Standardizarea Produselor și Serviciilor

Proiect
4/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2806
Mărime: 26.35KB (arhivat)
Publicat de: Leana Chiș
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dorina Stanescu

Cuprins

  1. 1.1. Cadrul conceptual al standardizarii
  2. 1.2. Obiectivele generale ale standardizarii
  3. 1.3. Continutul, domeniile si nivelul de aplicare a standardelor.
  4. Tipuri de standarde
  5. 1.4. Standardele la nivelul intreprinderii
  6. 1.5. Standardele nationale
  7. 1. 5. 1. Importanta si obiectivele standardizarii nationale
  8. 1. 5. 2. Sistemul national de standardizare in diferite tari
  9. 1.6. Standardele internationale
  10. 1. 6. 1. Importanta si obiectivele standardizarii internationale
  11. 1. 6. 2. Organizatia Internationala de Standardizare
  12. 1. 6. 3. Comisia Electrotehnica Internationala
  13. 1. 6. 4. Alte organizatii internationale de standardizare
  14. 1.7. Standardele la nivel european
  15. Bibliografie

Extras din proiect

STANDARDIZAREA

PRODUSELOR SI SERVICIILOR

Primele incercari de standardizare au aparut inca din antichitate, cand, pentru o serie de produse, din ratiuni productive, comerciale sau edilitare, s-a resimtit nevoia tipizarii materialelor din care se confectionau, a dimensiunilor si chiar a greutatii.

Dezvoltatea din ce in ce mai puternica a industriei, comertului si transportului a impus necesitatea unor reglementari tehnice si calitative complexe, obligatii pe plan national sau grupari economice de stare.

Def : Standardizarea reprezinta activitatea de elaborare si implementare a unor documente de referinta (standarde) cuprinzand solutii ale problemelor tehnice si comerciale, referitoare la procese si rezultatele acestora, care au un caracter repetitiv in relatiile dintre partenerii economici, stiintifici, tehnici si sociali.

1.1 Cadrul conceptual al standardizarii

Potrivit definitiei date de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), in Ghidul ISO/CEI/2, standardul reprezinta „un document stabilit prin consens si aprobat de un organism recunoscut, care furnizeaza, pentru utilizari comune si repetate, reguli, linii directoare sau caracteristici, pentru activitati sau rezultatele acestora , garantand un nivel optim pentru comunitate in ansamblul sau”.

Cu exceptia cazurilor expres mentionate (de exemplu a standardelor referitoare la protectia vietii, sanatatii si protectia mediului inconjurator), standardele nu trebuie sa aiba caracter obligatoriu , ele redand de fapt un acord liber consimtit intre parteneri.

Organismul recunoscut , care elaboreaza standardele, poate sa fie national, regional sau international. Aceasta recunoastere poate fi facuta de autoritatile publice (prin contract, printr-o reglementare), sau de catre partenerii economici.

Activitatea de standardizare se desfasoara cu participarea tuturor partilor interesate, deoarece comitetele de standardizare, in cadrul carora se elaboreaza proiectele de standarde sunt, prin structura, deschise tuturor partenerilor.

Standardul fiind destinat unei aplicari repetate sau continue, se diferentiaza de documentele particulare, care stabilesc specificatii acceptate pentru o singura utilizare.

Prin activitatea de standardizare se urmareste garantarea unui nivel optim pentru comunitate, standardele facilitand desfasurarea tranzactiilor comerciale, prin asigurarea unei mai bune identificari a produselor, a compatibilitatii acestora.

1.2 Obiectivele generale ale standardizarii

• In majoritatea sectoarelor industriale, standardele reprezinta un element esential de rationalizare economica. Realizarea acestui obiectiv depinde de capacitatea standardelor de a promova constituirea unui mediu tehnic comun tuturor intreprinderilor.

Standardizarea a aparut, de fapt, din necesitatea de a asigura compatibilitatea si interschimbabilitatea componentelor si produselor, indispensabile programului industriei, mentinand la un nivel minim posibil diversitatea mijloacelor necesare pentru atingerea scopului propus. Acest obiectiv este realizat, in principal prin tipizare.

1. Tipizarea

2.Unificarea

3. Modularea – este des intalnita la o serie de produse (mobila, produse electronice, etc.). Aplicand conceptia modulara se realizeaza lanturi functionale ale produselor, prin fixarea unor dimensiuni ale acestora, in corelatie cu dimensiunile ambalajelor si mijloacelor de transport si depozitare.

- Standardizarea contribuie la asigurarea si ridicarea calitatii produselor si serviciilor. In

standarde se precizeaza nivelul minim al principalelor caracteristici de calitate ale produselor, metodele de analiza si incercari, modalitatile de efectuare a receptiei calitative a loturilor de marfuri, conditiile de ambalare, transport, depozitare etc., prin a caror respectare se asigura premizele realizarii acestui obiectiv.

