Schizofrenia

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 11705
Mărime: 51.78KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Etimologic, psihiatria deriva din cuvintele grecesti psyche = suflet si iatria = vindecare, ceea ce ar define-o ca stiinta a vindecarii bolilor sufletesti umane.

Ramura a stiintei medicale, psihiatria are drept obiectiv studiul totalitatii manifestarilor patologice ale activitatilor psihice, a conditiilor in care apar, a cauzelor ce le determina, a mecanismelor si masurilor de tratament curativo - profilactice ce se impun pentru a le evita sau a le combate.

Consideram psihicul ca fiind rezultatul activitatii materiei superior organizate creierul-aceasta fiind in stransa interdependenta cu functionalitatea intregulul organism. Mai mult, influenta psihicului se poate extinde negativ si asupra relatiilor interumane. De aceea psihicul are caracteristicile unei stiinte pluridimensionale in stransa legatura cu celealte stiinte medicale si sociale: neurologia, medicina interna, endocrinologia precum si psihologia si sociologia.

Bolile psihice erau considerate incurabile, iar bolnavii psihici chiar daca nu periculosi, in orice caz nefolositori pentru societate. Odata cu progresele inregistrate in cunoasterea cauzelor bolilor psihice si mai ales odata cu progresele mari inregistrate in sinteza medicamentelor psihopate, multe din aceste afectiuni au devenit curabile sau prelungirea fazelor active ale bolii, bolnavii psihici putand participa la viata sociala.

Bolile psihice ca si celelalte boli au aparut odata cu omul. Desi semnalate inca de la inceputurile insemnarilor cu caracter medical, conceptia despre ele a evoluat cu timpul in raport cu gradul de cunostinte si cu conditiile sociale si economice proprii fiecarei epoci.

Prima etapa a psihiatriei a fost epoca ignorantei, a magiei si a superstitiei. Conceptiile primitive, dualiste explicau bolile prin interventia buna sau nefasta a activitatilor, iar partea de terapie era oficiata de obicei de preoti prin ceremonii purificatoare.

Astazi grija pentru suferinta psihica si-a dobandit statutul de stiinta ocupandu-si locul cuvenit alaturi de celelalte discipline medicale si in care asistenta, recuperarea si reincadrarea bolnavilor psihici in munca si societate presupun cadre sanitare bine pregatite atat din punct de vedere teoretic, cat si practice.

Scopul si motivatia lucrarii

Subiectul acestei lucrari este ingrijirea bolnavului cu schizofrenie paranoida, o boala psihica foarte grava si care din pacate nu cunoaste o remisie totala ci doar partial, in functie de o serie de factori cum ar fi: varsta la care a debutat, incarcarea ereditara, precocitatea instituirii tratamentului si seriozitatea cu care este facut, precum si influenta anturajului asupra bolnavului, cu rol in special in ceea ce priveste evitarea aparitiei decompensarilor psihotice.

Scopul lucrarii este de a evidentia interventiile asistentei medicale in vederea ameliorarii starii pacientului, contributia pe care aceasta o poate aduce la o ameliorare a bolii si reinsertia familiala, sociala si profesionala a pacientului.

Motivatia acestei lucrari este faptul ca, fiind in practica la Clinica de Psihiatrie si venind in contact cu mai multi pacienti schizofrenici, am reusit sa cunosc mai bine aceasta boala si modul ei de manifestare si am ramas foarte impresionata de dramatismul ei.

Cei mai multi dintre pacienti sunt un potential intelectual crescut, dar din cauza tulburarilor date de boala ei nu pot sa-si valorifice acest potential in aceeasi masura ca si inainte de a se declansa boala si acest lucru este foarte deprimant pentru ei, mai ales in perioadele de la inceputul bolii cand mai pot realiza acest lucru.

CAPITOLUL II

Date stiintifice despre boala

Schizofrenia este boala mintala cronica, grava, care se caracterizeaza prin slabirea si destramarea progresiva a functiilor psihice si prin pierderea contactului cu realitatea.

