Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 16014
Mărime: 3.06MB (arhivat)
Cost: 11 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasile Sarbu
tratamentul chirurgical al colecistitei acute calculoase- facultatea de medicina, univ Ovidius Constanta

Cuprins

Introducere 3

Capitolul 1. Aspecte anatomo-fiziologice ale

cailor biliare extrahepatice(CBE) 6

1.1. Anatomia CBE 6

1.2. Bila si rolul ei in organism 9

1.2.1. Compozitia bilei 9

1.2.2. Formarea bilei 12

1.2.3. Mecanismul scurgerii bilei in duoden 12

1.2.4. Functiile bilei 13

Capitolul 2. Litogeneza 14

Capitolul 3. Diagnosticul colecistitei acute

calculoase 18

3.1. Anamneza 18

3.2. Examenul clinic 20

3.3. Examene paraclinice 20

3.4. Diagnostc 22

3.5. Evolutie, complicatii, prognostic 23

Capitolul 4. Tratamentul chirurgical al

colecistitei acute calculoase 25

4.1. Colecistectomia pe cale clasica 25

4.2. Colecistecomia laparoscopica 33

Extras din document

INTRODUCERE

Colecistita acuta este o afectiune care se intalneste la orice varsta, cu maximum de frecventa la varsta mijlocie.

Raportul femei/barbati este de 3/1, iar frecventa in randul populatiei adulte ~ 10-15%.

In 95% din cazuri, starea inflamatorie a veziculei biliare este determinata de inclavarea unui calcul la nivelul canalului cistic, pe care il obstrueaza, afectiune denumita litiaza biliara. Ea este cunoscuta de multa vreme, prima mentionare stiintifica facuta de Paracelsus in jurul anului 1500. La noi in tara are o frecventa de 222,51/1000 locuitori, cu maximum in decada a cincea.

Incidenta reala a colecistitei acute este greu de apreciat exact statistic, in aceasta intervenind factori de eroare; formele cu intensitate redusa sau cele cu tratament exclusiv medicamentos. Cert este faptul ca pe masura prelungirii duratei medii de viata ea devine tot mai frecventa la decade avansate (50-70 de ani), exprimand si prin aceasta raportul direct de cauzalitate cu litiaza biliara.

Gravitatea colecistitei acute este direct proportionala cu forma anatomopatologica, cu intensitatea procesului obstructiv si infectios, cu varsta precum si cu dezechilibrele electrilitic si metabolic secundare.

In prezent, numarul de colecistectomii, interventia chirurgicala prin care se extirpa vezicula biliara si canalul cistic este de doua ori mai mare ca cel al apendicectomiilor.

Tratamentul colecistitei a fost şi rămîne una dintre cele mai discutabile probleme in chirurgia modernă datorită ponderii înalte a patologiei, care rămîne o problemă a medicilor din întreaga lume.

Colicistita acută este o stare inflamatorie acută a veziculei biliare, consecutivă obstrucţiei gîtului vezicular, ce se manifestă pe plan clinic prin colică biliară şi sindrom toxicoseptic. Majoritatea inflamaţiilor acute survin pe vezicule biliare litiazice.

Frecvenţa colecistitei acute este greu de apreciat, deoarece mulţi bolnavi nu ajung la spital.Statisticile operatorii surprind numai formele severe. Din aceasta deducem că frecvenţa colicistitei acute în intervenţiile chirurgicale efectuate pe căi biliare oscilează între 5-25%. Survine la orice vîrstă, atît la copii cît şi la bătrîni cu maximum de frecvenţă la virstele mijlocii.

Evoluţia colecistitei acute depinde de intensitatea şi extinderea procesului inflamator. Prognosticul este greu de presupus din cauza complicaţiilor, pe care le enumerăm în ordinea frecvenţei : pancreatită acută (25%), empiem(20%), perforaţie (2-14%), gangrenă (6 %), fistule, abcese, colangită, pileflebită, hemoragie peritoneală prin erodarea arterei cistice. Pancreatita acută care însoţeşte colecistita acută este de regulă o pancreatită edematoasă, cu evoluţie benignă. Perforaţia se face liber în cavitatea peritoneală în 1/3 din cazuri în rest fiind vorba de perforaţii acoperite. Perforaţiile apar de regulă în a 4 a zi de evoluţie, agravînd şi prelungind suferinţa.

