Cilindrii pentru Laminoarele de Profile

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cilindrii pentru Laminoarele de Profile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

Fonta se obtine prin topirea si reducerea minereurilor de fier in cuptoare speciale numite furnale.Fontele obtinute in furnale se numesc fonte brute .Dupa compozitia chimica se deosebesc in fonte brute obisnuite si fonte brute aliate.

Fonta prezinta urmatoarele caracterisrici generale:se toarna bine, se lucreaza prin aschiere,dar nu se poate prelucra plastic(nu se poate lamina sau forja)si nu se poate suda.

Fontele turnate in piese mai sunt numite si fonte de a doua topire si se obtin din fonte brute ,prin retopirea in cuptoare speciale (cubilouri)in scopul inlaturarii impuritatilor si a obtinerii anumitor compozitii.Ele pot fi : fonte cenusii,fonte nodulare si fonte maleabile.

*fontele cenusii(simbol Fc,urmat de cifra care ii indica rezistenta minima de rupere la tractiune,in daN/cm2) se toarna foarte bine si se prelucreaza prin aschiere,fiind ieftine.

**fontele nodulare (simbol Fgn-fonta cu grafit nodular)se obtin prin adaugarea de magneziu in baia de fonta .Prezinta proprietati mecanice la fel de bune ca otelul si se toarna la fel de bine ca fonta cenusie.

***fontele maleabile(simbol Fm)se obtin printr-un tratament termic special (de maleabilizare)se poate prelucra bine prin aschiere ,are proprietati mecanice appropriate de ale otelului.

Una dintre conditiile de baza care se impun cilindrilor pentru profile este asigurarea unei scaderi minime de duritate pe adancimea cilindrului, iar in unele cazuri, ca de exemplu al cilindrilor pentru profile mici se solicita mentinerea constanta a duritatii pe adancimea calibrului.

Cilindrii pentru profile se realizeaza in variantele nealiati cu crusta dura si aliati cu crom si nichel la proportiile care sa asigure scaderea minima a duritatii. Alierea suplimentara cu molibden determina cresterea rezistentei la temperaturi ridicate si a rezistentei la uzare (intr-o oarecare masura creste si duritatea). La alierea cu molibden se cauta limitarea la minim a continutului de fosfor deoarece acesta leaga molibdenul si il elimina din masa metalica de baza, mai ales in timpul procesului de racire lenta a piesei turnate.

Cilindrii pentru profile se fabrica de asemenea din Fgn.Acestia au o rezistenta mecanica si la uzare ridicata.Cilindrii pentru profile se produc cu calibre cu creusta dura turnata si cu suprafete netede, in care mai apoi prin prelucrare mecanica se realizeaza calibrele.

Necesitatea cresterii in continuare a rezistentei la uzare a cilindrilor a determinat aparitia cilindrilor aliati cu 16...18%Cr care au o duritate foarte ridicata.

Cilindri de lucru

Acestia sunt destinati executari operatiei propriu-zise de deformare, dand laminatului forma si dimensiunile necesare. In timpul procesului de laminare, cilindrii de lucru sunt aceia care suporta presiunile materialului deformat si solicitarile de lucru sunt aceia care suporta presiunea materialului deformat si solicitarile termice ce apar in special in cazul laminari cald.

Cilindrii de lucru trebuie sa aiba rezistenta mecanica si durabilitate mare. Aceste proprietati se pot obtine printr-o alegere corespunzatoare a materialului si a tehnologiei de fabricatie a cilindrilor in consordanta cu destinatia acestora. Astfel, cilindrii de lucru ai laminoarelor se pot executa prin turnarea din fonta cenusie, fonta cu crusta dura si fonta aliata, cit si prin turnarea sau forjarea din otel carbon sau otel aliat, realizandu-se duritati ale tablei cuprinse,intre:150-800HB.

Microstructure of alloy cast steel roll,

35/40 ShC having pearlitic matrix and carbides.

Magnification : 500X

CHEMICAL COMPOSITION

Hardness C Mn Si Ni Cr Mo UTS

Kgf/mm.sq

30-45 0.60/0.90 0.60/0.90 0.20/0.50 0.50 MAX 0.80/1.10 0.35/0.50 70-75

Bainitic nodular iron roll for heavy rail mill

Fisiere in arhiva (1):

  • Cilindrii pentru Laminoarele de Profile.doc