Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4740
Mărime: 908.50KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

Se cunoaşte bine faptul că la ora actuală problemele de mediu sunt o prioritate în cadrul oricărei firme care desfăşoară o activitate productivă.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât legislaţia europeană o cere insistent şi există o activitate puternică de păstrare şi îmbunătăţire a mediului.

Majoritatea firmelor care doresc să supravieţuiască şi să se dezvolte, au stabilit programe care includ şi politicile de mediu, cerute de Uniunea Europeană şi în care sunt cuprinşi specialişti din diferite domenii de producţie. Din păcate problemele care apar la sudare sunt tratate tangenţial şi sporadic, fără un studiu temeinic al noxelor ce se degajă în timpul sudării.

Multe firme însă nu au puterea financiară, sau nu vor să investească pentru introducerea sistemelor de ventilaţie şi de filtrare a noxelor care se degajă în timpul proceselor de fabricaţie.

Un rol important la poluarea mediului îl au şi noxele care apar la sudare.

Pe lângă efectele nocive asupra mediului înconjurător, datorat procedeelor de sudare care se aplică la execuţia diferitelor produse în afara incintelor de producţie (de exemplu: construcţia de nave, de poduri sudate şi rezervoare de stocare a petrolului etc.), noxele la sudare afectează şi sănătatea sudorului, în lipsa unei ventilaţii corespunzătoare a zonei de lucru.

De multe ori, au fost situaţii în care o serie de noxe nocive, nu au putut fi determinate din cauza lipsei unor metode capabile să le depisteze.

De multe ori metodele de evacuare a noxelor la sudare sunt destul de uşor de realizat, dar necesită şi investiţii în aparatură de control.

Se cunoaşte faptul că noxele se clasifică în trei categorii [ 3 ]: solide, gazoase şi radiative.

Efectul acestora asupra oamenilor care lucrează direct sau în apropierea zonei de sudare se cunosc doar parţial, drept pentru care s-au şi introdus o serie de măsuri de protecţie a sudorului la locul de muncă.

Astfel echipamentul de protecţie s-a dezvoltat, îmbunătăţit şi perfecţionat continuu prin utilizarea de materiale protectoare de calitate superioară şi performantă.

Cu toate acestea sunt destule locuri de muncă, unde se observă lipsa unei ventilaţii corespunzătoare şi în care se întâlnesc o serie de particule de praf pline de noxe rezultate în urma procesului de sudare.

Se ştie că fumul este format din particule solide micronice şi submicronice, ce conţin o serie de oxizi metalici.

Toate fumurile de sudura contin poluanti, iar leziunile pe care le pot cauza sunt inselatoare. Imbolnavirile cauzate de fumurile de sudura le poate lua mai multe saptamani, luni si uneori chiar ani pentru a deveni evidente. Selectarea echipamentelor de protective se realizeaza de obicei ulterior consultarii intre angajatori si utilizatori.

Simptome acute cauzate de expunerea la fumurile de sudura:

• Iritarea pielii si a ochilor

• Greata

• Dureri de cap

• Ameteala

• Febra fumului de metal

Leziuni cornice pentru:

• Tratul respirator si plamani (inclusive cancerul de plamani)

• Sistemul nervos central (Afectiunea Parkinson, etc.)

Nivelul de poluare se determina prin metoda de sudare, amperaj si ventilatia mediului de lucru. Informatii cuprinzatoare privind reglementarile, legislatia, limite, etc. adesea sunt specific fiecarei tari. In unele municipalitati, autoritatile si-au stabilit propriile standard de calitate a aerului orasului. Prin comparative, standardele pentru mediile in care se sudeaza pot fi de pana la 100 de ori mai reduse (in directia negative) decat standardele orasului.

