Captator in-line cu focalizare parabolică

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3571
Mărime: 970.23KB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Ursu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Coman Nelu

Extras din proiect

Energia solarã reprezintã una din potentialele viitoare surse de energie, folositã fie la înlocuirea definitivã a surselor conventionale de energie cum ar fi: cãrbune, petrol, gaze naturale etc, fie la folosirea ei ca alternativã la utilizarea surselor de energie conventionale mai ales pe timpul verii, cea de a doua utilizare fiind în momentul de fatã cea mai raspânditã utilizare din întreaga lume.

Poate cel mai evident avantaj, în vederea utilizãrii acesteia, pe care îl are, este acela de a nu produce poluarea mediului înconjurãtor, deci este o sursã de energie curatã; un alt avantaj al energiei solare este faptul cã sursa de energie pe care se bazeazã întrega tehnologie este gratuitã.

Dintre toate sursele de energie care intrã în categoria surse ecologice si regenerabile cum ar fi: energia eolianã, energia geotermalã, energia mareelor; energia solarã se remarcã prin instalatiile simple si cu costuri reduse ale acestora la nivelul unor temperaturi în jur de 100°C, temperaturã folositã pentru încãlzirea apei cu peste 40 grade peste temperatura mediului ambiant, instalatii folosite la încãlzirea apei menajere sau a clãdirilor. De aceea, este deosebit de atractivã ideea utilizãrii energiei solare în scopul încãlzirii locuintelor si se pare cã acesta va fi unul dintre cele mai largi domenii de aplicatie a energiei solare în urmãtorul secol. Tehnologia echipamentului pentru instalatiile solare de încãlzire a clãdirilor este deja destul de bine pusã la punct într-o serie de tãri ca Japonia, S.U.A., Australia, Israel, Rusia, Franta, Canada si Germania.

Formele de energie si formele de conversie ale acestora

În functie de etapele de conversie si utilizare, energia are formele urmãtoare:

• Energie primarã (Aceastã energie este recuperatã din naturã)

o Finitã (combustibili clasici)

o Regenerabilã

• Energie secundarã definitã ca formã de energie obtinutã prin conversia energiei primare si care poate fi folositã într-o gama largã de aplicatii (energie electricã, mangalul, cãrbunele sortat de calitate superioarã, lemnul de foc tãiat si spart etc.)

• Energie finalã reprezintã energia obtinutã prin conversia energiei secundare într-un motor ,cazan , calculator, bec…

• Energia utilã se obtine prin conversia energiei finale si este energia efectiv înglobatã într-un produs sau exclusiv utilizatã pentru un serviciu.

Formele primare pot fi grupate astfel:

• Surse conventionale (clasice): sursele care s-au impus prin folosire îndelungatã (combustibili fosili, deseurile combustibile)

• Surse neconventionale : surse care nu au o folosire îndelungatã (energie nuclearã, energie primarã regenerabilã cu cele trei forme: energie solarã, energie geotermalã, energia datã de miscarea planetelor).

Sursele regenerabile (reînnoibile) sunt sursele care se regenereazã pe mãsurã ce sunt consumate. Sursele regenerabile de energie sunt radiatia solarã, energia geotermalã si energia datã de miscarea planetelor din Sistemul Solar.

Cel mai mare aport de energie primarã este adus de radiatia solarã ce ajunge în straturile superioare ale atmosferei terestre. Aproximativ 30% din radiatia primitã de pamânt este reflectatã în spatiul cosmic de cãtre nori si suprafata terestrã iar restul de 70% este absorbitã ea regãsindu-se în cãldura aerului, a apei, în cãldura latentã de evaporare a apei din mãri si oceane si de pe suprafata de uscat umeda; se regãseste în biomasã datoritã proceselor de fotosintezã din plante.

Cãldura absorbitã de aer si apã este remisã în cele din urmã sub formã de radiatii infrarosii (IR) spatiului înconjurãtur.

Cãldura latentã de evaporare a apei este deasemenea eliberatã prin condensare.

Energia geotermalã produce un flux de energie comparativ mic dinspre litosferã spre

atmosferã si oceane prin conductia cãldurii. Din aceastã energie numai 1% se regãseste în vulcani sau în câmpuri geotermale active.

Miscarea planetelor din sistemul solar se regãseste disipatã în mareele din oceane. Fluxurile de energie generate de radiatia solarã si celelalte douã surse în mediului înconjurãtor al omului sunt fluxurile naturale de energie secundarã care sunt mult mai mici decât fluxurile rezultate prin transferul direct de enegie de la lumina solarã. Aceste fluxuri de energie naturalã sunt:

• Energia potentialã si cineticã a cursurilor de apã

• Vânturile, valurile si energia cineticã a curentilor oceanici

• Energia solarã absorbitã prin fotosintezã din biomasã

Cele mai importante fluxuri naturale de energie din mediul înconjurãtor direct al omului, ce pot fi exploatate sunt:

• Radiatia solarã absorbitã la nivelul scoartei terestre

• Vânturile care transportã aer fierbinte si umed spre poli si aer rece si uscat cãtre ecuator

Preview document

Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 1
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 2
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 3
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 4
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 5
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 6
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 7
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 8
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 9
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 10
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 11
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 12
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 13
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 14
Captator in-line cu focalizare parabolică - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Captator In-line cu Focalizare Parabolica.doc

Alții au mai descărcat și

Oțeluri pentru construcții navale

Caracteristicile mecanice ale marcilor de oteluri sunt prezentate în tabelul 1 Tabelul 1 Marca otelului Starea de livrare Rm (N/mm2) ReH (N/mm2)...

Metalurgia Cadmiului

METALURGIA CADMIULUI Tehnologiile de prelucrare a sub produselor cu continut de cadmiu pentru obtinerea cadmiului includ in mod necesar...

Metalurgia Molibden

METALURGIA MOLIBDENULUI Introducere: Molibdenul a fost descoperit in anul 1778 de catre Scheele prin dezagregarea cu acid azotic. Productia de Mo...

Măsurarea debitelor

1. Consideratii teoretice Debitul este o marime ce caracterizeaza transportul fluidelor prin conducte si canale. Debitul se defineste ca fiind...

Metalurgia Wolframului

1.Obtinerea W din concentratie de Wolframit prin sinterizare alcalina. Reactiile chimice de baza la faza de sinterizare sunt: 2FeWO4 +...

Cercetări pentru valorificarea deșeurilor feroase fine prin procedee neconvenționale

Furnalul a jucat un rol important in productia de fonta datorita eficientei utilizarii caldurii si a gazelor precum si productiei de masa. In...

Biomateriale

CAPITOLUL I BIOMATERIALE 1. Definiție, Caracterizare Biomaterialul în terminologia medicală este „orice material natural sau sintetic (care...

Alegerea regimurilor de prelucrare prin eroziune electrochimică

Printre parametrii electrotehnologici care influenteaza marimea interstitiului de lucru , siguri sunt aceia ale caror valori permit programarea...

Ai nevoie de altceva?