Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3313
Mărime: 33.59KB (arhivat)
Publicat de: Octavian R.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere .. 3
  2. Motivatie . 4
  3. Capitolul I- Cadrul teoretic al problemei studiate 5
  4. I.1. Anatomia articulatiei scapulohumerale .. 5
  5. I.2. Biomecanica articulatiei scapulohumerale 6
  6. I.3. Luxatia scapulohumerala. Tablou clinic . 7
  7. I.4. Rolul kinetoterapiei in recuperarea luxatiei scapulohumerale 7
  8. Capitolul II- Material si metode ..9
  9. II.1.Scopul si obiectivele cercetarii 9
  10. II.2. Sarcinile si ipotezele cercetarii ...10
  11. II.3. Ipoteza cercetarii .. 10
  12. II.4. Metodologia cercetarii .. 12
  13. II.5. Designul cercetarii 12
  14. Capitolul III- Prezentarea si interpretarea datelor 15
  15. Conculzii 16
  16. Bibliografie 18

Extras din proiect

INTRODUCERE

Luxatia umarului este un traumatism foarte sever si des intalnit in clinicile de ortopedie. Afectiunea produce rupturi de ligamente si dislocari de capete osoase cu pierderea contactului partial sau total a oaselor din regiunea scapulo-humerala.

De cele mai multe ori, luxatiile la umar sunt cauzate de un traumatism violent, de exemplu o cadere, si mai rar de o miscare de rasucire fortata. Astfel, se produce deplasarea si alunecarea extremitatii osului intr-o parte, capul humeral iesind partial (subluxatie) sau complet (luxatie) din cavitatea glenoida a scapulei.

Luxatia de umar este des insotita de fractura capului humeral sau a cavitatii glenoide, cateodata de leziuni ale coafei muschilor rotatori si mai rar de leziunii ale arterei axilare.

Cei mai des afectati de luxatia umarului sunt atletii care practica sporturi ce implica contact violent cu adversarul, contre sau caderi accidentale pe suprafete dure sau neregulate.

Foarte rar se intampla ca dislocarea sa apara in urma unui stres articular ce nu implica o lovitura in umar, ci doar o rasucire gresita sau o aruncare. Astfel de luxatii sunt cazuri izolate, fiind foarte probabil sa aiba ca si cauza laxitatea ligamentelor umarului.

In cazul pacientilor ce nu fac sport, fie ca sunt tineri sau varstinici, luxatia la umar apare tot in urma unui contact dur cum ar fi de exemplu, un accident auto, o cazatura de la inaltime sau o alunecare pe gheata.

MOTIVATIE

Am ales acest domeniu al practicii medicale de recuperare , ca subiect al prezentării lucrării , pe de o parte din motive personale, datorită multitudinii de pacienți cu luxatie scapula-humerala pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului și pe de altă parte, datorită relativei banalizări ale acestui tip de luxatie, de cele mai multe ori neglijate sau tratate în comunitatea din care provin.

Motivul alegerii acestei teme reiese din dorința de documentare asupra acestei afecțiuni , o afecțiuni pe care am întâlnit-o la mai multe persoane din familie.

Kinetoterapie joacă un rol important deoarece calitatea vieții reprezintă evaluarea în ansamblu a individului, luând în considerare starea de bine asociată cu evenimentele sau condițiile influente în urma aplicării unui tratament.

CAPITOLUL I

CADRUL TEORETIC AL PROBLEMEI STUDIATE

I.1. Anatomia articulatiei scapulo-humerale

Articulatia scapulo-humerala este articulatia de la nivelul umarului, care reprezinta jonctiunea intre membrul superior si trunchi. Este o articulatie foarte flexibila ce permite miscari de mare amplitudinte a bratelor in toate directiile.