Mortalitatea generală în colicistita acută este apreciată la 0,9-9,3%. Ea creşte cu vîrsta şi în condiţiile unor boli sistemice Letalitatea colecistitei acute în diabetul zaharat esta de 22% Printre factorii de risc care agravează prognosticul menţionăm: formaţia tumorală din hipocondrul drept la bărbaţi trecuţi de 50 de ani, icterul la vîrstnici, leucocitoza peste 15000/mmc, gangrena colecistului, perforaţia liberă.

Peste 80% din colecistitele acute sunt complicaţii infecţioase ale litiazei biliare, rareori existand cazuri cînd cercetarea litiazei biliare rămîne pînă la urmă negativă 20%. La rînd cu aceasta terenul biologic deficitar al unei categorii de bolnavi ( vîrsnici,diabetici ,cardiaci, imunodeprimaţi etc.) alături de alţi factori explică varietatea manifestărilor clinice sub care se reprezintă colicistita acută şi care impun chirurgului adoptarea unei soluţii particulare.

Graţie progreselor în chirurgie, anesteziologie şi terapiei intensive riscul intervenţiilor chirurgicale asupra căilor biliare s-a redus esenţial. În acelaşi timp pentru colecistita acută continuă discuţiile privind tactica curativă definitivă

Tactica expectativa practicata pe parcursul a 20-30 ani cu interventii chirurgicale de urgenta amanata sau programata a permis reducerea letalitatii post operatorii pina la 0% cu media spitalizarii populatiei la 14-16zile si s-au epuizat rezervele de ameliorare a rezultatelor tratamentului colecistitei acute. In acelasi timp colecistita acuta fiind determinata preponderent de infectia bacteriana care cere atitudine chirurgicala activa, ce ar prevedea modificarea tacticii chirurgicale spre interventiile chirurgicale de urgenta.

CAPITOLUL I

ASPECTE ANATOMO-FIZIOLOGICE ALE CĂILOR BILIARE EXTRAHEPATICE (CBE)

1.1. Anatomia CBE:

Vezicula biliară şi canalul cistic fac parte din căile biliare extrahepatice şi formează un diverticul al căii biliare principale (CBP) sau al hepatocoledocului constituind calea biliară accesorie.

Vezicula biliară, piriformă, lungă de 8-10 cm, cu diametrul transversal de 3-4 cm, este situată în foseta cistică de pe faţa inferioară a lobului drept hepatic. Este formată din fundus, corp şi colet. Fundusul corespunde incizurii cistice, pe marginea anterioară a ficatului şi se proiectează la nivelul fosetei veziculare; se proiectează pe peretele abdominal la nivelul vârfului coastei a X-a drepte. Corpul vezicular e mai voluminos şi prezintă 2 feţe.

Faţa superioară vine în raport cu faţa inferioară a ficatului, capsula lui Glisson realizând la acest nivel placa veziculară, care se continuă cu placa hilară. De la nivelul fosetei cistice porneşte marea scizură hepatică, în direcţia venei cave inferioare delimitând lobul hepatic drept de cel stâng.

Faţa inferioară a corpului vezicular, acoperită de peritoneu, are raporturi cu partea dreaptă a colonului transvers, cu primele două porţiuni ale duodenului, de care este legată prin ligamentul cistico-duodeno-colic.

Coletul vezicular (bazinetul) formează cu corpul un unghi deschis anterior având aspect de S recurbat în jos. Are lungime de 1-7 mm şi face trecerea între infundibul şi canalul cistic. Este situat în partea cea mai profundă a fosetei cistice şi corespunde hilului ficatului. Are raporturi cu pediculul hepatic drept, şi anume cu artera hepatică dreaptă.

Canalul hepatic drept şi eventualele canale aşa-zise accesorii (lateral drept sau paramedian) pot fi lezate în cursul colecistectomiei datorită acestor rapoarte.

Uneori, peritoneul vezicular poate înveli vezicula în întregime suspendând-o de faţa inferioară a ficatului printr-un mezocist.

Canalul cistic leagă vezicula biliară de CBP marcând limita dintre canalul hepatic comun şi coledoc. Are lungime variabilă de 1-4 cm (în 20% din cazuri este sub 2 cm, iar în 25% peste 5 cm), calibru inegal şi este dirijat oblic în jos şi spre stânga. Formează împreună cu ductul hepatic şi cu faţa inferioară a ficatului triunghiul bilio-cistic al lui Budde sau Calot, în care se găseşte arcada cistică. Are un segment iniţial a cărei mucoasă prezintă o valvulă în spirală (valvula Heister) şi o porţiune distală netedă. Peretele cisticului prezintă sfincterul Lutkens. Inserţia cisticului în CBP este variabilă realizându-se între hil şi ampula lui Vater: în 65% din cazuri se deschide în porţiunea mijlocie a CBP formând un unghi ascuţit; în 20% cazuri cisticul merge alături de CBP, în „ţeavă de puşcă” vărsându-se mai jos în CBP; în 12% din cazuri cisticul are un traiect în spirală, retrocoledocian, vărsându-se pe marginea stângă a CBP.

