Prezentarea Sistemului Sanitar din România

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 8452
Mărime: 489.43KB (arhivat)
Publicat de: Codin Marginean
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Comanescu Mihaela

Cuprins

  1. Cap I. Prezentarea Sistemului Sanitar din Romania 2
  2. Cap II. Analiza SWOT a Sistemului Sanitar din Romania 5
  3. Cap III. Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie - NHS 8
  4. Cap IV. Puncte forte si puncte slabe ale Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie 12
  5. Cap V. Analiza comparativa dintre cele doua servicii prezentate. 14
  6. Cap VI. Formularea de recomandari strategico-tactice pentru imbunatatirea Sistemului de sanatate din Romania 16
  7. Cap VII. Privire globala asupra tarilor lumii din perspectiva sistemului de sanatate.19
  8. CAP VIII. Bibliografie.28

Extras din proiect

Cap I. Prezentarea Sistemului Sanitar din Romania

In 1997, Romania a introdus un nou sistem de asigurari de sanatate prin Legea nr. 145/1997, bazat pe o versiune modificata a modelului Bismarck. In prezent, unele structuri din urmatoarele modele coexista in cadrul sistemului sanitar roman (tinand cont in principal de modalitatea prin care sistemul este finantat):

• modelul Semashko – bugetul asigurarilor sociale de stat (trezoreria statului);

• modelul Beveridge – principiul rolului de „ filtru” (avut de medicii de familie – alesi, in mod liber, de catre pacienti si finantat prin impozite);

• modelul Bismarck – sistemul de asigurari sociale de sanatate (bazat pe prime obligatorii de asigurare, dependente de venituri).- modelul Romaniei.

In prezent, starea de sanatate a populatiei este determinata de accesul la sanatate,

pe de o parte, si de accesul la servicii de sanatate, pe de alta parte.

Accesul la sanatate depinde intr-o mare masura de factori externi sistemului de sanatate: factori genetici, factori de mediu, factori de dezvoltare economica, factori socio-culturali. Accesul la ingrijiri de sanatate este influentat aproape in totalitate de organizarea sistemului sanitar.

Accesibilitatea la servicii de ingrijire medicala este determinata de convergenta dintre oferta si cererea de astfel de servicii, sau, altfel spus, disponibilitatea reala a facilitatilor de ingrijiri comparativ cu cererea bazata pe nevoia reala pentru sanatate. Disparitatile in accesul la ingrijiri apar din cel putin patru motive: etnice sau rasiale; economice, aici incluzand costurile directe suportate de populatie (co-plati, costuri legate de tratamente si spitalizare) precum si cele indirecte (cost transport, timpi de asteptare); asezare geografica inadecvata a facilitatilor de ingrijiri; calitatea inegala a serviciilor de acelasi tip.

In Romania sunt evidentiabile toate cele patru tipuri de inechitati in accesul la serviciile de ingrijiri, ceea ce determina inechitati in starea de sanatate a diferitelor grupuri de populatie, a unor comunitati din diferite zone geografice si a grupurilor defavorizate economic. Aceste disparitati se manifesta prin indicatori de baza ai starii de sanatate modesti (speranta de viata la nastere, mortalitatea infantila, mortalitatea generala pe cauze de deces evitabile, grad de morbiditate, ani de viata in stare de sanatate) dar si prin nivelul scazut de informare privind factorii de risc si de protectie pentru sanatate sau sistemul de ingrijiri de sanatate si pachetul de servicii de baza din Romania.

Sistemul de sanatate din Romania este de tip asigurari sociale si are ca scop asigurarea accesului echitabil si nediscriminatoriu la un pachet de servicii de baza pentru asigurati. In consecinta, accesibilitatea la serviciile medicale constituie o preocupare continua la Nivelul Ministerului Sanatatii Publice.

Pentru evaluarea accesibilitatii, au fost analizati indicatori de proximitate care sa identifice eventuale grupe populationale si sau zone geografice dezavantajate in privinta accesului la servicii, pentru care ar trebui dezvoltate politici tintite. Factorii determinanti care influenteaza gradul de accesibilitate al populatiei la serviciile de sanatate sunt in general reprezentati de: nivelul saraciei, somajul, ocupatia, mediul de rezidenta, statutul de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, gradul de acoperire cu personal medical.

Nivelul saraciei studiat prin Raportul National al Dezvoltarii Umane 2003-2005 pentru Romania (UNDP) mentioneaza existenta unor enclave caracterizate de un index al dezvoltarii umane (IDU) scazut care se situeaza in cele mai multe cazuri in zonele greu accesibile ale judetelor, departe de reteaua principala de sosele. Satele cele mai sarace (cu IDU foarte scazut) sunt de obicei izolate fata de drumurile modernizate sau fata de orase, avand chiar un rol marginal in cadrul comunelor de care apartin.

