Ocuparea Resurselor de Munca în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 8134
Mărime: 33.58KB (arhivat)
Publicat de: Viorica Niculae
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Potolea
prezentat la Universitatea de petrol si gaze Ploiesti

Extras din proiect

CAPITOLU 1

OCUPAREA SI EFICIENTA POTENTIALULUI UMAN AL ROMANIEI SUB INCIDENTA PLECARILOR LA MUNCA IN STRAINATATE

INTRODUCERE

Istoria multimilenara a omeniri a fost marcata de numeroase deplasari de popoare intregi , de mase mari de oameni dintr-un continent in altul,dintr-o zona geografica in alta.Chiar daca orizontul temporar se restrange doar la istoria aparitiei si dezvoltari capitalismului, formele acestor deplasari au fost foarte variate in timp si spatiu.

Pt a caracteriza deplasarea unei importante parti a populatiei active din Romania in cautarea de locuri de munca inafara granitelor tarii si pentru a aprecia acest process din perspctiva ratei ocupari si a eficientei acesteia am considerat utila o succinta trecere in revista amigratiei populatiei indeosebi acelei active , pe plan mondial, in ultimele doua trei secole,cu deosebire in secolul al-XX –lea.

1.1 SUCCINTA PREZENTARE A GENURILOR DE MIGRATIE A FORTEI DE MUNCA IN ERA INDUSTRIALA

In tarile avansate economic, au predominat caile violente de transferare a bratelor de munca din teritoriile slab dezvoltate economic , din fostele colonii spre tarile care pasisera déjà pe calea dezvoltarii capitaliste.

Comertul cu sclavi a constituit una din sursele acumularii de bogatii imense in mainele primelor generatii de capitalisti .Marele poet german Heinrich Heine a surprins in imagini cutremuratoare in poezia sa “Corabia cu sclavi” dramele si chiar tragediile la care erau supuse persoanele de culoare , ce faceau obiectul comertului cu sclavi.

Perioada colonizarii intense a teritoriilor de peste Oceanul Atlantic s-a caracterizat prin massive exoduri de populatie, in special, din Europa .Populatia respectiva incorpora mai ales forte de munca libera din punct de vedere juridic .

Autoritatile din Lumea Noua au folosit politici ample destul de persuasivepentru a atrage noi si noi contingentede imigranti dornici sa se angajeze in dezvoltarea rapida a noilor teritorii .

Sansele oferite de condiile aparute in Lumea Noua , a facut ca imigratia spre America de Nord sa inregistreze dimensiuni impresionante :numai in perioada 1820-1890 ,circa 16 milioane de persoane au “intrat”in S.U.A sis au incadrat in toate structurile economico – sociale ale acestora , in intervalul de timp 1891 -1964 migrand aici inca 28 de milioane de persoane .

Pe o anumita treapta a dezvoltarii capitaliste , incepe procesul deplasari unor persoane déjà salariate in tarile de plecare in cautarea unor locuri de munca mai bine platite si mai sigure in tarile de sosire .Se formeaza piata internationala a fortei de munca care se interfereaza cu pietele internationale ale celorlalti factori de productie .

In ultimile decenii a luat o mare amploare migratia specialistilor cu inalta calificare .Reputati oameni de stiinta marile competente din toate domeniile emigreaza spre tariile cele mai dezvoltate , cu precadere spre S.U.A.

Guvernele se asteapta la o crestere a mobilitatii fortei de munca si urmaresc aplicarea unei politici prin care sa se reduca migratia ilegala si abuziva.Obiectivul comunitatii internationale in ceea ce priveste migratia se refera la administrarea migratiei astfel incat sa se obtina beneficii ata la nivel individual (pentru migranti) ,cat si la nivelul societatilor de plecare si de sosire.(*1)1

1.2 CAUZE SI MOTIVATII ALE EMIGRATIEI – IMIGRATIEI POTENTIALILOR SALARIATII

Cauza principala o reprezinta existenta decalajelor economice intre tariile slab si tariile dezvoltate economic.Pe de alta parte , sistemul de comunicatie (mass –media, internet) evidentiaza standarde si forme de trai atractive pentru diferite categorii de populatie din tarile in curs de dezvoltare . Dezvoltarea tehnologiilor informationale permite transmiterea informatiilor intre angajator si viitorul angajat, fara sa fie nevoie de intalnirea lor fizica.(*2)

Inclinatia catre deplasarea la munca in strainatate este influentata si de particularitatile individuale ale persoanei care migreaza,de caracteristicile zonei de plecare si ale zonei de sosire,precum si de distant.

