Evaluarea Calitatii Produsului Lapte

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Evaluarea Calitatii Produsului Lapte.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere docx de 22 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Merceologie, Industria Alimentara

Cuprins

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I
1.Caracterizarea generala a laptelui 5
1.1 Prezentarea produslui lapte 5
1.2 Importanta in alimentatie a produsului lapte 5
1.3 Directii de prelucrare a laptelui 6
1.4 Procesul tehnologic de obtinere a produsului 7
1.5 Caracteristici de calitate ale produsului 8
1.6 Modalitati de ambalare,transport si depozitare 11
1.7 Garantarea calitatii produsului 12
1.8 Etichetarea produsului si eticheta nutritionala 13
CAPITOLUL II
2. Caracterizarea pietei produsului lapte 15
2.1 Sortimente existente pe piata 15
2.2 Principalii producatori de lapte 16
2.3 Factori ce determina consumul de lapte si previziuni asupra cererii de lapte 16
2.4 Date statistice privind productia si consumul intern , importul si exportul de lapte 17
2.5 Evolutia pretului laptelui 18
CONCLUZII 18
BIBLIOGRAFIE 19

Extras din document

INTRODUCERE

Inainte de a incepe analiza propriu zisa asupra evaluarii calitatii produsului lapte , am dori sa trecem in revista cateva date cu privire la istoria aparitiei acestui produs , dezvoltarea consumului , procedeele de prelucrare a laptelui de-a lungul timpului cat si prezentarea succinta a evaluarii calitatii laptelui.

Origini :

Istoria laptelui si a produselor din lapte dateaza din timpuri indepartate din vremea in care omul a inceput sa domesticeasca animalele si sa le creasca. Acum 8.000 de ani, populatia Mesopotamiei a incercat sa domesticeasca mamiferele, si sa le foloseasca si prelucreze laptele lor pentru consumul propriu. Recent, un grup de arheologisti au gasit in Troina – Sicilia una din cele mai vechi „ferme” din zona Mediteranei, datand din epoca Bronzului (de acum 6.000 de ani).

In Piadena (Cremona), cercetatorii au gasit o stracuratoare de teracota datand de acum 3.500 de ani care probabil folosea la scurgerea zerului de pe cheag.

Laptele consumat de stramosii nostri provenea in special de la capre, oi si magari.

Romanii au avut un rol important in dezvoltarea consumului de lapte, prin introducerea lapteleui de vaca in alimentatie si prin perfectionarea tehnicii de prelucrare a acestuia.

Proceduri de prelucrare a laptelui:

Incepand cu sfarsitul secolului 19, au fost dezvoltate tehnici speciale care sa elimine bacteriile prezente in lapte si astfel sa-i prelungeasca durata de viata. Datorita descoperirilor facute de doctorul francez Louis Pasteur, azi laptele, este incalzit la temperaturi suficient de inalte incat sa ucida toti microbii.

In anul 1920 s-a inceput pasteurizarea unei cantitati semnificative de lapte. Procesul de Pasteurizare asigura eliminarea microorganismelor patogene si a toxinelor produse de acestea reducand drastic mediul microbian, dar in acelasi timp mentinand cea mai mare parte a proprietatilor nutritionale ale laptelui.

Laptele pentru consumul direct este tratat prin pasteurizare rapida HTST (High Temperature – Short Time – expunerea pentru scurt timp la temperatura inalta).

Pentru a obtine un lapte cu termen de garantie crescut, laptele este incalzit la 84 grade Celsius timp de 15 secunde.Acest procedeu omoara 95% din bacterii. Pentru a incetini procesul de inmultire al bacteriilor ramase, laptele este racit imediat la 4grade Celsius.

Sterilizarea, cunoascuta sub numele de UHT (Ultra High Temperature – Temperatura foarte ridicata), asigura eliminarea completa a bacteriilor si a sporilor.

Evaluarea calitativa a laptelui:

Caracteristicile microbiologice, organoleptice si fizico-chimice sunt determinante in exprimarea calitatii laptelui. In tara noastra, reperul principal al calitatii laptelui si al derivatelor acestuia este continutul de grasime. Concomitent cu procentul de grasime stabilit, se considera ridicata valoarea nutritiva a produsului si calitatea organoleptica. Compozitia laptelui se reflecta in propria densitate, micsorata in conditiile adaosului de apa. Normalizarea corecta, facuta prin adaugarea de lapte smantanit, este exprimata prin lipsa grasimii din substanta uscata. Astfel, adaugarea laptelui smantanit modifica doar proportia de grasime, celelalte componente neschimbate confirmand corectitudinea normalizarii.

In laptele de consum, sunt stabilite limite maxime ale microorganismelor: aerobe, la 30.000/gram sau bacterii coliforme, cel mult 10/gram. Termenul de garantie pentru laptele pasteurizat (refrigerat la temperatura de 3-8 grade Celsius), este de 24 de ore. Ultrapasteurizarea laptelui (UHT) urca termenul valabilitatii produsului pana la 180 de zile. Ambalarea se face in pungi din polietilena, in sticle sau ambalaje din carton (Tetra-Pak).

Aciditatea laptelui este relevanta in prospetimea alimentului, fiind masurata in grade Thorner (T), exprimand numarul de centimetri cubi-solutie hidroxid de sodiu (concentratie 0,1), pentru neutralizarea aciditatii din 100 ml de lapte. Bun pentru consum, laptele are o aciditate situata intre 15T si 20T.

Impuritatile ramase in lapte impun curatirea prin centrifugare. Curatitoarele centrifugale (bazate pe echilibrul greutatilor specifice laptelui si impuritatilor) reusesc o apropiere de puritate prin indepartarea leucocitelor, depuse astfel sub forma de sediment, la finalul operatiei. Curatirea de impuritati nu este echivalenta igienizarii.

CAPITOLUL I

1. Caracterizarea generala a laptelui

1.1 Prezentarea produsului lapte

Laptele este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele este denumit si „Sangele Alb” prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii. Grasimea in afara de rolul ei energetic constituie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui.

Fisiere in arhiva (4):

  • Evaluarea Calitatii Produsului Lapte
    • Evaluarea Calitatii Produsului Lapte.docx
    • Evaluarea prin punctaj a calitatilor senzoriale a laptelui de vaca.docx
    • Fisa centralizatoare de analiza senzoriala.docx
    • Fisa individuala de analiza senzoriala.docx