Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2635
Mărime: 8.79MB (arhivat)
Publicat de: Ilinca Negoiță
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Coloana vertebrală, cunoscută şi sub denumirea de şira spinării (popular) sau rahis anatomic, se prezintă sub forma unui şir de piese ososase, articulate între ele, situate în plan median şi posterior al corpului, constituind scheletul axial.

Coloana e alcatuită din suprapunerea a 33-34 de vertebre, care poartă diferite denumiri, în funcţie de regiunea unde se găsesc:

- vertebra cervicală, în număr de 7, corespund gâtului;

- vertebrele toracale, în număr de 12 şi corespund toracelui;

- vertebrele lombare, în număr de 5 si formează regiundea lombară;

- vertebrele sacro-coccigiene in număr de 5 respectiv 4-5 şi corespund pelviusului.

Coloana vertebrală nu este dreaptă ci prezintă mai multe curburi, dispuse în plan sagital şi frontal, curburile care îi măresc rezistenţa de 17 ori, decât dacă nu le-ar avea.

Curburile în plan sargital: -curbura cervicală=cu concavitatea înainte (lordoza cervicală) -curbura toracală= cu concavitatea înapoi(cifoza dorsală) -curbura lombară=cu concavitatea înainte(lordoza lombară)

-curbura sacro-coccigiană=cu concavitatea înainte(cifoza sacro-coccigiană)

Curburi în plan frontal: -curbura cervicală-cu convexitatea la stranga -curbura dorsală-cu convexitatea la dreapta -curbura lombară-cu convexitatea la stranga

Toate acestre curburi păstrează protecţia centrului de greutate, în interiorul poligonului de susţinere. Când una dintre curburi se accentuează, coloana vertebrală îşi recapătă echilibrul exagerând curbura din regiunea învecinată. Deviaţiile coloanei vertebrale sunt afecţiuni provocate de diferiţi factori, atitudinile vicioase, condiţiile de viată, igiena, alimentaţia, stresul, factori de mediu natural, social, regim de efort-odihnă.

Cu cât apar la o varstă mai tanară, cu atât posibilitatea de agravare este mai mare, cu cât deficienţa fizică este mai mare, accentuată cu atât forma şi aspectul corpului vor fi influenţate negativ iar funcţiile fizice şi organice vor fi diminuate şi vor avea influenţe negative asupra stării de sănătate.

Kinetoterapia oricărei deviaţii vertebrale va trebui să înceapă prin educarea ţinutei corecte, începând cu cele mai fragede vârste, pentru că nu trebuie uitat că formele uşoare de deviaţii, se pot corecta prin exerciţii fizice, formele grave se pretează la tratament chirurgical (care necesită suportul material şi profesional foarte mare).

O deviaţie lateral temporal, dar prelungită a coloanei, nu prezintă scolioza, ci o atitudine anormală,ce crează posibilitaţi pentru constituirea ei.

Când un copil stă strâmb in bancă o perioadă îndelungată de timp, capătă o deformare, poziţia nu poate fi numită scolioză, ci deviaţie prin ţinută.

Poziţiile greşite în bancă, miopia, slăbiciunea generală, malnutriţia pot favoriza atitudini cifotice. Când corpul este menţinut mult înainte, se produce o turtire a corpurilor vertebrale în partea anterioară, din cauza greutaţii corpului care acţionează afectând negativ asupra acestor părti a vertebrelor.

Segmental cel mai important şi baza unei perfecte simetrii corporale, o constituie bazinul. Orice modificare de poziţie a bazinului, provoacă modificări de poziţie ale coloanei vertebrale şi implicit a corpului în întregime. El poate fi cheia atitudinii cortecte a corpului.

Modificările patologice în forma şi volumul muşchilor, tonusul, forţa şi rezistenţa lor, oboseala şi supraîncordarea lor, vor fi cauza ce vor favoriza poziţiile anormale care duc la atitudini deficiente.

Sistemul nervos are un rol important în producerea deficienţelor de atitudine. Lipsa, scăderea sau accentuarea excitabilităţilor nervoase se resimt în tonusul muşchilor (tonusul bazal-starea de veghe permanentă) care va fi scăzut sau crescut şi va conduce deseori în atitudinii insuficiente sau atitudine rigidă a corpului.

La pubertate întâlnim cele mai frecvente şi mai accentuate deficienţe de dezvoltare fizică, determinate de creşterea somatică foarte accentuată. Adolescenţii care poartă geanta pe acelaşi umăr, pe acelaşi braţ, pe acelaşi şold, fără să alterneze această poziţie cu celelalte poziţii compensatorii vor adapta această atitudine vicioasă şi atunci când nu poartă geanta.

Preview document

Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 1
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 2
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 3
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 4
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 5
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 6
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 7
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 8
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 9
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 10
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 11
Strategii Ergonomice Folosite în Prevenirea Atitudinilor Vicioase - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Strategii Ergonomice Folosite in Prevenirea Atitudinilor Vicioase.doc

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Ai nevoie de altceva?