Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 4778
Mărime: 124.30KB (arhivat)
Publicat de: Sava Ilie
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERŢ

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. 1. Prezentarea generală a produsului 5
  3. 1.1 Scurta istorie 5
  4. 1.2 Carcateristici de calitate ale cuptorului cu microunde 6
  5. 1.3 Beneficiile si riscurile ale cuptorului cu microunde 7
  6. a. Beneficiile 7
  7. b. Riscurile 7
  8. 2. Criterii de evaluare a valorii estetice a produsului 7
  9. 3. Descrierea elementelor estetice a cuptoarelor cu microunde 10
  10. 3.1 WHIRPOOL 10
  11. 3.2 LG 12
  12. 3.3 CANDY 13
  13. 3.4 PANASONIC 13
  14. 4. Evaluarea caracteristicilor estetice pe baza schemei de punctaj.18
  15. 5. Solutii de imbunatatire a nivelului esteticii produselor analizate.21
  16. Concluzii
  17. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Am ales sa analizam valoarea estetica a cuptorului cu microunde deoarece este un produs des utilizat de catre toate categoriile de personae care ne ajuta sa ne usuram munca si sa pastram gustul proaspat mancarurilor, chiar daca sunt reincalzite.

Lucrarea este structurata pe 5 capitole: primele doua capitole prezinta caracteristicile produsului si criteriile de evaluare ale acestuia. In capitolul 3 si 4 sunt prezentate marcile Whirpool, LG, Panasonic şi Candy impreuna cu evaluarea caracteristicilor prin intermediul schemelor de punctaj. Ultimul capitol contine solutii de imbunatatire sau inovatie la nivelul esteticii fiecarei marci analizate.

1. Prezentarea generală a produsului

1.1 Scurta istorie

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, doi britanici au inventat magnetronul, un tub capabil sa produca microunde, care ulterior a fost utilizat la sistemul de detectare prin radar a avioanelor naziste.

Un alt britanic, numitul inventator Dl Percy, a descoperit ca undele generate de radar au topit o bucata de ciocolata pe care o avea in buzunar (asta ca sa lamurim odata pentru totdeauna importanta ciocolatei in evolutia omenirii). Cand a incercat apoi sa vada ce se intampla cu un ou, a descoperit ca microundele generau o crestere extrem de rapida a temperaturii in interiorul acestuia. A urmat si o ultima incercare cu popcorn-ul, iar restul este deja istorie.

Percy era angajatul companiei Raytheon, producator de aparatura militara, care s-a gasit in situatia privilegiata de a lansa in 1954 primul cuptor cu microunde comercial, denumit Radarange. Numele a fost rezultatul unui concurs de creatie intre angajatii companiei, iar istoria si-a spus cuvantul in privinta lipsei lor de inspiratie, asa ca nu mai este nevoie de alte comentarii suplimentare. La inceput, vanzarile nu au fost impresionante, fapt deloc de condamnat daca precizam si greutatea unui astfel de dispozitiv: aproximativ 340 de kilograme si un volum apropiat de cel al unui frigider. Un frigider mare. La fel de mare ca si pretul - intre doua si trei mii de dolari.

Initial utilizat de restaurante si de liniile aeriene, cuptorul cu microunde a patruns si in casele noastre in 1967, cand deja ajunsese la pretul mult mai rezonabil de 500 de dolari. Foarte repede au aparut si reclamatiile: carnea nu se rumenea, cartofii prajiti erau moi si albi ca laptele, iar faptul ca bucatarul presedintelui companiei Raytheon a demisionat pe motiv ca acesta il obliga sa gateasca la microunde nu a ajutat deloc.

In anii `80 vanzarile la cuptoarele cu microunde au explodat, iar banii investiti in cercetare de catre companiile producatoare de asemenea. Japonezii, ca de obicei, erau cu mult inaintea noastra, a europenilor. Inainte de 1976, 17% din gospodariile japoneze dispuneau deja de un cuptor cu microunde, dar asta este o cu totul alta poveste.

Treptat, cuptorul cu microunde a fost rafinat si dezvoltat astfel incat in anul 1997 Whirlpool a fost prima companie care a introdus functia Crisp, de rumenire. Astazi poti gati la cuptorul cu microunde prajituri, produse de patiserie, spaghete, peste si cozonac, in principiu cam tot ce-ti pot dicta poftele permanente sau periodice, si asta in numai cateva minute. Cuptorul cu microunde Jet Chef lansat de compania Whirlpool a demonstrat ca savoarea si perfectiunea retetelor gatite la cuptoarele traditionale pot fi atinse cu ajutorul microundelor intr-un timp de gatire mult mai scurt.

1.2 Caracteristici de calitate ale cuptorului cu microunde

Uşor de folosit, rapid în prepararea sau încălzirea alimentelor şi tot mai ieftin: nu este de mirare că, în ultimii ani, cuptorul cu microunde a devenit o prezenţă obişnuită în bucătăriile românilor. Puţini sunt însă cei care înţeleg modul de funcţionare al acestui dispozitiv şi, implicit, riscurile pe care ni le asumăm folosind un banal cuptor cu microunde.

Cuptorul cu microunde mă¬reş¬te rapid temperatura apei, grăsimilor şi altor câteva substanţe conţinute în mâncare, printr-un proces numit încălzire dielectrică. Moleculele de apă sunt dipoli electrici, iar câmpul electric alternativ generat de microunde le face să se rotească extrem de rapid. Această mişcare creează căldură, întrucât moleculele de apă care se rotesc lovesc alte molecule aflate în ve¬ci¬nătate. Evident, cuptorul va încălzi mult mai rapid un kilogram de apă decât un kilogram de carne. Problema este că o încălzire generată de la nivel molecular afectează lichidele şi alimentele.

Lichidele încălzite în recipienţi cu pereţi netezi, cum ar fi cănile de porţelan, se pot supraîncălzi. Fenomenul este deosebit de periculos pentru utilizator: lichidul ajunge la temperaturi practic egale cu cea de fierbere, fără să fiarbă! Fenomenul de fierbere se poate declanşa fulgerător în momentul în care lichidul este mişcat, de pildă când cana este scoasă din cuptor, sau când se adaugă o linguriţă de zahăr, şi poate produce o „miniexplozie” de lichid şi vapori destul de spectaculoasă.

Preview document

Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 1
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 2
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 3
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 4
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 5
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 6
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 7
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 8
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 9
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 10
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 11
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 12
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 13
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 14
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 15
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 16
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 17
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 18
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 19
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 20
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 21
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 22
Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde.docx

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Ai nevoie de altceva?