Capul humeral cu forma sferica, neteda, reprezentand 2/3 dintr-o sfera. Acesta prezinta in partea mediala o suprafata articulara convexa, neteda prin care se articuleaza cu cavitatea glenoida a scapulei, cu forma ovalara, concava, cu axul mare vertical. Toata cavitatea glenoida se articuleaza doar cu 1/3 din capul humeral, ceea ce il confera articulatiei umarului cea mai mare libertate de miscare. In luxatiile umarului, labrumul este desprins odata cu capsula articulara si cu periostul, capul humeral intr-un buzunar format, anterior, din capsula si muschi si posterior de scapula. In luxatiile recidivante de umar, labrumul impreuna cu capsula articulara se reinsera la marginea cavitatii glenoide.

Articulatia este unita cu ajutorul capsulei articulare, care este un manson cilindric, fibros, lax, situat in jurul capetelor osoase, asigurand libertatea necesara miscarilor si indepartarea suprafetelor articulare cu cca 20 de mm. Este formata din fibre superficiale longitudinale si circulare mai profunde.

Capsula porneste de la nivelul scapulei si se insera pe capul humerusului, astfel incat cei doi tuberculi humerali raman in afara cavitatii articulare. Partea inferioara a capsulei este subtire si laxa, aceasta zona generand o incidenta crescuta a luxatiilor antero-inferioare de umar. Deasupra capsulei se gaseste muschiul supraspinos, anterior muschiul subscapular, posterior muschii infraspinos si rotund mic. Practic in jurul ei se gaseste coafa rotatorie.

Bibliografie

- https://www.ortopedie-arcalife.ro/luxatie-umar.html

- https://www.ortopedie-arcalife.ro/luxatie-umar.html

- http://www.kinetikmed.ro/Lista-tratamente-de-recuperare/tratamentuluxatie-de-umar.html

- Conf. univ. dr. NENCIU G. ,2012, Biomecanica, Bucuresti, EDITURA FUNDAȚIEI ROMÂNIA DE MÂINE

Preview document

Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 1
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 2
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 3
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 4
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 5
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 6
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 7
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 8
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 9
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 10
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 11
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 12
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 13
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 14
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 15
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 16
Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Rolul kinetoterapiei in recuperarea luxatiei scapulo-humerala.docx

Alții au mai descărcat și

Entorsă la Genunchi cu Hemartroză

Capitolul I - Importanţa teoretică şi practică a lucrării Genunchiul este cea mai mare articulaţie importantă a corpului. Prin poziţia sa, prin...

Rolul Kinetoterapiei în Recuperarea Șoldului Operat

1.1 GENERALITĂŢI Istoric. Din totdeauna, instinctiv omul a căutat să observe şi să cunoască diferite manifestări ale bolilor, să le cunoască cauza...

Metode kinetoterapeutice în tratamentul herniei de disc lombare neoperate

INTRODUCERE În anul 1857, Dally dă numele de Kinetologie științei care se ocupă cu studiul mișcării și o împarte în 3 ramuri: kinetologia...

Rolul asistentei medicale în ingrijirea pacientilor cu spondiloză cervicală

ARGUMENT In ultimele decenii reumatismele degenerative apar in prim plan al preocuparilorpopulatiei si asistentei medicale. Am putea afirma ca...

Fractură de humerus

ARGURMENT Meseria de asistentă medicală este concentrată pe nevoile pacientului și mai ales pe măsurile de nursing, am considerat necesară o...

Kinetoterapia

I. INTRODUCERE Fericirea de a purta, naşte şi ocroti o viaţă se vede în ochii viitoarei mame, în comportamentul ei mai cald, mai blând, mai...

Importanța kinetoterapiei în corectarea tulburărilor de statică vertebrală - scolioză

I. CAPITOLUL I I.1. INTRODUCERE. MOTIVAȚIA LUCRĂRII Scolioza ridică nu numai probleme de patologie legate de prezența ei, ci și de aspecte pur...

Kinetoterapia Postmeniscectomie Clasică

I. INTRODUCERE 1.1. GENERALITĂŢI: Kinetoterapia, forma de terapie de tip conservator, utilizând energia mecanică în scop funcţional, se defineşte...

Ai nevoie de altceva?