Analiza calității senzoriale a ciocolatei

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 15046
Mărime: 859.79KB (arhivat)
Publicat de: Darius Toader
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lelia Voinea
Proiect realizat in cadrul materiei Marfuri alimentare si securiatea consumatorului ,ASE-EAM

Extras din proiect

INTRODUCERE:

Am ales această temă datorită plăcerii de a citi şi a descoperi lucruri noi şi interesante despre ciocolata si produse din ciocolata ce rezultă din ea.

Desi multi o considera un simbol modern al dulciurilor, ciocolata este de fapt un aliment destul de vechi, datand din 250-290 e.n. si originand din America Centrala. In timpul perioadei clasice, ciocolata nu era mancata ca dulce, ci era consumata ca o bautura amara, ea jucad un rol important in viata religioasa si sociala a acestui popor antic. Prima dovada despre existenta ciocolatei a fost gasita in ramasitele de vase antice din aceasta perioada. Multe artefacte descriu scene in care oamenii petreceau in timp ce savurau ciocolata.

Dezvoltând, modernizând şi introducând noi tehnologii, industria ciocolatei si produselor din ciocolata s-a modernizat uşurând astfel munca muncitorilor.

In timp ce tehnologia poate grabi productia, arborele de cacao este inca cultivat manual, iar producatorii trebuie sa obtina cacao de la fermieri.

În această lucrare am cuprins atat elemente legate de istoria aparitiei ciocolatei cat si informatii legate de ascensiunea ciocolatei. De asemenea, am tratat si informatii legate de piata ciocolatei din Romania, particularizand apoi analiza pe doua marci alese.

:

Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri si prăjituri, servite în diverse „chocolate emporiums”.

În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare. În 1874 Fry & Sons au început să vândă „Ciocolată delicioasă de mâncat”, despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.

Nestlé (The History of Chocolate and Cocoa, p.3) declară că din anul 1800 şi până azi patru factori au transformat ciocolata într-un produs mondial:

• Introducerea pudrei de cacao în 1828;

• Reducerea taxelor;

• Îmbunătăţirea mijloacelor de transport de la plantaţie la fabrică;

• Consumul ciocolatei ca aliment şi îmbunătăţirea metodelor de fabricaţie.

În jurul anului 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial şi o treime din totalul de cacao produsă era consumată de spanioli.

Inventarea „presei de cacao” în 1828 de către C. J. Van Houten, un maestru olandez al ciocolatei, a contribuit la reducerea preţului acesteia, facilitând introducerea ciocolatei în consum. Extrăgând untul de cacao din boabe, olandizarea lui Van Houten era un proces de alcalinizare.

In volumul său din 1923, The Cacao and Chocolate Industry, Arthur W. Knapp punea creşterea în popularitate a pudrei de cacao pe seama următoarelor inovaţii:

• Introducerea de către Van Houten a pudrei de cacao, aşa cum o cunoaştem astăzi;

• Reducerea taxelor şi menţinerea unei valori scăzute a acestora de-a lungul mai multor ani;

• Importantele îmbunătăţiri ale mijloacelor de transport;

• Îmbunătăţirea procesului de fabricaţie a ciocolatei alimentare.

Daniel Peter, din Elveţia, a experimentat timp de opt ani înainte de a inventa, într-un final, mijloacele de producţie a ciocolatei cu lapte, în 1876. El a prezentat creaţia sa unei firme elveţiene care este astăzi cel mai mare producător de ciocolată: Nestlé.

In 1879, Rodolphe Lindt, din Berna, Elveţia, producea ciocolata ce se topea pe limbă. El a inventat procedeul „conching”, un mijloc de a încălzi şi de a rula ciocolata în scopul rafinării acesteia.După ce era supusă acestui procedeu timp de 72 de ore şi după ce i se adăuga untul de cacao, rezulta „fondantul” original.

În 1849, fraţii Cadbury prezentau ciocolata comestibilă la expoziţia deschisă la Bingley Hall în Birmingham, Anglia.

Cofetarul elveţian Jules Sechaud din Montreaux a introdus în 1913 un procedeu de fabricare a ciocolatei umplute.

La 1 octombrie 1925 s-a deschis bursa de cacao „New York Cocoa Exchange”( la World Trade Center). Astfel vânzătorii şi cumpărătorii se puteau întâlni pentru tranzacţii.

Brazilia şi Côte d’Ivoire erau principalii producători de boabe de cacao, reprezentând aproape jumătate din volumul mondial de cacao. În timp ce Statele Unite erau cei mai mari importatori de cacao şi lideri ai producţiei de ciocolată, dar Elveţia rămâne în frunte în ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor.

În 1980, un act de spionaj în lumea ciocolatei a surprins presa mondială: un lucrător al unei companii elveţiene Suchard-Tobler a încercat, fără succes, să vândă reţetele de ciocolată în Rusia, China, Arabia Saudită şi în alte ţări.

În anii ’90 ciocolata şi-a dovedit popularitatea ca produs dar şi succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao aproximează 600 000 de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creştere. În Statele Unite, fabricarea ciocolatei reprezintă o industrie de mai multe miliarde de dolari.

„Am văzut cum ciocolata a progresat, pornind de la o băutură primitivă şi fel de mâncare al vechilor triburi latino-americane, ce ţinea de obiceiurile religioase, de comerţul şi de viaţa socială a acestora, până la băutura unei elite a societăţii europene, gradual îmbunătăţită pentru a deveni o băutură incomparabilă şi, mai târziu, superb comestibilă. Am urmărit de asemenea transformarea sa complexă, începând de la boabele fructului unui arbore exotic şi ajungând la o mare varietate de produse de cacao şi ciocolată. Dincolo de aspectele istorice, agricole, comerciale şi culinare ale ciocolatei stau efectele asupra sănătăţii şi frumuseţii noastre, inspirând literatura şi artele”( Norman Kolpas (1978, p.106)).

