Marcarea Ecologica a Produselor si Ambalajelor in Uniunea Europeana

Imagine preview
(9/10 din 13 voturi)

Acest proiect trateaza Marcarea Ecologica a Produselor si Ambalajelor in Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 84 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cezar Militaru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Merceologie, Ecologie

Cuprins

Introducere pag
Capitolul1:Calitatea produselor si ambalajelor element central al
competitivitati pag.
1.1Conceptul de calitate pag.
1.2Caracteristici de calitate pag.
1.3 Factorii care influenteaza calitatea produselor pag.
1.4Functiile calitatii pag.
Capitolul2:Marcarea produselor si ambalajelor pag.
2.1Conceptul de marca pag.
2.2Aparitia si dezvoltarea marcii pag.
2.3Tipuri de marci pag.
2.4Functile marcii pag.
2.5Marcarea ecologica(ecoeticheta) pag.
Capitolul 3:Cadrul legislativ si institutional privind marcarea si protectia
marfurilor in Romania si Uniunea Europeana pag.
3.1 Sistemul national de marcare ecologica produselor pag.
3.2Preocupari in Uniunea Europeana privind introducerea unui
sistem unitar de marcare ecologica a produselor pag.
3.3ISO 14000 pag.
3.4Costurile pentru obtinerea marci ecologice(ecoeticheta) pag.
Capitolul 4:Modalitati de mercare ecologica in Uniunea Europeana
comparativ cu Romania pag.
4.1Marcarea ecologica in Uniunea Europeana pag.
4.2Marcarea ecologica in Romania pag.
4.3Marca ecologica Lebada Nordica pag.
4.4 Marca ecologica Ingerul Albastru pag. Concluzi pag
Bibliografie pag.
Anexe pag.

Extras din document

INTRODUCERE:

Aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei impune standarde stricte privind protectia mediului Una din masurile pe care tara noastra a trebuit sa le adopte a fost si cea care se refera la stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice. Scopul acordari etichetei ecologice este acela de a promova produsele ecologice, care nu pot afecta mediul pe parcursul intregului ciclulu de viata , astfel incat de resursele mediului inconjurator sa se profitae o perioada cat mai indelungata.

Eticheta ecologica este o actiune voluntara, promovearea produselor ecologice contribuie la utilizarea eficenta a resurselor protejand mediul, prin furnizarea catre consumatori a unor infornatii corecte, exacte despre produse.

O eticheta ecologica poate sa faca referire la unul sau mai multe criterii, maxim trei, care protejeaza mediul. Eticheta ecologica se acorda anumitor grupe de produse printre care: masini de spalat vase, aparate frigorifice,detergenti pentru vase,detergenti pentru rufe,lacuri si vopsele pentru uz gospodaresc, vopsele de interior,lacuri, masini de spalat rufe,produse textile,incaltaminte etc.

Autoritatea competenta care ecorda eticheta ecologica este Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor ( MMGA).

Deoarece etichetele ecologice constituie un atu pentru patrunderea exportatorilor din tarile in curs de dezvoltare pe piata UE, in Uniunea Europeana se utilizeaza ecoetichete in vederea atestarii conformitatii produselor respective cu standardele ecologice in vigoare. In general, produsele etichetate ecologic care provin din tarile in curs de dezvoltare au o pondere scazuta in totalul produselor cu ecoetichete, deoarece majoritatea etichetelor ecologice se aplica produselor pentru care tarile in curs de dezvoltare detin in comertul mondial doar o cota redusa pe piata.

Producatorii finali din tarile membre ale UE pot utiliza materii prime care provin din tari in curs de dezvoltare. In cazul in care intentioneaza sa obtina ecoetichete, acestia cer furnizorilor de materii prime din tarile in curs de dezvoltare sa respecte criteriile ecologice.

In mai multe tari din UE (de exemplu, in Germania si Belgia), se utilizeaza etichete ecologice obligatorii pentru ambalaje. Obligativitatea etichetarii ambalajelor decurge, in acest caz, din obligatia pe care o au persoanele care raspund de ambalare de a participa la sistemele de colectare a acestora dupa folosire, conform Directivei UE referitoare la ambalaje si reziduurile de ambalaje.

In UE exista mai multe sisteme nationale de etichetare ecologica marca ecologica “Blue Angal”, marca ecologica”Der Grune Punkt”, marca ecologica ”Environmental Choice”,marcarea ecologica “Eco-Mark”, ,majoritarea acestor sisteme sunt utilizate in nordul UE (Germania ,Olanda si Tarile Scandinave).

Capitolul1

Calitatea produselor si ambalajelor element central al

competitivitati

1.1Conceptul de calitate :

Conceptul de calitate nu este o inventie a timpurilor moderne ,respectarea standardelor de realizare a produselor este intalnita inca de la fenicieni si egipteni. Conceptul a fost conturat mai bine in evul mediu si imbunatatit de-a lungul timpului, evoluand spre dezvoltarea unui domeniu cu proceduri si metodologii specifice de lucru. Spre deosebire de primele incercari in acest sens, evolutia tehnologiei pune la dispozitia managerilor instrumente eficiente pentru imbunatatirea calitatii managementului intern si mentinerea relatiilor cu partenerii de afaceri. Pe parcursul istoriei omenirii conceptul de "calitate" a suferit diverse modificari, dar indiferent de momentul istoric, prin "calitate" s-a inteles masura in care cei interesati de cineva sau ceva erau satisfacuti (de acel ceva sau cineva), astfel putem vorbi de calitatea unui produs, de calitatea unei persoane, sau calitatea unei organizatii ca masura in care cei interesati de acestea obtin satisfactii in raport cu ele.

De asemenea, "calitatea" a fost integrata in conceptele legate de managementul stiintific inca de la aparitia acestuia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marcarea Ecologica a Produselor si Ambalajelor in Uniunea Europeana.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIAL