antituberculoase - Pagina 20
Medicamente Antituberculoase - Pagina 21
Medicamente Antituberculoase - Pagina 22
Medicamente Antituberculoase - Pagina 23
Medicamente Antituberculoase - Pagina 24
Medicamente Antituberculoase - Pagina 25
Medicamente Antituberculoase - Pagina 26
Medicamente Antituberculoase - Pagina 27
Medicamente Antituberculoase - Pagina 28
Medicamente Antituberculoase - Pagina 29
Medicamente Antituberculoase - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Medicamente Antituberculoase.docx

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea Bolnavului cu Tuberculoză Pulmonară

CAPITOLUL I PREZENTAREA TEORETICĂ A TUBERCULOZEI PULMONARE Prezentarea noţiunilor de anatomie şi fiziologie a plămânului Anatomia plămânului...

Medicația antidiabetică

Medicatia Antidiabetica CAPITOLUL 1 GENERALITATI Diabetul zaharat, o afectiune foarte raspandita si in plina extindere la toate nivelele...

Vaccinarea anti-tuberculoza (BCG)

Istoria vaccinului Robert Koch (1843-1910) În 1882 Robert Koch, bacteriolog german ilustru descoperea bacilul tuberculozei, pentru care în 1905...

Comprimatele

1. Introducere Sistemele disperse cu mai multe faze pot fi observate microscopic sau macroscopic (respectiv grosier) dependent de modul în care se...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Aparat respirator

Capitolul I 1. ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR Aparatul respirator este format din căi respiratorii, plămâni şi pleură. Funcţia principală a...

Boala Crohn - Metode de Tratament

DEFINIŢIA SEVERITĂŢII BOLII CROHN Au fost propuse următoarele definiţii pentru evaluarea severităţii Bolii Crohn (BC) [62]: BC uşoară pâna la...

Îngrijirea pacientului cu tuberculoză

CAPITOLUL I NOȚIUNI DE ANATOMIE ȘI FIZIOPATOLOGIE Anatomia aparatului respirator fig.1 Aparatul respirator este format din totalitatea...

MISP

1.1 Prezentarea produsului Izoniazida este o substanta cristalina,alba si reprezinta unul din cele mai active medicamente pentru combaterea...

Tuberculoza

I. Argument TBC pulmonara este o boala infecto-contagioasa provocata de bacilul Koch, care afecteaza organismul in intregime, interesand cu...

Prevenirea și Controlul Integrat al Poluării în Industria Farmaceutică

1.Prezentarea generală a industriei 1.1 Introducere Industria produselor farmaceutice, ramură importantă a industriei chimice se caracterizează...

Evaluarea întreprinderii - Antibiotice

Introducere Compania Antibiotice are peste jumătate de secol de tradiţie în industria farmaceutică, ocupând locul al nouălea în rândul...

Preparate Antituberculoase

INTRODUCERE Tuberculoza, sau TBC (abreviere pentru „bacilul de tubercul”) este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de...

Ai nevoie de altceva?