Caracteristicile zonei de plecare si ale zonei de sosire influenteaza,deasemenea,inclinatia indivizilor pentru mobilitate,observandu-se o atractie a acestora catre zonele bogate,cu oportunitati de munca si de afaceri si cu salarii mari.Marimea zonei este un factor semnificativ ,deoarece cei care cauta loc de munca in afara tarii considera ca au sanse superioare de angajare in centrele urbane mari.Pe de alta parte ,sunt importante si caracteristicile zonei de plecare.(*3)

(*1)-International Organization for Migration (IOM),www.iom.int/

(*2)-Badescu Gabriel,Romanian labor migration and citizenship,www.cenpo.ro/files/

(*3)-Grigore Liliana,Piata muncii pe plan mondial,Editura Lumina Lex,Bucuresti,2000

Distanta este ,de asemenea , importanta in luarea deciziilor de a lucre in strainatate.Insa,nu atat distanta geografica,ci mai ales distant sociala este importanta,aceasta referindu-se la obstacolele care stau in fata persoanei ce se deplaseaza la munca in strainatate,obstacole care apar in procesul adaptarii sale sociale in noua zona,localitate.De asemenea,un rol important revine si politicii guvernamentale in domeniul impozitelor,al masurilor de protective sociala si a somerilor,de comportamentul firmelor in termenii politicilor de promovare a angajatilor etc.Pentru aprecierea deplasarii temporare ale unora dintre romani in cautarea de locuri de munca are o tot mai mare importanta cunoasterea mecanismelor specific de functionare a Uniunii Europene,in cadrul careia a fost institutionalizata libera circulatie a fortei de munca (a lucratorilor) (*4)

Reglementarile mai vechi si mai noi ale UE fac precizari riguroase cu privire la libera circulatie a persoanelor si serviciilor .In acest context,se arata ca lucratorii au dreptul de a circula in mod liber in cadrul Uniunii.

Orice discriminare pe motiv de nationalitate ,intre lucratorii statelor membre in cea ce priveste angajarea,remunerarea si celelalte conditii este interzisa(*5)

1.3.PREMISELE CALCULARII RATEI OCUPARII SI A EFICIENTEI FOLOSIRII INTREGULUI POTENTIAL DE MUNCA AL ROMANIEI

In presa romaneasca sunt vehiculate date foarte diferite cu privire la amploarea procesului de deplasare a romanilor in cautare de locuri de munca in afara granitelor tarii,indeosebi ,in tarile membre ale Uniunii Europene.De pilda,Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere a Cetatenilor (ANBCC) estima ca aproximativ 4 milioane de romani lucreaza legal sau illegal pe toate continentele lumii.S-ar putea ca in cele 4 milioane sa se include si persoanele emigrante si stabilite definitive in diferite tari in ultimile 2-3 decenii.

Aprecierea pe care o facea Theodor Stolojan asupra fenomenului aratat pare a fi mai apropiata de realitate .In afara granitelor se afla la munca 2 milioane de persoane ,in genere,forta de munca tanara sub 35 de ani.(*6)

(*4)-Lazaroiu Sebastian(coord.),More”Out” than “In” at the Crossroads between Europe and Balkans,IOM,2003,p.31.

(*5)-Tratat de instituire a unei Constitutii pentru Europa,Proiect,Editura Conventia Europeana,p.86

(*6)-Stolojan Theodor,”Importanta macroeconomica a sumelor trimise acasa de cei plecati la munca afara”,in ziarul Adevarul din 29.10.2005

Spre sfarsitul anului 2005,interesul romanilor pentru oferta de locuri de munca in strainatate a scazut ,chiar daca potentialilor doritori li s-au oferit salarii mai mari in trecut(32,45 euro /zi),precum si perspective de a incheia un contract nominal de munca pentru viitor.

Pentru a masura si aprecia rata si eficienta ocuparii in Romania a fost necesara ,in al doilea rand ,cunoasterea marimii veniturilor incasate de persoanele-cetatenii ramani care lucreaza in strainatate.

Preview document

Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 1
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 2
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 3
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 4
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 5
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 6
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 7
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 8
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 9
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 10
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 11
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 12
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 13
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 14
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 15
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 16
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 17
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 18
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 19
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 20
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 21
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 22
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 23
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 24
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 25
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 26
Ocuparea Resurselor de Munca în România - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Ocuparea Resurselor de Munca in Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Caracterizarea județului Sibiu

I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1. DESCRIERE GENERALĂ Localizare Judeţul Sibiu, situat în centrul României, în partea de sud a Transilvaniei,...

Managementul Resurselor Umane

1. Fundamentele teoretico-metodologice ale managementului comparat al resurselor umane Managementul comparat este o ştiinţă relativ nouă,...

Măsuri de prevenirea și combaterea șomajului

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1. Şomajul -fenomen social Fiind un fenomen care afectează în diferite proporţii , toate ţările , prin nivelul ,...

Ocuparea Resurselor de Munca în România

uparea resurselor de muncă în economia României 3 INTRODUCERE Lucrarea de faţă, prin conţinutul său este dedicată analizei fenomenelor şi...

Reconversia forței de muncă în România 2009

Cap.1 Piata muncii in Romania 1.1 Analiza structurala a pietei muncii Piata muncii din Romania s-a confruntat cu schimbari importante in...

Analiza statistică și modelarea pieței muncii în România

INTRODUCERE Formarea si functionarea pietei muncii este unul din procesele fundamentale si complexe ale tranzitiei la economia de piata in...

Șomajul - Dezechilibru al Pieței Muncii în Județul Cluj

Introducere Dezvoltarea economică a unei ţări sau regiuni este în corelaţie cu mai mulţi factori: resurse naturale, informaţionale, resurse umane....

Decalajele economice la nivelul pieței muncii România - Uniunea Europeană

INTRODUCERE Tema lucrării mele de licentă se intitulează „Decalaje economice la nivelul pieţei muncii România – Uniunea Europeană şi este...

Ai nevoie de altceva?