Particularitati de Ingrijire ale Bolnavilor cu Ciroza Hepatica

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest proiect trateaza Particularitati de Ingrijire ale Bolnavilor cu Ciroza Hepatica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 64 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: DR. MOCEANU FLOAREA

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

CUPRINS
Capitolul I Introducere pag. 3
Capitolul II Scopul si motivatia lucrarii pag. 6
Capitolul III Date stintifice despre ciroza
hepatica pag. 7
Capitolul IV Rolul asistentei medicale pag. 26
Capitolul V Metode si mijloace de lucru pag. 28
Capitolul VI Studiu de caz pag. 29
Capitolul VII Concluzii pag. 61
Bibliografie pag. 62

Extras din document

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

Nursingul înseamna sa ajuti individul ,fie acesta bolnav sau sanatos sa-si afle calea spre sanatate sau recuperare,sa ajuti individul ,fie bolnav sau sanatos ,sa-si foloseasca fiecare actiune pentru a promova sanatatea sau recuperarea, cu conditia ca acesta sa aiba taria,vointa sau cunoasterea necesara pentru a o face si sa actioneze în asa fel încât sa isi poarte singur de grija cât mai curând posibil .

îngrijirea este un concept fundamental în nursingul profesionist,este esenta nursingului .îngrijirea se spune în latina "cura " care înseamna a îngriji,a veghea ,a ajuta la recuperarea sanatatii, adica îngrijire înseamna a stabilii legaturi, a lega relatii sociale , a fi gata sa intri în relatie cu pacientul.

Asistenta medicala este pregatita printr-un program de studiu care include promovarea sanatatii ,prevenirea imbolnavirilor ,îngrijirea pacientiilor fizic ,mental ,a celor cu deficiente ,indiferent de vârsta în orice unitate sanitara sau în orice situatie la nivel de comunitate.

Increderea de sine este o mare bogatie pe care o ai atunci când nu ai nimic. Increderea unui om marcat de suferinta si boala ,deci fara vointa si putere, care se încredinteaza "constiintei" unui alt om ce poate sa ia asupra sa toata povara neputintei sale si care merge în întampinarea lui pentru a-l asista ,a-l îngriji,a-l ajuta,a-l vindeca,a-l mângaia,a-i alina depresiile. Aceasta e asistenta medicala.

Pentru asistenta,pacientul nu este niciodata doar un caz clinic,un individ anonim caruia ii aplica propiile cunostinte,ci este un om bolnav fata de care trebuie sa adopte o atitudine sincera,de simpatie în sensul etimologic al cuvântului. Acest lucru cere iubire ,încredere ,daruire ,sisponibilitate ,atentie ,dialog ,ascultare ,empatie.

Nu este suficienta priceperea stiintifica (tehnica medicala) si profesionala ,este necesara participarea personala la situatii concrete ale fiecarui bolnav.

Pacientii cunoscuti cu ciroza hepatica constituie o categorie speciala de bolnavi ,deoarece aceasta boala ,chiar tratata are un pronostic rezervat ,iar acesti bolnavi au nevoie de ingrijiri speciale ,atat din partea echipei de ingrijire (medic ,asistenta), dar mai ales din partea familiei .Acesti bolnavi sunt mult mai sensibili din punct de vedere fizic si psihic , sunt mai vulnerabili la infectii si alte boli supraadaugate.

Ciroza hepatica este o boala cunoscuta inca din antichitate .In secolul II i.e.n ,Areteus din Capadochi a descris multe din trasaturile chimice ale cirozei hepatice pe care o numeste "skillos" .Dar abia in 1685 este comunicat primul caz chimic de ciroza hapatica (Brown,Anglia).In 1793 se face legatura cauzala dintre consumul de alcool si ciroza hepatica ,concomitent cu descrierea ficatului cirotic(Baille).

Denumirea de ciroza a fost introdusa de Lacrence in 1919. Ea deriva din grecescul "killkos" care inseamna galben-portocaliu si care se refera la granulatiile de culoare observate pe suprafata ficatului.

Pe langa alcool exista factori multiplii ce determina acesta boala: virusuri,toxine si medicamente ,boli imunologice,boli metabolice si alti factori.

Evolutia cirozei este imprevizibila ,de cele mai multe ori progresiva, agravata de complicatii redutabile .Descoperirea tardiva a bolii si dificultatiile terapeutice fac ca prognosticul cirozei sa fie rezervat.Astfel ,pacientii la care este asociata si ascitanu traiesc mai mult de 5 ani, iar cei la care boala s-a descoperit in prima faza pot supravietui si 20 ani.

Diagnosticul de ciroza hepatica se face pe baza datelor chimice si explorarilor de laborator.Diagnosticul complet trebuie sa includa:etiologia bolii, aspectul bolii,aspectul morfologic ,gradul disfunctiei hepatice ,gradul hipertensiunii portale ,existenta complicatiilor,clasa child,existenta bolilor asociate.Examenele paraclinice pentru confirmarea diacnosticului sunt: ecografia abdominala, biopsia hepatica ,esofagscopia.

Rata supravtuirii bolnavilor cu ciroza hepatica si ascita dupa 5 ani de la stabilirea diagnosticului ,este in medie 5-7%.

Prognosticul si evolutia bolii nu pot fi apreciate pe baza unui singur parametru ,pentru ca acestea depind de o serie de variabile:etiologia,stadiul

evolutiv al bolii , prezenta unor complicatii, raspunsul la tratament.

Ciroza hepatica are o serie de complicatii majore care pun viata pacientului in pericol: encefalopatia portosistemica, hemoragia digestiva superioara, peritonita bacteriana spontana, insuficienta renala, adenocarcinomul hepatic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitati de Ingrijire ale Bolnavilor cu Ciroza Hepatica .doc