Ca etimologie termenul de schizofrenie inseamna schimbarea sau disocierea mintii. Termenul vine din limba greaca : schizein = a despica, a desparti, a scinda, phren = minte, suflet. Ea este o boala din categoria psihozelor endogene si are ca si caracteristica aparitia unor manifestari psihopatologice majore cum sunt: halucinatiile, deliruri, tulburari formale de gandire, tulburari afective, tulburari de comportament, dezorganizarea personalitatii.

Schizofrenia este una din cele mai severe afectiuni psihiatrice, cu repercursiuni grave atat pentru bolnav cat si pentru apartinatori, mai ales ca nu se poate niciodata prevedea care va fi evolutia bolii, in ciuda tratamentelor moderne care au modificat radical prognoza privind incadrarea sociala a bolnavului. Este cunoscuta in general ca o afectiune psihica cu evolutie indelungata, continua, intermitenta sau remitenta a carei expresivitate clinica complexa si polimorfa are drept caracteristica esentiala, disocierea autista a personalitatii.

In medicina moderna, diversele manifestari clinice ale acestei maladii au fost cunoscute fiind descrise sub diferite denumiri izolate unele de altele: catatonie, hebefrenie, paranoie acuta. Psihiatrul german Emil Kraeplin reuneste in 1896 simptomele caracteristice sub notiunea de “ Dementia praecox” (Dementia precoce), dorind sa sublinieze evolutia nefavorabila a bolii pana la modificarea grava a personalitatii desi in realitate nu este vorba de dementa in sensul strict al cuvantului.

Eugen Bleuler, in 1911, introduce denumirea de Schizofrenie (scindare, disociere a mintii), prin aceasta accentuand caracterul disociativ particular al tulburarilor psihopatologice. Opera sa este importanta prin formularea primei teorii asupra formarii simptomelor clasificate in:

-simptome primare : tulburari de asociere a ideilor, fenomene confuzionale, stari maniacale si depresive, stereotipii, halucinatii, semne somatice.

-simptome secundare : disociatia gandirii, autismul, ambivalent tulburarile de memorie si orientare, delirul si halucinatiile.

