Analiza Merceologica a unui Produs

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 3 fișiere: doc, ppt
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 2800
Mărime: 165.79KB (arhivat)
Publicat de: Cristofor Bunea
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Activitatea umană are la bază utilizarea unor produse şi servicii variate care ajută pe om să-şi satisfacă o largă paletă de nevoi . A detine un telefon mobil reprezinta o necesitate individuală, dar poate fi şi de grup.

Produsul este un bun material, rezultat al activităţii umane destinat să satisfacă o trebuinţă.

Printre toate produsele existente pe piaţă se numără şi telefonul mobil Nokia 5000. Cu ajutorul lui putem comunica, transmite, emite imagini, sunete si alte informatii de orice natura. Baza fizică a tuturor transmisiilor efectuate o constituie undele electromagnetice.

Orice produs care prin proprietăţile sale satisface necesităţile altor personae decât ale producătorilor şi face astfel necesară vânzarea-cumpărarea prin intermediul pieţei, se numeşte marfă.

Pentru a defini telefonul Nokia 5000 ca obiect al schimbului, acesta trebuie abordat din mai multe puncte de vedere, conturându-se anumite concepţii.

Concepţia valorică: dată de costurile necesare pentru producerea acestui telefon.

Pretul acestuia ajungand undeva in jurul la 350 RON.

Acesta trebuie să demonstreze că are atât valoare cât şi utilitate ( valoare de întrebuinţare), aceasta constând în raportul calitate-preţ.

Valoarea de întrebuinţare are un conţinut tehnic, economic si socio-uman.

Conţinutul tehnic al acestui telefon mobil se referă la părţile componente de hardware şi software, la forma dreptunghiulara a acestuia, la culorile pe care le poate avea, acestea reprezentând componentele materiale.

Conţinutul economic referitor la legătura dintre valoarea de întrebuinţare şi valoare: pretul reflectand calitatile telefonului si functiile pe care acesta le indeplineste.

Conţinutul socio-uman: care se referă la influenţa telefonului mobil asupra stării de sănătate a populaţiei, fiecare dintre noi ştiind de efectele adverse pe care le poate avea folosirea îndelungată a telefonului mobil asupra sănătăţii noastre.

O altă componentă importantă este cea referitoare la nume, la marca telefonului, preţul fiind influenţat de aceasta, telefoanele Nokia avand o larga raspandire si fiind cunoscute ca fiind printre cele mai bune, cu o calitate superioara si mult mai rezistente in timp decat alte telefoane, care apartin altor marci.

Succesul vânzării acestui telefon mobil ţine şi de informaţiile transmise de către producător sau comerciant consumatorului potenţial prin efectuarea acţiunilor de reclamă şi publicitate sau de imaginea pe care o are consumatorul asupra acelui telefon ( reprezentări mentale de natură cognitivă, afectivă, socială, personală ).

Nokia 5000 are o sumă de funcţii pe care le îndeplineşte pentru satisfacerea nevoilor. Functiile acestui telefon ar fi :

- pastrarea legaturii cu ceilalti nu numai in urma unui apel efectuat ci si prin intermediul SMS-ului, MMS-ului, e-mail, sau mesaje audio Nokia Xpress

- realizarea de imagini si materiale video cu camera de 1,3 megapixeli pe care le puteti admira pe afisajul QVGA.

- puteti asculta muzica la radio sau la music player

- puteti inregistra melodiile si emisiunile preferate de la Radio FM

- puteti impartasi imagini, materiale video si tonuri de apel prin Bluetooth, Internet, prin intermediul conectivitatii GPRS

Prin aceste funcţii pe care le are, telefonul are o anumită valoare de întrebuinţare pentru consumator.

Există, de asemenea, concepţii privind statutul schimbător al telefonului mobil, prin simplul fapt că nu mai e modern sau la fel de performant, innoindu-se de fiecare dată la o perioadă de timp, telefonul căpătând astfel statutul de nou sau de vechi pe piaţă.

