Biotehnologia Berii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 10956
Mărime: 84.88KB (arhivat)
Publicat de: Simion Zaharia
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Balan Adrian
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala

Cuprins

  1. Cap 1 Scurt istoric
  2. 1.1 Tehnologia berii
  3. 1.1.1 Fabricarea maltului din orz
  4. 1.1.2 Fabricarea berii
  5. Cap 2 Materii prime folosite la fabricarea berii
  6. 2.1 Orzul
  7. 2.1.1 Soiuri de orz
  8. 2.1.2 Compozitia chimica a orzului
  9. 2.1.3 Aprecierea orzului destinat fabricarii berii
  10. 2.2 Apa
  11. 2.3 Hameiul
  12. 2.4 Inlocuitorii de malt
  13. 2.4.1 Porumbul
  14. 2.4.2 Orezul
  15. 2.4.3 Orzul nemaltificat
  16. Cap 3 Obtinerea mustului de bere
  17. 3.1 Maltul
  18. 3.2 Macinarea maltului
  19. 3.2.1 Practica macinarii maltului
  20. 3.2.1.1 Macinarea pe cale uscata
  21. 3.2.1.2 Macinarea pe cale umeda
  22. 3.2.2 Macinarea cerealelor nemaltificate
  23. 3.3 Plamadirea si zaharificarea plamezii (brasaj)
  24. 3.4 Filtrarea plamezii
  25. 3.5 Fierberea mustului de bere
  26. 3.6 Separarea borhotului de hamei
  27. 3.7 Racirea si limpezirea mustului
  28. Cap 4 Tehnologia fermentarii mustului de bere
  29. 4.1 Drojdia de bere
  30. 4.2 Fermentarea primara
  31. 4.3 Fermentarea secundara
  32. 4.4 Filtrarea berii
  33. Cap 5 Imbutelierea berii
  34. 5.1 Tipuri de butelii
  35. Cap 6 Tipuri de bere
  36. Cap 7 Specificatii de produs
  37. Cap 8 Identificarea pericolelor potentiale
  38. Bibliografia

Extras din proiect

Cap. 1 Scurt istoric

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei.

Unii cercetatori studiind un numar mare de texte antice, cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important in fabricarea berii.

Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme.

In zilele noastre pentru usurarea procesului semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Maltul se fierbe, se strecoara si se adauga drojdie. Potrivit retetei traditionale, pentru obtinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, aluatul se pune la copt pana cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii.

Berea este o bautura alimentara slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentatia intrerupta a unui must de malt, hamei si apa. Berea contine componentele nutritive ale maltului si, in plus produsi noi rezultati din fermentatia alcoolica adica acizi organici: acetic, malic, lactic; aldehide; alcool superior; vitamine hidrosolubile provenite din drojdie: B1, B2, B6, B12, PP, H; factori de crestere: biotina, inozitol, acid pentatenic.

1.1 Tehnologia berii

Berea poate fi definite ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei

Din aceasta definitie rezulta si principalele materii prime folosite la fabricarea berii: maltul, cereale nemaltificate, hameiul si apa.

Fabricarea berii din aceste materii prime are loc in trei etape mari si anume:

o Fabricarea maltului din orz ( maltificarea);

o Obtinerea maltului de bere (fierberea);

o Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv conditionarea berii rezultate.

1.2 Fabricarea berii

Obtinerea berii din materiile prime prezentate mai sus , in cele doua etape principale – obtinerea mustului de bere si fermentarea acestuia.

Dupa cantarire maltul si cerealele nemaltificate sunt macinate in mori speciale pentru a da posibilitatea enzimelor sa actioneze in timpul operatiei de plamadire si zaharificare. Cu ajutorul apei si sub actiunea enzimelor din malt se realizeaza la plamadire si zaharificare transformarea substantelor macromoleculare insolubile din malt in produse solubile cum asa moleculara mica si medie care vor alcatui extractul mustului de bere.

Dupa zaharificare plada este filtrata in scopul separarii mustului de partile insolubile care vor forma borhotul de malt. Astfel primul must mai concentrat rezultat, cat si apele folosite pentru spalare si epuizarea borhotului in extract sunt supuse apoi fierberii cu hamei.

Fierberea mustului cu hamei are ca scop principale solubilizarea substantelor amare si de aroma ale hameiului, coagularea proteinelor, inactivarea enzimelor si sterilizarea mustului. Dupa terminarea fierberii se face separarea conurilor de hamei iar mustul fierbinte este trecut in instalatiile de tratare in vederea fermentarii.

Tratarea mustului cuprinde indepartarea precipitatului care se formeaza la fierberea mustului, denumit trub de cald, racirea mustului pana la temperatura de insamantare cu drojdii de 6-7°C cat si separarea precipitatului care se formeaza in timpul racirii mustului, asa numit « trub la rece ».

