Ax cu Sfera la Capat

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ax cu Sfera la Capat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 51 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popa Alexandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

A. STUDIU ASUPRA PARTICULARITATILOR TEHNOLOGIEI

PROPUSE , CU SUBLINIEREA ASPECTELOR TEHNICE SI ECONOMICE PROPUNERI DE EVENTUALE ALTE VARIANTE TEHNOLOGICE PENTRU REALIZAREA REPERULUI [1]

Unul dintre cele mai raspandite procedee de prelucrare plastica a metalelor si aliajelor este matritarea,procedeu utilizat pentru obtinerea unor piese de forma simpla sau complexa cu masa cuprinsa in limite foarte largi.

Matritarea consta in obtinerea unei anumite piese de forma si dimensiuni bine determinate ,prin deformare plastica a unui semifabricat initial in locasul unei matrite (scula) , locas care are forma si dimensiunile piesei matritate.Matritele pot avea unul sau mai multe locasuri in care semifabricatul initial sufera modificari succesive ale formei sale pana ce este adus treptat la forma dorita a piesei matritate.

Numarul si combinatiile necesare de locasuri ale matritei pentru obtinerea unei anumite piese depinde in primul rand de complexitatea piesei si in al doilea rand de forma semifabricatului utilizat si de caracterul productiei.

Pentru obtinerea pieselor complexe ,sunt necesare mai multe etape de deformare , fiecareia corespunzandu-i un anumit locas in corpul matritei , in ele executandu-se mai intai o pregatire a semifabricatului , iar in ultimul locas (cel de finisare ) semifabricatul va capata forma finala , identica cu cea din desenul de piesa matritata.

Formele succesive pe care le capata semifabricatul initial la prelucrarea lui in diferite locasuri ale matritei poarta numele de fazele matritarii.

Locasul de matritare finala poate fi de tip deschis sau inchis , acesta dand si numele tipului matritarii (deschisa sau inchisa ) . La matritarea deschisa in jurul locasului de matritare finala este practicat un canal numit canal de bavura,care are rolul de a colecta surplusul de metal rezultat din diferenta dintre volumul semifabricatului initial si volumul piesei matritate,formandu-se bavura.

Matritarea la ciocane este unul din cele mai raspandite procede de prelucrare plastica a metalelor si aliajelor , datorita unei universalitati mari a acestor utilaje , ele pretandu-se la realizarea celor mai diverse piese matritate.De regula , matritarea la ciocane este de tip deschis – deci cu bavura – iar matritele au in general mai multe locasuri (cavitati).

Ca semifabricate initiale la matritarea pe ciocane pot fi utilizate :

• semifabricate debitate din bare laminate;

• semifabricate obtinute prin forjare libera;

• semifabricate obtinute prin deformare plastica pe alte utilaje (valt,laminor periodic etc.);

• semifabricate turnate;

• semifabricate sinterizate.

Piesele matritate de complexitate mai mare se obtin prin deformarea succesiva a semifabricatului initial ( de regula debitat din bara laminata) in mai multe locasuri ale matritei , facandu-se deci atat pregatirea semifabricatului (in locasurile pregatitoare ) cat si matritarea finala (in locasul de finisare sau de matritare finala) .

B.INTOCMIREA DESENULUI DE PIESA DEFORMATA PLASTIC

[1]

Pentru intocmirea unui desen de piesa matritata trebuie sa se cunoasca desenul de piesa finita.Pentru intocmirea corecta a desenului de piesa matritata,pe linga desenul pisei finite,mai avem nevoie de o serie de elemente cum ar fi :

• adaosurile de prelucrare

• adaosuri le tehnologice

• razele de racordare

• tolerantele dimensionale

Pe desenul de piesa matritata se va evidentia si desenul de pisa finita . Pentru intocmirea desenului de piesa matritata, trebuiesc parcurse urmatoarele etape :

• stabilirea planului de separatie

• stabilirea clasei de precizie in care se face matritarea

• adaosurile de prelucrare prin aschiere

• adaosurile tehnologice

• alte conditi tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca piesa .

B.1.STABILIREA GRUPEI DE FORMA SI A CLASEI DE PRECIZIE

A PIESEI(cf.STAS 1299-86)

In functie de forma si dimensiunile pe care le prezinta,acest tip de ax in trepte are urmatoarele caracteristici : Tabelul b.1

Nr.

crt. Grupa de forma Subgrupa Relatii dimensionale Clasa de matritare

1 3 2 D <2 D1 1

D = 50 [mm]

D1= 26 [mm]

D < 2 D1

Avand aceste valori,piesa studiata se incadreaza in grupa pieselor cu variatii mici de sectiune.

Fisiere in arhiva (2):

  • ax cu sfera la capat.doc
  • COSTUL.DOC

Alte informatii

Facultatea SIM Brasov