Merceologia separă componentele valorii de întrebuinţare, afirmă sau neagă calitatea, dezvăluie valoarea de întrebuinţare a produsului. Pentru aceasta merceologia foloseşte metode de cercetare şi de analiză clasice , dar şi proprii. Acestea se împart în metode organoleptice şi experimentale. Cele organoleptice se bazează pe utilizarea simţurilor şi permit identificarea produsului din punct de vedere al aspectului său, care poate fi plăcut sau mai puţin plăcut.

Metodele experimentale se bazează pe observaţie, raţionament, analiză, sinteză.

La telefonul mobil metodele de analiză a produsului se bazează pe observaţie, analiză, pe exploatarea produsului.

Există mai multe tipuri de analiză pentru fiecare produs:

a ) analiza structurală : prin care se studiază structura telefonului.Structura de bază e cam aceeaşi la orice telefon: un telefon mobil digital cu componentele sale interne şi un card SIM care face posibilă comunicarea şi transmiterea de date.

b ) analiza comparativă : prin intermediul căreia este comparată calitatea telefonului, ierarhizându-se valoarile de întrebuinţare ale acestuia. Pentru acest lucru trebuiesc stabilite mai întâi criteriile de comparaţie, care trebuiesc acceptate de către comerţ şi de către utilizatori.

c ) analiza funcţională : care permite determinarea caracteristicilor tehnico-funcţionale ale telefonului.

d ) analiza tehnică a valorii : având ca obiectiv stabilirea unor corelaţii raţionale între elementele valorii de întrebuinţare şi calitate, raportate la gradul de satisfacere a necesităţilor şi la costul valorii de întrebuinţare.

e ) analiza morfologică : se bazează pe analiza tehnică a valorii.

f ) analiza sistemică : se referă la raportul telefon-necesitate-cost-eficienţă economică.

Telefoanele mobile sunt achiziţionate de obicei pentru caracteristicile tehnico-funcţionale, pentru performanţa acestuia şi implicit designul său.

Nokia 5000 este un telefon cu o serie de caracteristici ce il fac util beneficiarului, toate aceste caracteristici fiind inglobate in pretul telefonului.

Nokia 5000 nu este un telefon foarte performant sau cu niste calitati deosebite, insa este usor de utilizat si poate satisface majoritatea nevoilor consumatorilor de zi cu zi.

Ca marfă, telefonul trebuie să aibă anumite proprietăţi cum ar fi cele tehnico-funcţionale ( să funcţioneze corespunzător ), proprietăţi de durabilitate ( să dureze pe o perioadă cât mai lungă de timp ), proprietăţi estetice ( contează foarte mult designul în alegerea unui telefon mobil ), proprietăţi ergonomice şi sociale ( referitoare la comodiatatea în folosire, uşurinţă în transportare- pentru aceasta au apărut diverse modele de telefoane de mărimi mici şi cu un meniu care poate fii folosit cu uşurinţă de către orice persoană ), proprietăţi economice ( referitoare la consumul de energie- acesta dispunând de o baterie care se încarcă cu ajutorul accesoriului telefonului şi anume încărcătorul ).

Nokia 5000 beneficiaza de toate acestea, fiind un telefon usor de folosit, durabil, placut din punct de vedere al designului si al culorilor, usor de transportat, cu o baterie buna din punct de vedere calitativ, telefoanele Nokia fiind cunoscute ca fiind cele mai bune in privinta bateriei.

Greutatea acestui telefon este de 74 g ( cu acumulator ), avand un volum de 54 cc, o lungime de 46 mm si o latime de 46mm.

Proprietăţile mecanice se referă la rezistenţa telefonului.

Proprietăţile optice ale telefonului se referă la culoarea acestuia( din acest punct de vedere întâlnim telefoane Nokia 5000 în diverse culori,de la combinatii de negru cu alb, la alb cu verde sau gri etc, fiecare alegând culoarea preferinţelor sale), la luciul acestuia.