Bibliografie

1) Birt A. M. -Psihiatrie. Problemene clinice, Editura Dacia CIuj-

Napoca 2001

2) Fodoreanu Liana -Elemente de diagnostic si tratament in psihiatrie

Educatie medicala Universitatea „Iuliu-Hateganu „

Cluj-Napoca, 2006

3) Jeican Rodica - Schizofrenia. Editura Casa Cartii de Stiinta

Cluj-Napoca 2006

4) Macrea R. -Activitati terapeutice in psihiatrie, Ed. Risoprint CIuj-

Napoca 2001

5) Miclutia loana - Psihiatrie, Editura Medicala Universitara ,,Iuliu

Hateganu Cluj-napoca 2002

6) Predescu V. - Psihiatrie, vol. I. Ed. Medicala Bucuresti 1988

7) Predescu V. - Psihiatrie, vol. II. Ed. Medicala Bucuresti 1998

8) Titirca Lucretia - Ghid de nursing, Editura Viata Medicala

Romaneasca 2004

Preview document

Schizofrenia - Pagina 1
Schizofrenia - Pagina 2
Schizofrenia - Pagina 3
Schizofrenia - Pagina 4
Schizofrenia - Pagina 5
Schizofrenia - Pagina 6
Schizofrenia - Pagina 7
Schizofrenia - Pagina 8
Schizofrenia - Pagina 9
Schizofrenia - Pagina 10
Schizofrenia - Pagina 11
Schizofrenia - Pagina 12
Schizofrenia - Pagina 13
Schizofrenia - Pagina 14
Schizofrenia - Pagina 15
Schizofrenia - Pagina 16
Schizofrenia - Pagina 17
Schizofrenia - Pagina 18
Schizofrenia - Pagina 19
Schizofrenia - Pagina 20
Schizofrenia - Pagina 21
Schizofrenia - Pagina 22
Schizofrenia - Pagina 23
Schizofrenia - Pagina 24
Schizofrenia - Pagina 25
Schizofrenia - Pagina 26
Schizofrenia - Pagina 27
Schizofrenia - Pagina 28
Schizofrenia - Pagina 29
Schizofrenia - Pagina 30
Schizofrenia - Pagina 31
Schizofrenia - Pagina 32
Schizofrenia - Pagina 33
Schizofrenia - Pagina 34
Schizofrenia - Pagina 35
Schizofrenia - Pagina 36
Schizofrenia - Pagina 37
Schizofrenia - Pagina 38
Schizofrenia - Pagina 39
Schizofrenia - Pagina 40
Schizofrenia - Pagina 41
Schizofrenia - Pagina 42
Schizofrenia - Pagina 43
Schizofrenia - Pagina 44
Schizofrenia - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Schizofrenia.doc

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea Pacientului cu Cataracta

MOTIVAŢIA Asistentul medical, participă alături de medic în susţinerea actului medical. Noţiunile de nursing pe care le deţine conferindu-i...

Îngrijirea Bolnavului cu Tuberculoză Pulmonară

CAPITOLUL I PREZENTAREA TEORETICĂ A TUBERCULOZEI PULMONARE Prezentarea noţiunilor de anatomie şi fiziologie a plămânului Anatomia plămânului...

Cancer de Col Uterin

I. PARTEA TEORETICĂ A. NOŢIUNI TEORETICE DE ANATOMIA APARATULUI GENITAL FEMININ Aparatul genital feminin este alcătuit din organele genitale...

Originile și Evoluția Conceptului de Schizofrenie

Argument Psihozele cuprind tulburări mentale grave. Schizofrenia se încadrează în rândul acestor tulburări, dar este mai cronică şi mai...

Rolul asistentei medicale în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat tip I

MOTIVAȚIA LUCRĂRII A scrie despre sănătate este un act cultural, educațional, fiindcă sănătatea nu trebuie privită numai ca un dar al naturii, o...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Paranoia

Generalitati Paranoia (greaca) delir paranoiac sistematizat Simptome predominante: ideile delirante (sistematizate, nonbizare) Istoric...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale Depresiei în Schizofrenie

I. PARTEA GENERALĂ Capitolul 1 Date generale privind schizofrenia 1.1 Definiţia şi istoricul bolii Schizofrenia este un sindrom clinic cu o...

Schizofrenia

Exista numeroase de tulburari de personalitate, dupa cum insusi conceptul de personalitate, cunoaste zeci de definitii si sute de acceptii. Astfel...

Compararea delirului în schizofrenie și tulburarea schizoafectiva

INTRODUCERE De-a lungul sec XX, nosologia psihiatrică a fost împărțită în două părți, în ceea ce se cheamă “psihoze” și “nevroze”. Definirea...

Originile și Evoluția Conceptului de Schizofrenie

Argument Psihozele cuprind tulburări mentale grave. Schizofrenia se încadrează în rândul acestor tulburări, dar este mai cronică şi mai...

Prezentarea Patologiei - Schizofrenia

Cu ce asociem noi problemele zilnice, ce conotaţii oferim anumitor simptome pe care de fapt le evităm atunci cînd suntem in imposibilitatea de a...

Principii Conceptuale Privind Schizofrenia

1.1 Evoluţia conceptului de schizofrenie. Istoricul conceptului de schizofrenie se împleteşte strâns cu cel al principalelor probleme clinice şi...

Terapii Biologice în Schizofrenie

De-a lungul timpului s-a recurs la multe tipuri de tratamente pentru schizofrenie care aveau la bază teoriile ştiinţifice ale timpului. Doctorii...

Schizofrenia

Schizofrenia este o psihoza endogena majora, cronica, procesuala, caracterizata prin disocierea personalitatii. Elementele esentiale ale...

Ai nevoie de altceva?