Preview document

Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 1
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 2
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 3
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 4
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 5
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 6
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 7
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 8
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 9
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 10
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 11
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 12
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 13
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 14
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 15
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 16
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 17
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 18
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 19
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 20
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 21
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 22
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 23
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 24
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 25
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 26
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 27
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 28
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 29
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 30
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 31
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 32
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 33
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 34
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 35
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 36
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 37
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 38
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 39
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 40
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 41
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 42
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 43
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 44
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 45
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 46
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 47
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 48
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 49
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 50
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 51
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 52
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 53
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 54
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 55
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 56
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 57
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 58
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 59
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 60
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 61
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 62
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 63
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 64
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 65
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 66
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 67
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 68
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 69
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 70
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 71
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 72
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 73
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 74
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 75
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 76
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 77
Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase - Pagina 78

Conținut arhivă zip

  • Tratamentul Chirurgical al Colecistitei Acute Calculoase.doc

Alții au mai descărcat și

Îngrijiri specifice asistenței medicale acordate pacienților cu boala Alzheimer

Din punct de vedere structural sistemul nervos poate fi impartit in: -sistem nervos central (SNC) , cuprinzand encefalul si maduva spinarii...

Complicațiile Digestive și Tratamentul Lor la Pacienții cu Insuficiență Renală Cronică

Pentru explicarea fenomenelor digestive au fost enun¬ţate multiple ipoteze. Iniţial, totul a fost pus pe seama retenţiei azotate. Dar, s-a...

Îngrijirea Pacienților cu Insuficiență Renală a Rinichilor Polichistici

I ANATOMIA RINICHIILOR 1. SISTEMUL RENAL Funcţia de excreţie e funcţia de baza a organismului din care se elimină la exterior produşii toxici din...

Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Bolnavului cu Litiaza Biliara

Motto: „Un zâmbet nu costã nimic, dar oferã mult. El îmbogãteste pe cei ce-l primesc, fãrã a-I face mai sãraci pe cei ce-l dãruiesc. El ia numai...

Îngrijirea Pacientilor cu Sinuzită Maxilară Odontogenă

PARTEA TEORETICĂ INTRODUCERE Otorinolaringologia este o specialitate chirurgicală cu multe particularităti. Ea se ocupa de organe cavitare de...

Rolul asistenței în îngrijirea pacientului cu litiază renală

Litiaza renala loveste mult mai frecvent in perioadele de bunastare ale istoriei. Barbatii sunt mai frecvent afectati decat femeile. Dieta are un...

Infarctul Miocardic Acut

Cap.I:Anatomia si fiziologia inimi NOŢIUNI DE ANATOMIE Inima este un organ situat în mediastin, orientat cu vârful la stânga, în jos şi înainte,...

Îngrijiri acordate bolnavilor cu Parkinson

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urmă distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol...

Te-ar putea interesa și

Colecistita Acută

CAPITOLUL I ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA FICATULUI SI A CAILOR BILIARE 1.1Generalităţi privind aparatul digestiv. Aparatul digestiv cuprinde...

Colecistita acută

INTRODUCERE Odată cu evoluția societății moderne, apar la individ boli noi care necesită o abordare medicală diferită. Este demonstrat astăzi că...

Îngrijiri la pacienți cu colecistită

Motivatia In ultimul deceniu Colecistita îşi face simţită prezenţa cu o incidenţă crescută: 7/1, în special in randul femeilor si reprezinta...

Colecistita Acută

Colecistita acuta este o afectiune care se întâlneste la orice varsta, cu maximum de frecventa la vârsta mijlocie. Raportul femei/barbati este de...

Medicină internă

AFECTIUNILE APARATULUI DIGESTIV :definitie, etiologie, simptomatologie, investigatii,principii de tratament AFECTIUNILE ESOFAGIENE - ESOFAGITA...

Litaza biliară

LITIAZA BILIARA" pare bine ales din anumite motive: 1. Un numărul foarte mare de îmbolnăviri, in cadrul populaţiei adulte 10 - 17 % dintre...

Ai nevoie de altceva?