Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Pacientilor cu Afectiunea Ciroza Hepatica de Etiologie Toxica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Pacientilor cu Afectiunea Ciroza Hepatica de Etiologie Toxica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Scurt istoric al afectiunii:

Ciroza este definita de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca un proces difuz caracterizat prin fibroza si transformarea arhitecturii hepatice normale in noduli de regenerare cu disparitia organizarii lobulare normale. Ciroza este urmarea necrozei hepatocelulare si a inflamatiei, reprezentand stadiul final al tuturor afectiunilor hepatice cronice.Fibroza nu este sinonima cu ciroza. Fibroza fara ciroza poate apare in insuficienta cardiaca, in obstructiile cailor biliare, in afectiunile hepatice granulomatoase sau in fibroza hepatica congenitala. Nici formarea de noduli fara fibroza, asa cum se produce in hiperplazia nodulara regenerativa a ficatului, nu este ciroza.Modificarea structurala a ficatului interfereaza cu fluxul sanguin hepatic si functiile hepatocitare, determinand pe plan clinic manifestari de hipertensiune portala si insuficienta hepatica.

Ciroza hepatică (CH) este o afecţiune hepatică difuză, ireversibilă, progresivă, în care ţesutul hepatic sănătos este înlocuit de ţesutul fibros. Pe măsură ce se dezvoltă ciroza, ţesutul fibros înconjoară celulele hepatice normale, determinând aspectul nodular, care împiedică funcţionarea normală a ficatului.

În prezent, situaţia din tara se atestă ca fiind gravă din cauza creşterii continue a mortalităţii prin această maladie. În localităţile rurale, mortalitatea prin CH se situează pe locul 3 printre cauzele de deces. Conform datelor statisticii oficiale, la 10.000 populaţie adultă revin 290 persoane cu CH, cifră care depăşeşte de trei ori indicii similari din ţările Europei şi ex-sovietice.

CAPITOLUL I

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA FICATULUI

NOTIUNI DE ANATOMIE:

Ficatul uman este un organ de textura poroasa, fin, de culoare rosu-inchis maro. Este localizat in hipocondrul drept, sub cupola diafragmatica — o foita de tesut muscular ce separa plamanii de organele abdominale. Carcasa cartilaginoasa a coastelor acopera ficatul, protejandu-l de leziuni. La un adult sanatos, ficatul cantareste in jur de 1.5 kg si masoara cca 15 cm. In ciuda multelor functii complexe pe care le indeplineste, ficatul este relativ simplu in structura. Este compus din 2 lobi inegali, stang si drept. Lobul drept fiind de cca 6 ori mai mare si prezinta atasati 2 lobi mai mici numiti: lobul cuadrat si caudat .

Fiecare lob contine mii de unitatii numite lobule, care reprezinta constructiile componente ale ficatului. Lobulele sunt structurate pe sase-fete fiecare de 1 mm. Prin centrul fiecarei lobule trec capilare cu scurgere in vena hepatica care transporta sangele afara din ficat. Sute de celule hepatice de forma cubica, numite hepatocite, sunt aranjate in jurul lobulului venei centrale. Pe suprafata exterioara a fiecarui lobul se gasesc mase mici de sange,ducte, si artere care transporta fluide in afara si inauntrul. Pe masura ce ficatul isi face treaba,depozitele de nutrienti cresc, toxinele inlaturate si medicamentele eliberate in corp prin aceste vase.

Spre deosebire de multe organe care au o singura rezerva de sange, ficatul primeste sange de la 2 surse: artera hepatica – care asigura sange bogat in O2de la inima – suplinind astfel, 25% din sangele ficatului; vena portala, care transporta sange prin tractul digestiv unde colecteaza agenti nutritivi pe masura ce mancarea este digerata, ii transporta in ficat pentru procesare sau o eventuala depozitare, este sursa a 75% din rezerva de sange bogat in O2 a ficatului.Vasele mici de sange ale arterei hepatice si ale venei portale se gasesc in jurul fiecarui lobul hepatic. Aceasta retea de vase sangvine este responsabila pentru cursul vast al sangelui prinficat:1.4litri / min. Sangele iese din ficat prin vena hepatica care apoi se varsa in inima.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Pacientilor cu Afectiunea Ciroza Hepatica de Etiologie Toxica.doc