Relatia dintre calitatea produselor si serviciilor si calitatea vietii este reflectata de acele prevederi ale standardelor care asigura protectia consumatorului si a mediului inconjurator, prin limitarea stricta a nocivitatii unor produse sau procese ( de ex. Continutul in pesticide al produselor alimentare, noxe emanate in atmosfera etc.)

- Facilitarea schimburilor de marfuri si informatii tehnico-stiintifice. Prin terminologia tehnica adoptata, prin simbolizari, codificari etc., standardizarea contribuie la stabilirea unui limbaj comun intre partile contractante, facilitand schimburile comerciale pe pietele nationale, regionale si internationale.

1.3 Continutul, domeniile si nivelul de aplicare a standardelor.

Tipuri de standarde

Standardizarea priveste, practic, toate domeniile activitatii umane: industria, constructia, agricultura, comertul, transporturile, etc. Fiecare din aceste domenii ofera un numar mare de „subiecte”, carora li se poate aplica un standard (axa Ox fig. 1).

Standardele difera prin continutul lor, putandu-se referi la: definitia unor termeni sau o clasificare; un sistem de codificare / simbolizare; o specificatie privind calitatea unui material, aparat, instrument, etc.; metode de analiza pentru determinarea caracteristicilor unui produs, etc.

A treia dimensiune defineste nivelul operational al unui standard, respectiv nivelul la care se aplica.

Tinand seama de dimensiunile astfel definite ale standardizarii (subiect, continut, nivel de aplicare), putem distinge mai multe tipuri de standarde:

1. Dupa nivelul de aplicare deosebim urmatoarele categorii de standarde:

- Standarde de firma, elaborate si aplicate de societati comerciale, regii autonome sau alte persoane juridice;

- Standarde profesionale, elaboarate si aplicate in anumite domenii de activitate, de organizatii profesionale, legal constituite;

- Standarde nationale, elaborate de organismele nationale de standardizare si aplicabile la nivel national;

- Standarde regionale, elaborate de organisme de standardizare regionale;

- Standarde internationale, elaborate de organismele internationale de standardizare, ca urmare a acordului intervenit intre tarile membre ale acestor organizatii , in problemele de interes comun.

2. Dupa natura standardului, pot fi delimitate doua tipuri de standarde:

- Standarde de metode – care definesc metodele utilizate pentru ca produsul sa aiba caracteristicile preconizate;

- Standarde de rezultate – care descriu caracteristicile produsului sau serviciului final, fara a prezenta mijloacele necesare care urmeaza a fi utilizate pentru obtinerea acestor caracteristici.

Preview document

Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 1
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 2
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 3
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 4
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 5
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 6
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 7
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 8
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 9
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 10
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 11
Standardizarea Produselor și Serviciilor - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Standardizarea Produselor si Serviciilor.doc

Alții au mai descărcat și

Standardizarea produselor - organisme naționale și internaționale de standardizare - conținutul unui standard

Capitolul I Consideraţii generale privind standardizarea produselor alimentare 1.1. Definirea standardizării Standardizarea , definită de EN...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Firmă de servicii - TAROM

CAPITOLUL 1: Denumirea si obiectul de activitate al firmei de servicii Compania TAROM –Transporturi Aeriene Romane- a fost infiintata la 18...

Calitatea Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere Calitatea produselor şi serviciilor financiar-bancare reprezintă o problemă de cultură organizaţională şi de etică, care ţin de o...

Standardele de Calitate privind Studiul Produselor și Serviciilor

CAPITOLUL 1 CALITATEA PRODUSELOR PE PARCURSUL DISTRIBUTIEI LOR FIZICE Produsele, indiferent de gradul lor de prelucrare, sunt in mod inevitabil...

Mix-ul de Markenting al SC Aro Palace SA

CAP.1 Denumirea si obiectivul de activitate al firmei de turism S.C. Aro-Palace S.A. are sediul pe strada Muresenilor, nr. 12 si este o societate...

Standardizarea Produselor și Serviciilor

Argument Primele încercari de standardizare au aparut înca din antichitate, când pentru a serie de produse, din ratiuni productive, comerciale sau...

Managementul calității - francizarea unei afaceri

Prezentarea organizatiei SC Terenesis SRL activează pe piata ieseana de 2 ani ai este furnizor de soluţii şi servicii IT are implementat un Sistem...

Caracterizarea Mediului de Marketing

CAP. 1 - DENUMIREA SI OBIECTUL DE ACTIVITATE AL FIRMEI Societatea pe care am ales sa o analizez se numeste SC Eurpharm Holding SA. Este o...

Marketingul Serviciilor - SC B&D Clean SRL

CAP 1. Denumirea si obiectul de activitate al firmei de servicii SC “B&D Clean“ SRL isi propune sa ofere studentilor servicii de spalatorie...

Ai nevoie de altceva?