Piata Laptelui

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Piata Laptelui.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Alexandru Stroia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Merceologie

Cuprins

1. Introducere 2
2. Capitolul I : PIAŢA LAPTELUI
1.1. Piaţa interna 4
1.2. Piaţa externa 9
3. Capitolul II : CARACTERIZAREA GENERALĂ A LAPTELUI
2.1. Clasificare 11
2.2. Caracteristici de calitate 12
4. Capitolul III : SELECTAREA ŞI DESCRIEREA CARACTERISTICILOR SENZORIALE
3.1. Brenac şi LaDorna 13
3.2. Alegerea celor mai reprezentative caracteristici senzoriale pentru efectuarea analizei propriu-zise 15
3.3. Descrierea caracteristicilor senzoriale ale celor doua marci 15
5. Capitolul IV : ANALIZA SENZORIALA A MARCILOR DE LAPTE BRENAC SI LADORNA
4.1. Elaborarea schemei de analiza senzoriala prin metoda punctajului 16
4. 2. Efectuarea analizei senzoriale de catre fiecare membru al echipei, pentru fiecare dintre cele doua marci de lapte 17
4. 3. Intocmirea fisei centralizatoare de analiza senzoriala pentru fiecare marca in parte 20
4. 4. Stabilirea clasei de calitate pentru fiecare marca in parte 21
6. Capitolul V :CONCLUZII 21
7. Capitolul VI : BIBLIOGRAFIE 22
8. Capitolul VII: ANEXE 22

Extras din document

INTRODUCERE

- DESPRE LAPTE -

Laptele a simbolizat intotdeauna buna starea si implicit sanatatea; cum zice romanul: “unde curge lapte si miere”.

Intr-adevar nu avem un aliment mai pretios, un izvor de viata si sanatate mai la indemana, ca laptele, menit sa asigure de la inceput hrana copilului la nastere. Nu sunt prea departe de adevar cei care sustin ca: “a bea lapte inseamna a castiga sanatate, energie, rezistenta fizica si voiciune intelectuala”.

In alimentatia omului, laptele si produsele lactate ocupa neindoielnic un loc de frunte.

Cunoscand compozitia chimica a laptelui, se vede ca acesta contine totalitatea elementelor indispensabile vietii: elemente energetice (grasimi, zaharuri), elemente plastice ce formeaza tesuturile (proteine, saruri minerale, in special calciu si fosfor, care formeaza sistemul osos), precum si vitamine.

Fiecare component al laptelui prezinta o deosebita importanta in procesul de nutritie.Astfel, proteinele contin aminoacizii indispensabili cresterii si mentinerii sanatatii organismului. Laptele si, in special, branzeturile sunt surse de proteine de calitate, care trebuie sa intre in ratia zilnica a omului.Lactoza in afara de caracterul energetic, spre deosebire de alte zaharuri rezista la actiunea drojdiilor, astfel ca nu provoaca degajare intensa de gaze in aparatul digestiv. Grasimea, importanta prin rolul ei energetic de baza, contribuie si la formarea rezervelor de grasime in organism.Continutul bogat in saruri minerale al laptelui asigura necesarul in aceste elemente, in special pentru formarea sistemului osos al organismelor tinere.

Valoarea calorica a laptelui si al produselor lactate este destul de importanta: un litru de lapte de vaca furnizeaza 640-680 calorii, cel de bivolita 1100 calorii, iar la laptele de oaie valoarea medie este de 1400 calorii.

S-a stabilit ca un litru de lapte poate produce tot atatea calorii cat: 0.6kg carne de vaca, 0.4kg carne de porc, 8-9 oua, 2.6kg varza, 1.4kg mere, 2kg fasole verde.

Prin compozitia sa complexa, laptele are menirea sa suplineasca lipsa unor substante dintr-un regim alimentar obisnuit. Se poate afirma ca: “laptele acopera greselile din alimentatia copiilor”

Valoarea biologica mare a proteinelor din lapte, in raport cu celelalte alimente, arata necesitatea de a adauga, la ratia alimentara a omului, o cantitate de lapte sau alt produs lactat. Considerand si aportul de saruri minerale, precum si cel de vitamine, laptele este considerat aliment de protectie. De asemenea, unele produse lactate si in special cele acide dietetice (iaurt,lapte batut, chefir) maresc rezistenta organismului la infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate al populatiei.

Tinand seama de calitatile nutritive si de utilizarea lui larga in alimentatia omului, laptele prezinta interes deoarece ofera consumatorilor posibilitatile de a prepara, in casa sau in gospodariile din mediul rural, unele produse lactate pentru nevoile proprii.

Piaţa produselor lactate

Educarea consumatorului român privind importanţa consumului zilnic de lapte şi produse lactate şi crearea unei atitudini pozitive faţă de acest produs sănătos şi natural au fost neglijate în ultimii ani. Alarmaţi de scăderea îngrijorătoare a consumului, câţiva mari procesatori de lapte, furnizori de echipamente, furnizori de ambalaje şi materiale conexe pentru industria laptelui au format o asociaţie cu scopul declarat de a revitaliza sectorul prin declanşarea unei campanii naţionale de educare şi promovare a consumului de lapte şi produse lactate.

Prin prelucrarea industrială, laptele de vacă nu pierde din constituenţii săi, ci dimpotrivă, calitatea igienico-sanitară şi valoarea nutritivă a laptelui procesat şi a produselor lactate este cea optimă. Din punct de vedere nutritiv, cele mai importante componente ale laptelui de consum şi ale produselor lactate sunt proteinele, calciul, vitaminele şi grăsimile. Laptele şi produsele din lapte sunt indispensabile din hrană copiilor, a mamelor care alăptează, a persoanelor în vârstă. Laptele şi produsele lactate acedofile sunt alimente de protecţie pentru persoanele care lucrează în medii toxice.

Piaţa produselor lactate poate constitui un exemplu în privinţa schimbărilor survenite în ultimii ani la nivelul producţiei şi distribuţiei, în sensul apropierii de standardele europene. Mai mult decât în alte domenii ale industriei alimentare româneşti, în sectorul producţiei de lapte şi produse lactate, legile economiei de piaţă au acţionat nemilos asupra întreprinderilor neperformante.

Schimbarea a venit din partea companiilor străine care au pătruns pe piaţă: gigantul francez Danone (care a preluat o fabrică aparţinând Mioriţa S.A.), Parametru S.R.L. - Brenac Lactate, societate privată cu capital integral grecesc (acţionarul majoritar la Combiur S.A., Brailact S.A., Prolacom S.A. Botoşani, Sălaj S.A.), concernul italian Parmalat, Nadorin Holding din Luxemburg, actualul acţionar majoritar de la Vatră Dornei, compania germană Hochland (care a achiziţionat o fabrică la Sighişoara şi o altă la Sovată), Yasar, al treilea grup industrial ca mărime din Turcia, care activează în domeniul alimentar sub numele de Pinar. Toţi aceştia au investit în utilajele şi tehnologiile de fabricaţie pe care le-au achiziţionat, instituind pe piaţa laptelui şi a produselor lactate o concurenţă acerbă. Cu timpul, cele patruzeci de întreprinderi judeţene de industrializare a laptelui s-au privatizat în proporţie de 80%, unele dintre ele ridicându-se la nivelul competiţiei cu investiţii substanţiale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Laptelui.doc