Cuprins
INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I: GENERALITAŢI 3
1.1 DEFINITIE 3
1.2 CLASIFICARE 4
1.2.1 Există două categorii de gonartroze 4
1.2.2 O alta clasificare-se bazează pe 4
1.3 DATE EPIDEMIOLOGICE: 5
CAPITOLUL 2: ETIOPATOGENIE 6
2.1 CAUZE 6
2.2 MECANISME 7
2.3 DESCRIERE ANATOMICA 7
2.4 ANATOMIE PATOLOGICĂ 8
CAPITOLUL 3: CRITERII DE SUSŢINERE A DIAGNOSTICULUI 9
3.1 EXAMENUL CLINIC 9
3.2 INVESTIGAŢII PARACLINICE: EXAMENUL RADIOLOGIC,PROBE DE LABORATOR 11
3.2.1 EXAMENUL RADIOLOGIC: 11
3.2.2 PROBE DE LABORATOR:SEMNE RADIOLOGICE 11
CAPITOLUL 4: TRATAMENTUL GONARTROZEI 11
4.1 TIPURI DE TRATAMENT: 11
4.2 RECUPERAREA 12
4.2.1 RECUPERAREA PRIN HIDROTERMOTERAIE 13
4.2.2 RECUPERAEA PRIN ELECTROTERAPIE 13
4.2.3 RECUPERAREA PRIN MASAJ 14
4.2.4 RECUPERAEA PRIN GIMNASTICA MEDICALA 14
4.2.5 RECUPERAEA PRIN TERAPIA OCUPATIONALA 15
CAPITOLUL 5: EVOLUŢIE,PROGNOSTIC SI 16
RECOMANDARI 16
5.1 EVOLUŢIA. 16
5.2 PROGNOSTICUL. 16
5.3 RECOMANDARI. 16
CAPITOLUL 6: REZULTATE ŞI CONCLUZII 17
6.1 REZULTATE: 17
6.2 CONCLUZII 17
BIBLIOGRAFIE 18
Extras din document
Introducere
Acest proiect cu tema “Gonartroza(osteoartrita genunchiului)-Metode de recuperare balneofiziokinetoterapeutica”se întinde pe un numar de 29 de pagini si este structurata conform criteriilor de vigoare.
Reumatismul, boală cu o largă răspândire, cu predilecţie în ţările în care predomină frigul şi umezeala şi include indivizi frecvent de vârstă şi profesiune.Reumatismul este recunoscut din cele mai vechi timpuri, ca fiind o periculoasă afecţiune, boala respectând o importanţă deosebită datorită faptului că se întâlneşte frecvent în bazele noastre de tratament şi pentru tratarea lor se investesc eforturi serioase. Gravitatea acestei afecţiuni este demonstrativă; implicaţiile sociale produse de ea
generând invalidităţii deosebite, adeseori irecuperabile.
Denumirea de reumatism, vine de la cuvântul grecesc „Rheuma” care înseamnă „a curge”. Acest termen arată caracterul curgător, fluxional sau migrator al îmbolnăvirii articulaţiei. În timp boala evoluează către o anulare parţială sau totală a mişcărilor articulare, producând imobilizarea sau anchiloza.
In aceasta lucrare am realizat un studiu retrospectiv privind un lot de 120 de pacienti internati in cadrul hotelului Ceres, in perioada 01.04.2012 – 01.052012.
CUVINTE CHEIE: gonartroza,articulaţia genunchiului,electroterapie,hidrotermoterapie,
Balneofiziokinetoterapie,msaj,gimnastica medicalǎ.
CAPITOLUL I
GENERALITAŢI
1.1 DEFINITIE
Gonartroza constituie localizarea reumatismului degenerativ la articulaţia genunchiului. Artrozele sunt artropatii care afectează articulaţiile periferice sau vertebrale, caracterizate morfopatologic prin leziuni regresive degenerative ale cartilajului hialin articular, cu interesarea osului subcondral, sinovialei şi ţesuturilor moi periarticulare caracterizate clinic prin dureri, deformări şi limitarea miscarilor articulatiilor respective. Ea este una din cele mai frecvente forme de reumatism degenerativ. Deşi mai puţin severă decât coxartroza rămâne totuşi o afecţiune supărătoare, uneori chiar invalidantă.
Gonartroza este mai frecventǎ la femei si afecteaza de obicei pe cele care au trecut de 40 de ani. Cauzele sunt multiple, de obicei fiind vorba de dereglari la nivel metabolic si hormonal, însǎ poate apǎrea şi ca urmare a unor traumatisme. Dereglarile la nivel hormonal ce apar la menopauza (insuficienta ovarianǎ) fac ca femeile ajunse la aceastǎ etapǎ a vieţii, sǎ fie predispuse la gonartrozǎ. Suferinzii de diabet, guta precum şi obezii se confruntǎ cu aceeaşi problemǎ. Trebuie amintite si problemele circulatorii: varice, flebite, dar si cele rezultate ca urmare a înaintarii în vârstǎ care duc la agravarea gonartrozei.Boala se manifesta prin umflarea articulaţiei şi prin dureri violente. De obicei durerea este mult mai puternica atunci când bolanvul merge sau depune efort. Printr-un examen radiologic amanunţit se poate şti dacǎ este vorba de existenţa unui lichid intraarticular sau din contrǎ de îngustarea articulatiei si prezena unor osteofiţi, deformaţii, sau a unor corpi liberi in articulaţie.
1.2 CLASIFICARE
1.2.1 Există două categorii de gonartroze
1) Gonartroze primare-apar ca urmare a reducerii rezistenţei cartilajului. Sunt în general bilaterale si apar în jurul vârstei de 50-60 de ani. Sunt asociate si cu alte artroze.
2) Gonartrozele secundare debuteazǎ mai precoce şi este în general unilaterala şi pot avea mai multe cauze:- cauze intraarticulare (leziuni de menisc, corpi liberi, laxitǎţi articulare, osteocondritǎ disecantǎ, instabilitǎţi rotuliene)- cauze extraarticulare (deviaţiile genunchiului în plan frontal/ sagital)- cauze la distanţa (displazie de sold, coxartrozǎ, cifoscoliozǎ)suprasolicitǎri (obezitate, sporturi violente, profesiuni solicitante fizic).
1.2.2 O alta clasificare-se bazează pe
- examenul clinic
- examenul radiologic
- artroscopie
Pe baza acestor examene, AG a fost impărțită în 4 stadii de gravitate:
1) Stadiul I: modificările sunt minime:
- simptome clinice minime: durere ușoara și uneori tumefacție articulară
- radiologic: nu sunt încă modificări radiologice sau ele sunt minime
- artroscopic: semne de degenerare cartilaginoasă (cartilaj moale, opac, gălbui și uneori cu fibrilare fină a suprafeței articulare) și semne de degenerare meniscală
- tratament:
- conservator: repaus, reducerea greutății corporale (spre cea ideală), purtarea pantofilor cu talpă elastică pentru reducerea impactului cu solul, folosirea unui baston pentru descărcarea genunchiului,folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene.În privința corticoizilor, părerile sunt împărțite.
2) Stadiul II:
- clinic: simptomele sunt moderate: durere, tumefacție, redoare crescătoare
- radiologic: diminuarea spațiului articular pe radiografia în sprijin
- artroscopic: fibrilarea cartilajului și meniscuri degenerate
Preview document
Conținut arhivă zip
- Recuperarea in Gonartroza.doc