Evaluarea calitatii cerealelor pentru micul dejun

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Evaluarea calitatii cerealelor pentru micul dejun.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Merceologie

Cuprins

Introducere.
Capitolul 1. Caracterizarea generala a cerealelor pentru micul dejun.
1.1 Prezentarea cerealelor pentru micul dejun.
1.2 Materii prime si process tehnologic.
1.3 Caracteristici de calitate .
1.4 Ambalarea cerealelor pentru micul dejun.
1.5 Conditii de transport si depozitare.
1.6 Garantarea calitatii.
1.7 Etichetarea produsului.
Capitolul 2. Analiza pietei cerealelor pentru micul dejun.
2.1 Sortimentul existent pe piata.
2.2 Date privind productia si consumul cerealelor in Romania si Uniunea Europeana
2.3 Principalii producatori.
Capitolul 3. Analiza senzoriala a cerealelor pentru micul dejun.
3.1 Prezentarea celor trei marci alese.
3.2 Schema de punctaj.
3.3 Fisa individuala de analiza senzoriala.
3.4 Fisa centralizatoare de analiza senzoriala.
Concluzii.
Bibliografie.

Extras din document

Introducere

Alegerea temei “Evaluarea calitatii produsului cereale pentru micul dejun”este data de importanta pe care consumul de cereale incepe sa o aiba in obiceiurile de consum ale romanilor. Cerealele au devenit unul din principalele subiecte din lumea sănătăţii şi nutriţiei de astăzi.

Piata cerealelor destinate micului dejun reprezinta un segment de consum cu o pozitie bine delimitata in piata, pentru care magazinele aloca tot mai mult spatiu la raft. Retailerii au intuit astfel potentialul de crestere al categoriei care vine din decalajul important dintre consumul local si cel european, multe nise din categorie fiind inca slab exploatate in Romania.

Atunci când oamenii primitivi au început să introducă cereale în regimul lor alimentar, ei consumau boabele întregi sau măcinate, fără să se piardă nimic din compoziția plantei. Astăzi, cerealele sunt procesate și din păcate ajungem să consumăm numai anumite părți din plantă, nu neapărat cele mai hrănitoare. Faina albă de grâu și orezul decorticat nu reprezintă cea mai bună opțiune pentru un regim alimentar sănătos. Prin tehnicile moderne de preparare s-a început să se adauge fier, vitamine, calciu.

Capitolul 1. Caracterizarea generala a cerealelor

1.1 Prezentarea cerealelor pentru micul dejun

Istoria lor a început în Statele Unite, în 1890. Cerealele pentru micul dejun au apărut în America, în 1890. John Harvey Kellogg, un tânăr medic american, a căutat împreună cu fratele său, Will Keith, să amelioreze alimentaţia pacienţilor din clinica lor, sanatoriul din Battle Creek (Michigan, SUA). Ei au avut ideea de a concasa grăunţele de ovăz şi de a prepara apoi făina la vapori.

Ulterior, le-au introdus în cuptor şi au obţinut astfel "fulgi de ovăz". Succesul pe care l-au avut aceste cereale l-a determinat pe Will Keith Kellogg să creeze, în anul 1906, societatea care avea să devină Kellogg Company, una dintre cele mai mari producătoare de cereale din lumea întreagă şi la ora actuala.

Conform Codex Alimentarius, cerealele pentru micul dejun se regasesc in grupa 06.3 Cereale pentru micul dejun, inclusiv fulgi de ovaz: toate produsele gata preparate, instant, si cerealele normale pentru un mic dejun cald.

Nutritionistii recomanda insa tuturor sa le manance pe toata durata unei zile fara a fi supusi vreunui risc. Cerealele pentru micul dejun sunt un element constant pe mesele vest-europenilor. In Romania, piata acestor cereal este inca in formare, dar, in acelasi timp foarte dinamica, avand in vedere ca ritmul de crestere annual al consumului unor astfel de produse este de 50%. In general cerealele sunt oferite cu valori nutritionale diferite. Principalele componente nutritive de cereale pentru micul dejun sunt glucidele sau carbohidratii, care provin de la faina.

Cele mai multe dintre aceste produse sunt scazute in grasimi cu exceptia celor care contin fructe uscate, fructe cu coaja sau ciocalata. Aportul de vitamine si minerale din cereale este mic, dar de obicei sunt fortificate, cu o varietate de vitamine si minerale ca vitamina B1,B2, B3, B6, folate, B12, vitamina D, fier si mai recent calciu.

Prin urmare, o servire de 30 de grame de cereale se refera la un sfert din doza zilnica recomandata (DZR) din aceste vitamine.

Principalele avantaje si dezavantaje nutritionale ale cerealelor pentru micul dejun

Nutriţioniştii afirmă că baza piramidei alimentare o constituie cerealele.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea calitatii cerealelor pentru micul dejun.docx

Bibliografie

1. Paul A. Stitt, Fighting the Food Giants,Luptând cu giganţii din alimentaţia public, Manitowoc, WI: Natural Press, 1993.
2.Diaconescu I. Merceologie alimentara, editura Eficient, Bucuresti, 1998
3.Dumitru D , Ion D., Fundamentele stiintei marfurilor, Editura ASE, Bucuresti 2005
4.*** H.G nr 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 106/2002, disponibila online, la adresa
5.***http://www.westonaprice.org/modern-foods/dirty-secrets-of-the-food-processing-industry
6.***http://www.retail-fmcg.ro/fmcg/romanii-consuma-cereale-la-micul-dejun-dupa-modelul-occidentalilor.html
7.***http://www.revistapiata.ro/Cele_mai_cunoscute_vs__cele_mai_consumate_marci_de_cereale_pentru_mic_dejun-id8232.html
8.***http://www.maspex.ro/