2. Generalitati

Procedeul de sudare la care arcul electric nu este vizibil, fiind acoperit de un flux granulat, sub care el se mentine, se numeste "cu arc electric acoperit" sau "cu arc electric sub flux". La acest procedeu,o sarma electrod fuzibila este antrenatã continuu in baia de sudura pe masura topirii acesteia, iar fluxul care acopera complet arcul de sudura arerolul de protectie si de aliere a baii de sudura. Spre deosebire de sudarea cu electrozi inveliti, la care curentul la electrod se aduce prin capatul neinvelit al electrodului si trece pe intreaga lungime a acestuia, la sudarea sub flux curentul la sarma-electrod se aduce cuajutorul unor role sau unui bec de contact plasate in apropierea arcului (circa 50 mm).Sarma-electrod fiind permanent antrenata cu viteza mare spre arcul electric si deoarececontactele de curent sunt in apropierea arcului, devine posibila folosirea unor densitati decurent mai mari, pana la de 10 ori, fata de sudarea cu electrozi inveliti, fara sa se producainrosirea sirmei sau stropirii. Acest fapt conduce la obtinerea unor viteze de sudare sidepuneri de 5—15 ori mai mari fata de cele de la sudarea cu electrozi inveliti. In figura 1este reprezentat principiul procedeului unde sarma-electrod 1, antrenata de rolele 2, setopete sub fluxul 3 presarat in prealabil pe linia de sudura. Caldura dezvoltata de arculelectric la sudarea sub flux, pentru o aceeasi putere a arcului, este mai mare decat lasudarea cu electrozi inveliti, deoarece randamentul procesului de incalzire, este mai mare;caldura dezvoltata se consuma dupa cum urmeaza: — pentru topirea metalului de baza, circa 48%; — pentru topirea sarmei-electrod, circa 25%; — pentru topirea fluxului, circa 22%;-pierderi prin conductivitate in metalul de baza, circa 5%, astfel incat efectulcaloric pentru topirea metalului de baza este cu mult mai mare decat la sudarea cuelectrozi inveliti, la care, dupa cum s-a aratat, pentru topirea metalului de baza, dincaldura dezvoltatã, de arcul electric este folosita numai 10%.

Preview document

Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 1
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 2
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 3
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 4
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 5
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 6
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 7
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 8
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 9
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 10
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 11
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 12
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 13
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 14
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 15
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 16
Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Cercetari Privind Impactul Asupra Mediului a Proceselor de Sudare Automata Sub Strat de Flux.docx

Alții au mai descărcat și

Broșarea

Definiţie. Principiul de lucru. Domeniul de utilizare Broşarea este procedeul de prelucrare la care aşchierea este executată de o sculă prevăzută...

Curs Complet la TF (TPF)

Capitolul 1 MATERIALE DE FORMARE 1.1 Nisipuri de turnatorie Nisipul de turnatorie reprezinta componenta de baza a amestecurilor de formare...

Bazele Teoretice ale Coroziunii Metalelor

BAZELE TEORETICE ALE COROZIUNII METALELOR 1. Coroziunea chimica 1.1. Coroziunea chimica în gaze uscate 1.2. Coroziunea chimica în lichide rele...

Linii Tehnologice

1. CONŢINUTUL ACTIVITĂŢII DE PROIECTARE Prin proiectare se înţelege activitatea utilă, care are ca obiect elaborarea complexului de documentaţii...

Definirea si Clasificarea Operatiilor de Deformare. Terminologie si Scheme de Executie

1.1. PREZENTAREA LUCRĂRII 1.1.1. Clasificarea operaţiilor de deformare plastică la rece Operaţiile de prelucrare mecanică prin deformare plastică...

Coroziunea

Coroziunea- consta in distrugerea partiala sau totala a materialelor, in urma interactiuneii cu mediul inconjurator ca rezultat al unor reactii...

Utilaje

1.Calc.rezist la inaintare-in mom.deplasarii corpurilor sau a echipaj. apare o forta.Dc deplasarea are loc la nivelul solului,at forta care treb...

Metalurgia Oțelului

Otelurile sunt aliaje fier-carbon, cu mai putin de 2, 11% C care contin în afara de fier si carbon si alte elemente (Si, Mn. P, S, Cr, Ni, V, Ti,...

Ai nevoie de altceva?