Acelasi raport pune in evidenta inegalitatea dintre mediul urban si rural in ceea ce priveste rata de saracie (13.8% si respectiv 38%) si rata de saracie severa (3.8% si respectiv 13.9%) in anul 2003. Exista numeroase discrepante intre diferitele categorii ocupationale in ceea ce priveste ponderea populatiei aflate sub limita saraciei: agricultorii (51%), somerii (39%), lucratorii pe cont propriu (37%), pensionarii (20%), ceea ce indica potentiale grupe populationale dezavantajate, care trebuie vizate de politici de imbunatatire a accesului. In profil teritorial, in Romania Regiunea 1 de dezvoltare N-E si Regiunea 3 S sunt zonele cu cel mai scazut IDU (0.756 pentru ambele regiuni) si cu cel mai mic PIB (PPP) (4400 USD, respectiv 4900 USD) in anul 2002.

Un numar mare de persoane, desi sunt asigurate, au acces limitat la asistenta medicala, pe fondul bugetului foarte redus al gospodariei. Familiile sarace nu isi pot permite coplatile implicate de solicitarea serviciilor medicale si achizitionarea medicamentelor necesare, achitarea costurilor de transport si extraplata pentru medic si personalul auxiliar.

Pentru 40% din populatia din rural, mijlocul de transport si costul acestuia reprezinta o problema de acces la serviciile medicale, in afara localitatii. De asemenea, coplata adresata personalului medical si timpul de asteptare sunt vazute ca obstacole, atat de catre cei din rural cat si de catre cei din urban.

Statutul de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate este dat de Raportul de activitate pe anul 2005 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care mentioneaza ca la 30 septembrie 2005, in mediul urban gradul de cuprindere in sistemul de asigurari era de 96.08%, iar in cel rural de 89.25%.

Gradul de acoperire cu personal medical rezulta din analize recente care au relevat ca exista inegalitati regionale marcate in acoperirea populatiei cu personal medical. Astfel, numarul de locuitori care revin la un medic in rural este de peste 6 ori mai mare decat in urban, pentru 2005. Cele mai defavorizate regiuni sunt Sud si Sud-Est (773, respectiv 655 locuitori/1 medic). In regiunea de Nord-Est se inregistreaza ca fiind cea mai slab acoperita cu medici in mediul rural (2778 locuitori/1 medic). De asemenea, numarul de asistente comunitare este total insuficient, la o asistenta comunitara revenind 26265 de persoane. In mediul rural exista 98 de localitati fara medic.

Serviciile medicale sunt, astfel, in prezent, acordate in baza contributiei la fondul de asigurari de sanatate (6,5 % din salariul brut al angajatului si 7% din partea angajatorului). Asiguratul beneficiaza, pe baza acestei contributii, in mod gratuit de un pachet de servicii definite drept vitale si reglementate legislativ.

Preview document

Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 1
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 2
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 3
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 4
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 5
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 6
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 7
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 8
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 9
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 10
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 11
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 12
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 13
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 14
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 15
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 16
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 17
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 18
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 19
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 20
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 21
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 22
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 23
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 24
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 25
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 26
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 27
Prezentarea Sistemului Sanitar din România - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Sistemului Sanitar din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Sociologie Medicală

Aparitia sociologiei. Obiectul si problematica sociologiei. August Comte este creditat drept inventatorul termenului de sociologie, el folosind...

Riscul Cardiovascular Global

Sunt strategii globale şi strategii regionale, având în vedere epidemiologia diferită, ca şi stadiul de tranziţie diferit al ţărilor din lume....

Te-ar putea interesa și

Managementul serviciilor în domeniul sănătății

INTRODUCERE Dat fiind faptul că îmi desfăşor activitatea în cadrul sistemului sanitar, când a venit vorba să-mi aleg tema pentru lucrarea de...

Campanie electorală Tudor Ciuhodaru

I. Introducere Ȋn acest proiect vom realize o campanie a lui Tudor Ciuhodaru având ca scop creşterea capitalului de imagine ȋn vederea ocupării...

Managementul Calitatii Serviciilor în Cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

CAPITOLUL 1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND MАNАGЕMЕNTULUI CАLITĂŢII 1.1.Dеfinirеа mаnаgеmеntului cаlităţii Cаrаctеristicа principаlă а lumii în cаrе...

Sistemul de sănătate din România vs sistemul de sănătate din Franța

I. Sistemul de sanatate din Romania 1.1. Scurt istoric Dupa al Doilea Razboi Mondial, Romania a avut un sistem de sanatate de tip Semashko,...

Analiza și previziunea evoluției serviciilor de sănătate în regiunea Sud-Muntenia

INTRODUCERE Perfecționarea clasificărilor naționale si internaționale ale activităților economice este argumentată nu numai din considerente...

Politici publice - domeniul sănătății

I Prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice Domeniul sanataii este poate unul dintre cele mai controversate subiecte in Romania...

Centrul de recuperare neuromotorie copii Gura Ocniței

A. Diagnosticarea organizatiei 1.Scurt istoric Centrul de Recuperare Neuromotorie Copii Gura Ocnitei a luat fiinta in anul 1959,avand denumirea...

Analiza comparativă între Institutul Clinic Fundeni București și New York-Presbyterian Hospital

1. Prezentarea serviciului 1.1. Serviciul public de sanatate din Institutul Clinic Fundeni Bucuresti a. Denumirea institutiei care furnizeaza...

Ai nevoie de altceva?