Mustul de bere obtinut cu extractul primitiv corespunzator sortimentului de bere fabricat, este apoi trecut la fermentare primara si insamantat cu drojdie de bere sub forma unei culturi pure, obtinuta prin multiplicarea in faza de laborator si in statia de culturi pure. In timpul fermentatiei primare, care dureaza 8-10 zile, are loc transformarea zaharului fermentescibil in alcol etilic, bioxid de carbon si alte produse secundare de fermentatie, rezultand la sfarsit asa numita bere tanara.

In cursul operatiei urmatoare de fermentare secundara are loc saturarea berii cu dioxid de carbon, limpezirea si finisarea gustului berii.

O parte din drojdia rezultata de la fermentatie primara este tratata si refolosita pentru o noua fermentare, iar drojdia excedentara de la fermentatia primara si secundara este supusa uscarii si comercializarii cu drojdie uscata.

Dupa terminarea fermentatiei secundare, a carei durata depinde de sortimentul de bere respectiv, berea este trecuta la filtrare pentru indepartarea drojdiei si a altor substante care formeaza tulbureala acesteia. Berea filtrata este trecuta in tancuri speciale de bere filtrata care alimenteaza masinile de imbuteliat sau aparatul de tragere a berii in butoi. Ambalajele folosite – sticlele si butoaiele – sunt supuse in prealabil unor operatii de conditionare pentru a nu transmite un gust strain si a nu periclita stabilitatea berii. Unele sortimente de bere sunt pasteurizate la sticla, inainte de etichetare pentru prelungirea conservabilitatii. Astfel incat sticlele puse in navete cat si butoaiele pline cu bere sunt depozitate in spatii speciale racite pana la expeditie.

Preview document

Biotehnologia Berii - Pagina 1
Biotehnologia Berii - Pagina 2
Biotehnologia Berii - Pagina 3
Biotehnologia Berii - Pagina 4
Biotehnologia Berii - Pagina 5
Biotehnologia Berii - Pagina 6
Biotehnologia Berii - Pagina 7
Biotehnologia Berii - Pagina 8
Biotehnologia Berii - Pagina 9
Biotehnologia Berii - Pagina 10
Biotehnologia Berii - Pagina 11
Biotehnologia Berii - Pagina 12
Biotehnologia Berii - Pagina 13
Biotehnologia Berii - Pagina 14
Biotehnologia Berii - Pagina 15
Biotehnologia Berii - Pagina 16
Biotehnologia Berii - Pagina 17
Biotehnologia Berii - Pagina 18
Biotehnologia Berii - Pagina 19
Biotehnologia Berii - Pagina 20
Biotehnologia Berii - Pagina 21
Biotehnologia Berii - Pagina 22
Biotehnologia Berii - Pagina 23
Biotehnologia Berii - Pagina 24
Biotehnologia Berii - Pagina 25
Biotehnologia Berii - Pagina 26
Biotehnologia Berii - Pagina 27
Biotehnologia Berii - Pagina 28
Biotehnologia Berii - Pagina 29
Biotehnologia Berii - Pagina 30
Biotehnologia Berii - Pagina 31
Biotehnologia Berii - Pagina 32
Biotehnologia Berii - Pagina 33
Biotehnologia Berii - Pagina 34
Biotehnologia Berii - Pagina 35
Biotehnologia Berii - Pagina 36
Biotehnologia Berii - Pagina 37
Biotehnologia Berii - Pagina 38
Biotehnologia Berii - Pagina 39
Biotehnologia Berii - Pagina 40
Biotehnologia Berii - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Biotehnologia Berii.docx

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia obținerii berii din malț

Berea este o băutură alcoolică nedistilată, obţinută în urma fermentaţiei acoolice folosind ca materii prime apa, hamei, drojdii (din familia...

Stagiul actual al cercetării în industria obținerii berii cu drojdii imobilizate

REZUMAT Metodele de imobilizare a microorganismelor au castigat atentia in ultimi anii si au fost cu succes aplicate in producerea de: alcool...

Biotehnologia Berii

Scurt istoric Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricarii acestei...

Metode Biotehnologice de Reciclare a Produselor Reziduale din Industria Berii

1.1.MATERII PRIME UTILIZATE PENTRU FABRICAREA BERII: Berea este o bautura alcoolica nedistilata obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a...

Microorganismele Utilizate în Biotehnologii

1.Introducere BIOTEHNOLOGIA – un sistem integrativ şi multidisciplinar care integrează biochimia, biologia moleculară, microbiologia (cea...

Biotehnologia Berii

1.1 Biotehnologia berii Berea poate fi definite ca - bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui...

Brasajul

Tema proiectului: Să se întocmească bilanţul de materiale şi bilanţul caloric pentru operaţia de plămădire-zaharificare dintr-o secţie de brasaj a...

Metode Biotehnologice de Degradare a Apelor Uzate din Industria Berii

1. INTRODUCERE Fabricile de bere reprezinta una din cele mai poluante industrii, generand intre 8-15 litri de efluenti (ape de spalare) pentru...

Ai nevoie de altceva?