:

Topiltzin, regele toltecilor, ce, odată ajuns la tron, şi-a luat numele de Quetzalcoall (zeul creaţiei, al cunoaşterii şi culturii), a adus cu el boabele arborelui de cacao, provenite din tărâmurile sacre ale primilor fii ai soarelui şi a introdus acest arbore în grădinile paradiziace din împrejurimile oraşului Tula din Mexic. Astfel a început cultura „arborelui cu cabose”, purtător ale boabelor numite cacao(în limba maya). Considerat Copacul Binelui şi al Răului, s-a crezut că acesta inspiră la cunoaşterea umană fiind asociat cu ritualurile care celebrau naşterea, pubertatea, logodna şi căsătoria. Arborele de cacao era mediatorul între cer şi pământ, între natură şi om. Rareori un produs a avut o asemenea încărcătură imaginară.

Istoria adevărată a ciocolatei nu poate fi apreciată decât cu începere din secolul al XIV-lea, epoca constituirii Imperiului aztec în jurul capitalei sale actuale, Mexic.

:

Când Cristofor Columb a sosit în insula Guanaja în 1502, a găsit aici băutura de cacao amară şi „bună doar pentru porci”. Sosirea conchistadorilor spanioli la 21 aprilie 1519, în frunte cu conducătorul lor Hernán Cortés ne permite să ajungem la sursele utilizării pudrei de cacao: regele aztec credea că are de-a face cu zeul Moctezuma, a cărui întoarcere era prevestită de legende chiar pentru această zi şi, puţin neîncrezător, i-a întâmpinat pe conchistadori oferindu-le să bea dintr-o cupă de aur o băutură amară „Xocoatl” cu virtuţi revigorante. Hernán Cortés, sedus, a impus această băutură armatei sale, constatând că „o ceaşcă din această preţioasă băutură ajunge oamenilor pentru un marş o zi întreagă, fără a mai fi nevoie de alte alimente”.

Primii cronicari columbieni povestesc că băutura consta într-un lichid în care se amestecau boabe de cacao strivite, pudră de roşcove, vanilie, cuişoare întregi, alune, migdale, fistic, apă de flori de portocal şi de trandafiri, pudră de piper, ardei iute, scorţişoară şi piure de porumb (numit de ei atolla). Totul se lega prin turnarea succesivă a băuturii dintr-un recipient în altul, apoi prin amestecarea repetată, ce producea multă spumă. Ulterior se adăuga miere, mosc şi ambră, pentru a suprima amăreala amestecului.

Preview document

Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 1
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 2
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 3
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 4
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 5
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 6
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 7
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 8
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 9
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 10
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 11
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 12
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 13
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 14
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 15
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 16
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 17
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 18
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 19
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 20
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 21
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 22
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 23
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 24
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 25
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 26
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 27
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 28
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 29
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 30
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 31
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 32
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 33
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 34
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 35
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 36
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 37
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 38
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 39
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 40
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 41
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 42
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 43
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 44
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 45
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 46
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 47
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 48
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 49
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 50
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 51
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 52
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 53
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 54
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 55
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 56
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 57
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 58
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 59
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Analiza Calitatii Senzoriale a Ciocolatei.doc

Alții au mai descărcat și

Estimarea calității conservelor din carne prin intermediul metodelor calimetriei

INTRODUCERE Pe măsura creşterii şi diversificării cererii de produse şi dezvoltării producţiei industriale, noţiunea de calitate a produselor a...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Conserve

Cutiile de conserva au fost inventate de Londoner Peter Durand in anu 1810. Cu doar un an inainte francezul Nicolas Appert inventase un sistem de...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea Calității Croissantelor cu Ciocolată

Introducere Cornurile cu ciocolată sunt produse de panificaţie care fac parte din grupa produselor simple de franzelărie. Din această grupă mai...

Analiza senzorială a bomboanelor de ciocolată

1. Istoria bomboanelor Termenul “bomboană” înglobează actualmente numeroase caracteristici: grad de duritate - tare, elastică sau moale, textura...

Analiza Calității Senzoriale a Produsului Bomboane de Ciocolată

1. Introducere Ideea gustului de dulce a fost descoperit pentru prima dată de oamenii cavernelor care mâncau miere. De-a lungul timpului,...

Evaluarea Calității Senzoriale a Produsului Ciocolată

Cap. I INTRODUCERE Obiectivul principal al acestei lucrări este efectuarea analizei senzoriale a ciocolatei. În vederea atingerii obectivului...

Proiect mărfuri - ciocolată

Introducere Scurt istoric al ciocolatei: Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în...

Analiza calității senzoriale a pâinii

Introducere Produsul ales pentru analiza senzorială este pâinea, deoarece aceasta este un aliment indispensabil de pe mesele noastre. Pâinea face...

Evaluarea caracteristicilor senzoriale ale ciocolatei

Capitolul 1. Prezentare generala Ciocolata este un produs zaharos, susceptibil de a se topi în gură, fără a se putea decela prezenţa particulelor...

Analiza calității senzoriale a ciocolatei Kandia Milka

1. Introducere Obiectivul principal al acestei lucrări este efectuarea analizei senzoriale a ciocolatei. În vederea atingerii obectivului propus,...

Ai nevoie de altceva?