Preview document

Analiza Merceologica a unui Produs - Pagina 1
Analiza Merceologica a unui Produs - Pagina 2
Analiza Merceologica a unui Produs - Pagina 3
Analiza Merceologica a unui Produs - Pagina 4
Analiza Merceologica a unui Produs - Pagina 5
Analiza Merceologica a unui Produs - Pagina 6
Analiza Merceologica a unui Produs - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Analiza merceologica a.ppt
  • Analiza telefonului mobil ca produs.doc
  • proiect telefonul mobil.ppt

Alții au mai descărcat și

Caracterizarea Merceologică a Salamului de Sibiu

INTRODUCERE Salamul de Sibiu, legendă şi realitate Legenda spune că părintele salamului de Sibiu este un italian, Filippo Dozzi, care a deschis...

Analiza Valorii unui Produs - Frigider cu Tv

TEMA PROIECTULUI Realizarea unui studiu de Analiza Valorii pentru un produs nou sau inbunatatit pe piata in ipoteza obtinerii unei utilizari mai...

Analiza Merceologica a Produselor Chimice - Detergentul de Rufe

1. Scurt istoric al detergentului la nivel mondial şi naţional În societatea primitivă , chiar şi în zilele de azi , hainele erau curăţate cu...

Caracterizarea Merceologică a Apei Minerale

INTRODUCERE Anticii considerau apa ca origine a tuturor lucrurilor, fruct al dragostei dintre pamânt si cer. Concepţiile au evoluat, dar nimeni nu...

Analiza merceologică a plăcii de îndreptat părul - Remington

Despre brandul REMINGTON În 1816, Eliphalet Remington a înfiinţat compania Remington în Ilion, New York, fiind cea mai veche companie din Statele...

Analiza Merceologica Nokia 5800

Scurt istoric NOKIA Primul secol de existenţă Nokia: 1865 -1967 Istoria Nokia începe cu fabrica de hârtie a lui Fredrik Idestam, de pe malurile...

Analiza Merceologica a Ciocolatei Heidi

I. Istoricul MĂRCII HEIDI Heidi Chocolat a fost înfiinţată în anul 1994 şi a aparţinut integral familiei elveţiene Läderach, deţinătoare a...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind calitatea mărfurilor domotice-electrocasnice de pe piață

CAPITOLUL I OBIECTUL DE STUDIU ŞI EVOLUŢIA ŞTIINŢEI MĂRFURILOR 1.1 Semnificaţie şi denumiri ale ştiinţei mărfurilor Ştiinţa mărfurilor se...

Analiza Merceologică pe Baza Suportului de Curs a Aparatului de Fotografiat Nikon D3000

Istoric Compania a fost înființată în anul 1917 prin fuzionarea a trei producători de soluții optice din Japonia, luând numele de Nippon Kogaku...

Analiza Merceologica a Produsului Notebook HP Pavilion DV5 1111en

I. Introducere Notebook`ul HP Dv5 – 1111en este un portabil ce incorporeaza performanta, calitatea si stilul intr`un singur produs. Dv5 – 1111en...

Recenzie fundamentele științei mărfurilor

Disciplina Fundamentele Ştiinţei Mărfurilor este una dintre disciplinele fundamentale ale învaţământului economic care se ocupă cu studierea...

Merceologia - Obiect, Metode, Scurt Istoric

1. OBIECTUL MERCEOLOGIEI Termenul de “merceologie” provine de la merx = marfa (în limba latină) şi logos = ştiinţă (în limba greacă) având ca...

Merceologia alimentară

Tema 1.Rolul si importanta Merceologiei marfurilor alimentare. 1)Semnificatia si obiectul de cercetare a merceologiei marfurilor alimantare....

Fundamentele Tehnologiei și Merceologiei

1. FUNDAMENTELE TEHNOLOGIEI SI MERCEOLOGIEI Tehnologia reprezinta ansamblul de procese, metode, procedee, reguli si conditii tehnice aplicate in...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Ai nevoie de altceva?